Κανείς δε θα αμφισβητήσει ότι το φιλί είναι ένα μέσο κατάθεσης των συναισθημάτων της ψυχής μας προς το πρόσωπο που έχει κατακτήσει το μυαλό, την καρδιά ή και το σώμα μας. Το φιλί μιας γυναίκας, όμως, διαφέρει από το φιλί ενός άνδρα. Κι όχι γιατί η γυναίκα είναι από την Αφροδίτη κι ο άντρας από τον Άρη. Ναι, όντως διαφέρουμε σε πολλά σημεία. Αλλά μην ξεχνάτε ότι και σαν οντότητες, έχουμε έρθει στον κόσμο αυτόν ως ξεχωριστοί, διαφορετικοί κι ανεπανάληπτοι.
Κατά καιρούς, πολλοί ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι και life coaches, μέσω ερευνών, διαπίστωσαν ότι το φιλί ως διαδικασία, πάντα κρύβει έναν ερωτισμό κι είναι ένα μέσω επικοινωνίας, από άνθρωπο σε άνθρωπο, για να δείξει την έλξη που νιώθει εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι τυχαίο, ότι στις ταινίες κάθε ρομαντική σκηνή περιέχει ένα φιλί, είτε για γλυκό φινάλε, είτε για στιγμές επανασύνδεσης, είτε γιατί ζουν οι ήρωές μας τον απόλυτο έρωτα.
Άραγε, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό ειδικών να δίνει τόσο μεγάλη σημασία στη διαφορά του φιλιού μεταξύ γυναίκας κι άνδρα; Στο βιβλίο The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us, η συγγραφέας Sheril Kirshenbaum παραθέτει το έργο της ανθρωπολόγου Helen Fisher του Πανεπιστημίου Rutgers, η οποία θέτει την άποψη ότι τα φιλιά εξελίχθηκαν για να ικανοποιήσουν τρεις βασικές ανάγκες: τη σ3ξουαλική ορμή, τη ρομαντική αγάπη και την προσκόλληση. Τα ρομαντικά φιλιά αποτελούν μέρος του 90% και πλέον των ανθρώπινων πολιτισμών κι ο ρόλος τους, όπως λέει η Kirshenbaum, είναι να μας βοηθούν «να βρίσκουμε συντρόφους, να δεσμευόμαστε με ένα άτομο και να κρατάμε τα ζευγάρια μαζί για αρκετό καιρό ώστε να αποκτήσουν παιδί». Το φιλί, λοιπόν, πολύ συχνά δρα ως μέσο αξιολόγησης του συντρόφου.
Και για τα δύο φύλα, είναι αυταπόδεικτο ότι το φιλί είναι υπεύθυνο για τις «ορμόνες της ευτυχίας», τις ενδορφίνες. Όταν παράγονται, κατακλύζουν μεγάλο μέρος των νευρώνων μας, οι οποίοι δίνουν τις αντίστοιχες εντολές στο σώμα μας να απελευθερώσει ό,τι νιώθει. Οι ορμόνες είναι το Α και το Ω και σίγουρα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της γυναίκας, που μεγάλο κομμάτι της βιολογίας της αλλάζει άρδην από αυτές. Το φιλί για εκείνη, είναι η πρώτη εντολή που διαπερνά το μυαλό τη στιγμή που χτυπάνε οι ενδορφίνες κόκκινο.
Σε μελέτες σχετικά με το στυλ του φιλιού σε άνδρες και γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν την επαφή με τη γλώσσα, προτιμώντας το γαλλικό φιλί από το φιλί με κλειστό στόμα πηγαίνοντας στα βαθιά, πιο εύκολα, πιο ευθέως. Μια θεωρία πίσω από αυτό το εύρημα είναι ότι οι άνδρες έχουν μικρές ποσότητες τεστοστερόνης στο σάλιο τους. Όμως, το συναρπαστικό εδώ είναι πως κατά την ανταλλαγή σάλιου -είτε αυτό γίνεται επί εβδομάδες ή μήνες ή ακόμη και χρόνια- ίχνη τεστοστερόνης στο ανδρικό σάλιο θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στη γυναίκα κι επομένως, να αυξήσουν τη δεκτικότητά της και τη λίμπιντό της. Κοινώς, όσο η γυναίκα φιλάει, τόσο περισσότερο εμπιστεύεται. Άλλο ένα αποτέλεσμα της έρευνας, είναι πως συχνά οι γυναίκες τείνουν χρησιμοποιούν τα φιλιά για να αξιολογήσουν την κατάσταση της σχέσης τους. Ενώ σε ό,τι αφορά τους άνδρες, είναι πολύ πιο πιθανό να επιμείνουν στο φιλί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σ3ξ και γι’ αυτούς είναι δείγμα επιβεβαίωσης και δεσίματος.
Οδηγός για το αντρικό φιλί συχνά αποτελεί η γυναικεία μορφή στο σύνολό της. Συγκεκριμένες ερωτογενείς ζώνες του σώματος της γυναίκας, που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ως θελκτικές και παράγει ενδορφίνες, ως συνέχεια της σ3ξουαλικής έλξης. Το αν θα είναι brutal, πιο ρομαντικό ή αδιάφορο, είναι καθαρά ζήτημα χαρακτήρα κι όχι βιολογίας. Ενώ τελικά, τόσο στο μυαλό των ανδρών, όσο και των γυναικών, ενώνει σάρκα αλλά και πνεύμα.
Ένα φιλί μπορεί να είναι πεταχτό, μπορεί να είναι βαθύ, με διάρκεια ή όχι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ιντριγκάρει ή ακόμα και για να καθηλώσει με το πάθος που εκφράζει. Μπορεί να είναι παιχνιδιάρικο, με μικρές δαγκωματιές, για να εκδηλώσει την οικειότητα, μπορεί να είναι στιγμιαίο αλλά με μάτια που κοιτάνε κατευθείαν στο μέσα μας. Μπορεί να δείξει στον άνθρωπο που έχει κάποιος απέναντι του, τις διαθέσεις αλλά και τις προθέσεις του. Ένα φιλί μπορεί να παρομοιαστεί σαν το τριαντάφυλλο. Να είναι τόσο υγιές, τόσο παθιασμένο, γεμάτο ηδονή και για τις δύο πλευρές, που να κάνει έναν άνθρωπο να ανθίσει. Όμως, μπορεί να κρύβει τον πόνο και το δάκρυ. Τη στενοχώρια και τον αποχωρισμό. Ώστε να εκφραστεί σαν αγκάθι καρφωμένο στην πληγή κάποιου. Κι αυτό είναι που το κάνει τελικά τόσο γοητευτικό.
Στο παιχνίδι του έρωτα αλλά και στην πορεία της ζωής, όλοι είμαστε ίσοι. Σαν αποτέλεσμα αυτού, όπως και να φιλάει μια γυναίκα ή ένας άνδρας, η καρδιά χτυπάει σαν ένα. Αυτό το ένα, γίνεται άπειρο. Και το φιλί τους ο χωροχρόνος που θα τους κρατήσει σαν ένα αιώνιο μαζί. Τόσο σημαντικό είναι το φιλί. Είναι η ένδειξη σεβασμού και πάθους ταυτόχρονα, και για τα δύο φύλα.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου