Η λέξη, ή μάλλον φράση της χρονιάς από την Oxford University Press είναι αρκετά διαφορετική από το “demure” που αναδείχθηκε από το κοινό των σόσιαλ, αλλά και πάλι σχετίζεται με αυτά. Συνολικά 37.000 ψήφοι ανέδειξαν τη συγκεκριμένη φράση ανάμεσα σε άλλες πέντε λέξεις. Ποια είναι αυτή; Brain rot. Τι σημαίνει άραγε; Με βάσει τους ειδικούς πρόκειται για «‘σήψη’ του εγκεφάλου. Η επιρροή αλλά ταυτόχρονα και η επιδείνωση της ψυχικής ή πνευματικής κατάστασης ενός ατόμου, ιδίως ως αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης υλικού (ιδιαίτερα διαδικτυακού περιεχομένου) που θεωρείται ασήμαντο». Μάλιστα, αυτή η τάση είχε εντοπιστεί το 1854 στο βιβλίο «Η ζωή στο δάσος» του Χένρι Ντέιβιντ Θόρω, ο οποίος, μέσα από τα συμπεράσματά του στο βιβλίο αυτό είχε τονίσει την τάση της κοινωνίας να υποτιμά ιδέες που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους με σκοπό να υπάρξει μια ευρύτερη υποτίμηση της διανοητικής και πνευματικής σκέψης των ανθρώπων.

Ανάμεσα από ποιες λέξεις βγήκε πρώτο το Brain rot; Πιο συγκεκριμένα, μια επιτροπή τεσσάρων ειδικών με πρόεδρο τη λεξικογράφο Σούζι Ντεντ, συγκέντρωσε την τελική λίστα των λέξεων που τέθηκαν σε υποψηφιότητα. Οι λέξεις που ήταν υποψήφιες μαζί με το brain rot ήταν το διάσημο «demure» (σεμνότυφος), το «dynamic pricing», το «lore» (το σύνολο πληροφοριών και γεγονότων για την ιστορία κάποιου), το «romantasy» (είδος μυθοπλασίας ρομαντισμού και φαντασίας) και το «slop» (περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας στο διαδίκτυο το οποίο έχει παραχθεί από AI).

Στη σημερινή εποχή, ο όρος Brain rot, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, έχει πάρει νέες διαστάσεις λόγω και της ψηφιακής εποχής στην οποία ζούμε. Αρχικά, είναι μια πολύ διαδεδομένη λέξη, ιδιαίτερα στις κοινότητες των Gen Z και Gen Alpha μέσω του TikTok. Το Brain rot χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αιτία αλλά συνάμα και το αποτέλεσμα του να «βλέπεις» συνέχεια περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο γενικά, το οποίο προσφέρει μια χαμηλής ποιότητας υλικό με αρνητικό αντίκτυπο στο άτομο και στο σύνολο της κοινωνίας, καθώς δημιουργεί την «ανάγκη» για άμεσο καταναλωτισμό.

Ο πρόεδρος της εκδοτικής εταιρίας του λεξικού της Οξφόρδης, Κάσπερ Γκράθγουολ, δήλωσε στη Guardian «Το Brain rot αναφέρεται σε έναν από τους αντιληπτούς κινδύνους της εικονικής ζωής και για το πώς χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας κι ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο στη συζήτηση για την ανθρωπότητα και την τεχνολογία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ψηφοφόροι αγκάλιασαν τον όρο, υποστηρίζοντάς τον ως επιλογή μας φέτος».

Τους προηγούμενους μήνες, ένα κέντρο ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ δημοσίευσε συμβουλές στο διαδίκτυο για το πώς να αναγνωρίσει ένα άτομο τη «σήψη εγκεφάλου» και ποιοι τρόποι υπάρχουν ώστε να το αποφύγει. Όπως γίνεται αντιληπτό από όλους μας, το συνεχές και ατελείωτο scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον άκρως ανησυχητικό καθώς τα ποσοστά που δείχνουν, κυρίως για τους νέους της εποχής, το πόσο έχει «κουραστεί» το μυαλό μας από ανούσιες πληροφορίες και περιεχόμενο το οποίο μας κάνει να καίγεται και το τελευταίο εγκεφαλικό μας κύτταρο στην κυριολεξία, είναι τεράστιο.

Τώρα, ίσως καταλαβαίνουμε και τους ειδικούς που μας προειδοποιούν συχνά πυκνά μέσα από τα άρθρα τους γιατί δε θα πρέπει να μένουμε άπειρες ώρες χωρίς ύπνο, scrollαροντας στο διαδίκτυο. Ιδού οι επιπτώσεις, πήραν όνομα, σάρκα και οστά και επίσημα πια. Και αυτό πρέπει να μας βάλει όλους σε σκέψεις κι ανησυχία, για το άμεσο μέλλον, τουλάχιστον, αλλά και για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. Brain rot λοιπόν ή «ο εγκέφαλός μας αρχίζει να καίγεται»· μπορεί κάποιος να το θέσει κατά αυτόν τον τρόπο. Ο εχθρός, τελικά, του μυαλού μας δεν είναι το να σκέφτεται απλά-λιτά και απέριττα, αλλά να αρχίζει να συνηθίζει να αγαπά το να ατονεί με την ασήμαντη πληροφορία.

Συντάκτης: Μαριάννα Σεργάκη