Αν με ρωτάτε δεν ξέρω γιατί επέλεξα να γράψω αυτό το άρθρο. Ίσως γιατί νιώθω αγανάκτηση απέναντι στη σκληρότητα αυτού του κόσμου, ίσως πάλι επειδή ντρέπομαι για την περιβόητη δύναμη της εξουσίας, που έχουν όσοι φορούν τη λεκιασμένη μ’ αίμα στολή του νόμου.
Πόσοι από εσάς έχει τύχει να περάσετε αστυνομικό έλεγχο για τα απαραίτητα έγραφα στο αυτοκίνητο ή για ένα τυπικό έλεγχο αλκοτέστ; Σίγουρα πολλοί. Πόσοι από εσάς έχετε διαπιστώσει λοιπόν παραβάσεις ακόμα και από εκείνους τους λεγόμενους φρουρούς του νόμου, χωρίς φυσικά να τολμήσετε να τις αναφέρετε; Γιατί όλοι ξέρουν πως είναι αστυνομικοί, ή αλλιώς δημόσια αρχή «άντε βάλ’ τα μαζί τους».
Κι όμως ζώντας στην Ελλάδας πιο σπάνια ζούμε περιστατικά όπως αυτό που διαδραματίστηκε στις ΗΠΑ -αν και δυστυχώς είναι κι εδώ συχνά και θλιβερά. Ο λόγος για τον πολίτη Ταίρι Νίκολς έναν νεαρό Αφροαμερικανό μόλις 29 ετών ο οποίος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από ομάδα αστυνομικών του Μέμφις κι άφησε την τελευταία του πνοή τρεις μέρες μετά το δολοφονικό χτύπημα. Οι σοκαριστικές εικόνες της βίαιης σύλληψης του 29χρονου από πέντε εξίσου μαύρους αστυνομικούς προκάλεσε φρίκη, σοκ και φυσικά σύγχυση στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων είναι επανειλημμένες οι περιπτώσεις αστυνομικής βίας κατά των μαύρων. Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που επίσης συγκλόνισε τον κόσμο, ουδείς δε γνωρίζει την αιτία αυτής της πράξης καθώς όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για έναν απλό τυπικό έλεγχο ή ίσως και για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Πέντε αστυνομικοί της υπηρεσίας στο Μέμφις η λεγόμενη ομάδα scorpions επιτέθηκαν χτυπώντας βάναυσα τον άτυχο νέο ο οποίος φώναζε τη μητέρα του έντρομος -η οποία έμενε μόλις 70 μέτρα παρακάτω. Φυσικά η συμμορία αυτή, μετά το γεγονός που έλαβε μεγάλες διαστάσεις σ’ όλο τον πλανήτη, απολύθηκε και κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία.
Κι αν ακόμα αναρωτιέστε τι ακριβώς έχει συμβεί τότε αναλογιστείτε τόσο τις φυλετικές και θρησκευτικές διαφορές όσο και τις διαφορές που αφορούν στο χρώμα, στην εθνικότητα, στις πεποιθήσεις και όλα όσα σχετίζονται γενικότερα με τον πολιτισμό και μπορεί να κάνουν τέτοια άτομα, απάνθρωπα όντα, αφού σύμφωνα με ειδικούς, τέτοιες επιθέσεις δεν έχουν να κάνουν με τη φυλή των αστυνομικών -ή τον διαπροσωπικό ρατσισμό-, αλλά με την παγιωμένη αστυνομική κουλτούρα επιθετικότητας και την απανθρωποίηση των μαύρων.
«Δεν είναι ο ρατσισμός που οδηγεί σ’ ένα τέτοιο περιστατικό, είναι ο πολιτισμός», δήλωσε ο Robert M. Sausedo, επικεφαλής μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης του Λος Άντζελες που δημιουργήθηκε μετά τον ξυλοδαρμό του Rodney King το 1991, αφού παρακολούθησε το βίντεο του ξυλοδαρμού του κ. Nichols το βράδυ της Παρασκευής.
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σκοτώνει ένα παιδί, έναν άνθρωπο απλά και μόνο κάτω από την σκέπη του νόμου. Κάνεις δεν έχει το δικαίωμα να στερεί αθώες ζωές. Το πιο αξιοσημείωτο βέβαια της όλης ιστορίας όπως είπαμε και παραπάνω είναι πως τόσο το θύμα της βάναυσης αυτής επίθεσης όσο και η ομάδα Ντάλτον είναι άτομα ίδιου χρώματος πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν υπήρχαν μεταξύ τους σίγουρα φυλετικές διαφορές, το οποίο σύμφωνα με κοινωνιολόγους αλλά και αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση, κάνει την υπόθεση ακόμα πιο περίπλοκη.
Σύμφωνα με το cnn κι όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οικογένεια του Νίκολς ζήτησε όλες οι πορείες που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις της Αμερικής όπως στο Μέμφις, στη Βοστόνη, στη Βαλτιμόρη, στο Πίτσμπουργκ, στο Σολτ Λέικ Σίτι, στην πόλη Άθενς, στη Τζόρτζια και στο Κολόμπους του Οχάιο να γίνονται ειρηνικά, πριν φυσικά τη δημοσίευση του εν λόγο βίντεο καθώς όπως λένε η βία φέρνει βία.
Φυσικά μέσα σε όλες αυτές τις πορείες υπήρχαν και τα ευτράπελα, καθώς κάποιοι εκ των διαδηλωτών συνελήφθησαν καθώς ένας από αυτούς εθεάθη να πηδά στο καπό ενός αστυνομικού οχήματος και να σπάει το παρμπρίζ κάτι το οποίο σαφέστατα ήταν αναμενόμενο. Βλέπετε όλο το υλικό από τον τόπο της άγριας δολοφονίας που συγκλόνισε σε παγκόσμια κλίμακα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και αγανάκτηση τόσο σε απλούς πολίτες όσο και σε πολιτικά πρόσωπα. Με σύνθημά τους τη φράση «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη», πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους δρόμους ουρλιάζοντας αφού οι 4 από τους 5 κτηνώδεις αστυνομικούς αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, κάτι το οποίο φυσικά δε χωράει ανθρώπινος νους.
Η οικογένεια παρομοιάζει την κτηνωδία αυτή του 29χρονου μ’ εκείνη του Ρόντνεϊ Κινγκ το 1991. Ο Ρόντνεϊ Γουέλς πατριός του Τάιρ Νίκολς σε δηλώσεις του τόνισε ότι η οικογένεια θα συνεχίσει να ζητά δικαιοσύνη και κατήγγειλε ότι κανένας από τους ανωτέρους δεν παρείχε βοήθεια στον γιο του, με αποτέλεσμα όλοι να καθίστανται το ίδιο ένοχοι με εκείνους που έριξαν τα χτυπήματα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές υπάρχουν αξιωματικοί που βρίσκονται υπό έρευνα ενώ υπάρχουν και κάποιοι που απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Όπως και να έχει όμως μια ακόμα ψυχή χάθηκε στην άσφαλτο εξαιτίας της θεσμοθετημένης αστυνομικής κουλτούρας κι ένα ακόμα σπίτι βυθίστηκε στο πένθος. Ποια ποινή να είναι άραγε αρκετή, ώστε να παρηγορηθεί αυτή η οικογένεια που έχασε τον άνθρωπο της;
Πηγή εικόνας
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου