Μία από τις πιο αγαπημένες, καθημερινές συνήθειες όλων είναι οι βόλτες στα σούπερ μάρκετ. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο προσφέρει μια ικανοποίηση και χαρά που σπάει έστω και για λίγο την πίεση της ρουτίνας. Πολλές φορές καταλήγεις να περνάς ώρα, ή και ώρες, εκεί μέσα ενώ στην αρχή σκόπευες να μπεις για δυο λεπτά. Κι αυτό επειδή χαλαρώνεις από τις πιέσεις της ημέρας και περιτριγυρίζεσαι από διάφορα καλούδια, που σου ανοίγουν την όρεξη κι έτσι αγοράζεις και πράγματα εκτός της λίστας.

Aφού κάνεις τις αγορές σου και επιστρέφεις σπίτι, η πρώτη σκέψη που σου περνάει από το μυαλό την ώρα που τα τακτοποιείς είναι το τι θα πρωτοφας. Βλέποντας τα, σου έρχεται η διάθεση να φας λίγο απ’ όλα κι έτσι μέχρι το τέλος της ημέρας, σου μένουν ελάχιστα απ’ αυτά που πήρες (καλωσήρθες στην παρέα των φαγανών). Οπότε αναγκαστικά πρέπει να ξανά ψωνίσεις. Για να μη γίνεται αυτό, πάμε να δούμε μερικούς τρόπους για να μην καταλήγεις με άδειο ψυγείο και ντουλάπια από την πρώτη κιόλας μέρα.

 

1. Δεν πεινάς, διψάς.  

Μπορεί ν’ ακούγεται αστείο αλλά πράγματι λειτουργεί. Με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, καταφέρνεις να ξεγελάσεις προσωρινά το στομάχι. Εκείνο φουσκώνει κι εσένα σου μειώνεται η όρεξη για φαγητό. Πολλές φορές δεν πεινάμε στα αλήθεια αλλά τρώμε λόγω άγχους και νευρικότητας, οπότε καλύτερα πιες ένα ποτήρι νερό και περίμενε για λίγη ώρα. Πιθανόν μετά να μη θες να φας. Εξάλλου το νερό κάνει καλό και στην υγεία και την επιδερμίδα, έτσι και αφήνεις το ψυγείο να ηρεμήσει και κάνεις καλό στον εαυτό σου.

 

2. Κόψε και μοίρασε στα δύο

Στην περίπτωση που έχεις αγοράσει ατομικές συσκευασίες όπως σοκολάτες, μπάρες, μικρά σακουλάκια τσιπς κλπ. έχεις ήδη κάνει τη μισή δουλειά αφού είναι ήδη μετρημένα. Τώρα όσον αφορά τα υπόλοιπα, χώρισέ τα σε ταπεράκια, βάζα και φύλαξέ τα έτσι στην άκρη. Ειδικά τις οικογενειακές συσκευασίες που αγοράζεις, χώριζέ τις σε μερίδες έτσι ώστε να υπάρχει ένα μέτρο. Βλέποντας χωρισμένα σε συγκεκριμένες ποσότητες και μερίδες, θα το ξανασκεφτείς πριν τα φας. Προσπάθησε να βάλεις μέτρο και να καταναλώνεις ένα από αυτά, ούτε ένα σακουλάκι παραπάνω. (τώρα αν φας ένα μπισκότο παραπάνω, θα κάνουμε τα στραβά μάτια.)

 

3. Κάν’ το αλλιώς

Μερικά από τα σνακ όπως ξέρετε είναι φορτωμένα σε λιπαρά και ζάχαρα που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Την επόμενη φορά που θα πας να ψωνίσεις, δες ποια είναι πιο φορτωμένα και προσπάθησε να μην τα αγοράσεις. Ψάξε και στο διαδίκτυο και δες με τι υγιεινό προϊόν θα μπορούσες να το αντικαταστήσεις και προτίμησε εκείνο. Αντί να κάνεις κάποιο γλυκό μέσα στη σοκολάτα και τα μπισκότα που θα το φας μονοκοπανιά, άλλαξέ το με κάτι πιο υγιεινό όπως μαρμελάδα. Έτσι θα έχεις να τρως κι για άλλες μέρες.

 

4. Βάλε αποστάσεις

Μην αφήνεις τα γλυκίσματα και τα τρόφιμα που σε βάζουν σε πειρασμό χύμα πάνω στον πάγκο. Κράτα αποστάσεις απ’ αυτά αλλιώς θα τ’ ακούς να σου τραγουδούν όπως και ο Ρουβάς «μην αντιστέκεσαι». Τοποθέτησέ τα στα υψηλότερα ντουλάπια που η πρόσβασή τους είναι πιο δύσκολη ή αν γίνεται, φύλαξέ τα στην κατάψυξη. Μέχρι να φτάσεις να τα πάρεις ή να περιμένεις να ξεπαγώσουν θα σου έχει φύγει η διάθεση γι’ αυτά.

 

5. Φύγε απ’ την κουζίνα

Η βαρεμάρα είναι η πιο συχνή αιτιολογία που καταλήγεις να επισκέπτεσαι την κουζίνα παραπάνω φορές απ’ όσες συνήθως. Γι’ αυτό βρες κάτι και απασχόλησε τον εαυτό σου, ώστε να αποφύγεις τις συνεχόμενες επιδρομές. Ασχολήσου με τη δουλειά σου ή και τα χόμπι σου, διάβασε ένα βιβλίο ή γενικώς οτιδήποτε που θα σου αποσπάσει την προσοχή.

 

6. Για σένα νοιάσου και γυμνάσου 

Αντί να καταναλώσεις θερμίδες, κάψ’ τις. Κάνε μία βόλτα σε κάποιο πάρκο ή και παρακολούθησε βίντεο με ασκήσεις στο διαδίκτυο. Επικεντρώσου στην ευεξία και τη φυσική σου κατάσταση και ξέχνα για λίγο τα αμαρτωλά φαγώσιμα. Έτσι όταν θα πας να φας, δε θα σου πηγαίνει καρδιά μετά από τόσο ιδρώτα που έχυσες.

 

7. Κάν’ το όπως ο Άκης

Πολύ απλό το τρικ. Μην αγοράζεις έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα. Αν πρέπει να μαγειρέψεις πρώτα κάτι πριν το φας θα το σκεφτείς διπλά. Ειδικά αν πρέπει μετά να κάνεις και τη λάντζα.

 

8. Το μυστικό κρύβεται στην ισορροπία 

Μην πιέζεις τον εαυτό σου και μην τον ζορίζεις μ’ αυστηρούς κανόνες κι εμπόδια, διότι αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν πιέζεσαι και σου έρθει η όρεξη για κάτι τότε τίποτα δε θα σταθεί εμπόδιο ανάμεσα σ’ εσένα κι εκείνο. Δεν πειράζει, αφέσου, φάε, αλλά μη σου γίνει συνήθεια. Αν καταφέρεις να μη σου γίνει συνήθεια τότε με τον καιρό θα ισορροπήσει από μόνη της η κατάσταση.

 

9. Πες «ναι» στον καφέ.

Μετά το μεσημεριανό ή πριν από κάποιο γεύμα προτιμήστε να πιείτε καφέ. Η καφεΐνη έχει χωνευτικές ιδιότητες, επίσης έρευνες έχουν δείξει πως μειώνει την όρεξη, συνεπώς και το αίσθημα της πείνας.

 

10. Ένα χέρι βοήθειας

Αν πάλι δε λειτουργήσει τίποτα από αυτά ζητήστε βοήθεια από τους ανθρώπους σας.  Πείτε τους να μη σας αφήσουν να τα φάτε όλα ή αν μένετε μόνοι δώστε κάποια απ’ αυτά σε φίλο να τα φυλάξει σπίτι του. Μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να το μετανιώστε και να θέλετε να το ρίξετε στο κυνήγι, αλλά τουλάχιστον δεν θα είναι η κουζίνα σας ερημωμένη.

 

Συντάκτης: Ρία Τσιακμάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου