Πολλοί άνθρωποι έχουν ως στόχο στη ζωή τους και πράττουν με γνώμονα τον έρωτα και την αγάπη. Ψάχνουν να βρουν το άτομο που θα τους συνεπάρει, θα τους αλλάξει, θα τους εμπνεύσει και θα τους ταξιδεύει συναισθηματικά σε διαστάσεις που δεν έχουν ξανανιώσει. Κι αφού βρουν αυτόν το μοιραίο άνθρωπο αποζητούν το αμέσως επόμενο βήμα. Είτε αυτό αφορά μια πιο κοινωνικά αποδεκτή μορφή επισημοποίησης, είτε την αυστηρά προσωπικά φτιαγμένη μορφή ευτυχίας που βρίσκει κανείς στον δικό του έρωτα.
Δεν έχουν όμως όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες επιθυμίες ή άνεση στο να κάνουν σχέσεις, να αγαπούν και να ερωτεύονται. Υπάρχουν και εκείνοι για τους οποίους η λέξη «έρωτας» μοιάζει με αστικό μύθο εφόσον δεν το έχουν νιώσει για να ξέρουν τι αίσθηση έχει και δεν έχουν και καμία ανάγκη να το ψάξουν για να το βιώσουν. Για την ακρίβεια, οποιαδήποτε ερωτική σχέση τους είναι καθόλου ελκυστική σε βαθμό που τους προκαλεί δυσφορία. Αυτοί οι άνθρωποι προσανατολίζονται ως aromantics ή αλλιώς αρομαντικοί.
Το να είσαι αρομαντικός σε έναν κόσμο που πουλάει τον έρωτα ως κύριο προϊόν κατανάλωσης φέρει τις δυσκολίες του. Ειδικότερα σε μια πιο νεαρή ηλικία που όλοι ασχολούνται με τους έρωτες, τα φλερτ και τα άτομα που τους αρέσουν, οριακά μοιάζεις εξωγήινος αν είναι κάτι που δε σε απασχολεί ο έρωτας κι οι εκφράσεις αυτού. Κι αυτό επειδή νιώθεις αταίριαστος και μη φυσιολογικός σύμφωνα με τα δεδομένα. Μερικές φορές κιόλας επιμένεις να προσπαθείς να ταιριάξεις με το σύνολο λέγοντας ψέματα γι’ αυτά που αισθάνεσαι- κι όμως έχουν παρατηρηθεί κι αυτές οι συμπεριφορές. Ωστόσο όσο και να υποκριθεί το άτομο και να προσπαθεί να ταιριάξει σε ένα καθεστώς σχέσεων κι έρωτα, είναι σχεδόν αδύνατον να κατανοήσει αυτά που εξιστορούνται δίχως να τα έχει νιώσει.
Είναι όμως τα αρομαντικά άτομα, άτομα τα οποία αδυνατούν να αισθανθούν εν γένει; Φυσικά κι όχι. Είναι άτομα που έχουν απλώς αφορίσει τον έρωτα ως βιολογική και ψυχολογική ανάγκη, συχνά άτομα που έχουν βρει μια βαθύτερη ουσία στον πνευματισμό, ή στην τέχνη, άτομα που τα ορμονικά τους επίπεδα δεν είναι υψηλά, άτομα που το έχουν ως επιλογή ζωής, άτομα που λόγω κάποιου παιδικού βιώματος έχουν συναισθηματικά αποκλείσει τη ρομαντική- ερωτική πλευρά της ζωής.
Έτσι, όταν δημιουργήθηκε ο ορισμός αυτός δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ταυτίστηκαν μαζί του. Ήταν απελευθερωτικό να γνωρίζουν πως δε είναι οι μόνοι και πως υπάρχουν άτομα που τους κατανοούν. Πως δεν είναι κακό να μη έχεις ερωτευτεί ή να μη σε τραβάει η ιδέα του να συνδεθείς με κάποιον σε ερωτικό επίπεδο. Βέβαια παρ’ ότι δεν έλκονται από ερωτικές σχέσεις, μεγάλο ποσοστό των αρομαντικών έλκονται σαρκικά από άλλα άτομα. Δεν είναι ταυτόσημη η ερωτική με τη σεξουαλική έλξη, υπάρχουν κι εκείνοι που εκτός από αρομαντικοί δηλώνουν και ασέξουαλ.
Ίσως ένας τέτοιος προσανατολισμός συχνά φέρνει απορίες και σύγχυση σχετικά με τον τρόπο ζωής και σκέψης περί του ατόμου που τον έχει. Πολλοί ίσως σκεφτούν πως συνοδεύονται από γενικότερη συναισθηματική ψυχρότητα επειδή δε θέλουν να κάνουν σχέση τα άτομα αυτά. Κάτι το οποίο είναι απόλυτο, μιας και υπάρχουν αρομαντικοί που επιλέγουν να δεσμευτούν μ’ έναν άνθρωπο ψυχικά, καθώς και να έχουν βαθιές και ειλικρινείς φιλίες και διαπροσωπικές σχέσεις, χωρίς το ερωτικό στοιχείο. Μπορεί να μην ερωτευτούν και να μην αγαπούν το άτομο με τη ρομαντική έννοια της λέξης αλλά να νιώθουν αγάπη και τρυφερά συναισθήματα. Γι’ αυτό κιόλας σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις που κάνουν είναι πλατωνικές.
Ο αρομαντισμός έχει και άλλες πτυχές εκτός της πιο σταθερής και στέρεης απόχρωσης. Μερικοί αρομαντικοί νιώθουν ερωτικά συναισθήματα κατά καιρούς και υπό προϋποθέσεις. Χαρακτηρίζονται ως grey aromantic ή αλλιώς demiromantic, το οποίο σημαίνει πως παρ’ όλο που συνήθως δεν έλκονται ερωτικά από κάποιον, υπάρχουν φάσεις στη ζωή τους που τους συμβαίνει, περνώντας για λίγο στην απέναντι όχθη.
Οι αρομαντικοί δε διαφέρουν και δεν παύουν να είναι σαν όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που μπορούν δικαιωματικά να εκφράσουν το όποιο συναίσθημα βιώνουν- ή δε βιώνουν. Δεν είναι άκαρδοι ή αναίσθητοι, ούτε έχουν άγνοια όσον αφορά στην αγάπη. Έχουν την ικανότητα να αισθανθούν και να νοιαστούν για τα άτομα γύρω τους εις βάθος. Πολλές φορές γίνονται και οι καλύτεροι φίλοι αφού είναι αφοσιωμένοι, θαυμάζουν κι αγαπούν τα άτομα της ζωής τους. Δε σημαίνει πως με το να είσαι ερωτευμένος, νιώθεις ολοκληρωμένος και φυσιολογικός. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, πολλές φορές σημαίνει κι ακριβώς το αντίθετο.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου