Το επίθετο Ωνάσης αποτελεί έναν μύθο για την ελληνική κοινωνία, ακόμη και σήμερα που «λείπει» ουσιαστικά από αυτή. Ο γνωστότερος γόνος της οικογένειας, εκείνος που δημιούργησε όλη την ιστορία και την περιουσία, είναι ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννιέται στη Σμύρνη το 1906. Κατάγεται από μία σχετικά εύπορη οικογένεια για τα δεδομένα της εποχής και καταφέρνει μεγαλώνοντας να έχει μια άνετη ζωή που του δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει ό,τι θέλει. Αν και τα σχέδια της οικογένειας ήταν να ακολουθήσει τον δρόμο του θεού και να γίνει παππάς, αυτό το όνειρο δεν εκπληρώθηκε ποτέ γιατί εκείνος επέλεξε να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι.
Το 1922 με τον ερχομό της Μικρασιατικής καταστροφής και τη διάλυση ουσιαστικά της ελληνικής κοινότητας στα παράλια της Τουρκίας, ο πατέρας του καταλήγει στη φυλακή και η καπνοβιομηχανία καταρρέει. Βέβαια, πριν από το πλήγμα, ο Αριστοτέλης έχει δεχτεί τον χαμό της μητέρας του, τον ερχομό μιας νέας γυναίκας στη ζωή του πατέρα του και την απόκτηση δύο νέων ετεροθαλών αδερφών.
Αποφασίζει, λοιπόν, να φύγει από την Τουρκία για να έχει ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο όντως δημιουργεί στην Αργεντινή. Ξεκινάει από χαμηλόμισθες εργασίες και καταλήγει εξαιτίας της οξύτητας του πνεύματός του να κάνει την παραγγελία του πρώτου τάνκερ στον κόσμο. Η χρυσή εποχή του Αριστοτέλη έχει ξεκινήσει. Φυσικά, συνοδεύεται από την οικονομική του άνοδο -η οποία είναι ραγδαία και τεράστια-, καθώς πολύ μεγάλες εταιρείες κλείνουν συμβόλαια μαζί του αψηφώντας πιθανές αμφιβολίες για το μέλλον της καριέρας του.
Η επιτυχία του Ωνάση όμως δεν αφορά αποκλειστικά στο εργασιακό κομμάτι. Αγαπήθηκε πολύ από το αντίθετο φύλο. Το 1946 παντρεύεται την κόρη του εφοπλιστή Λιβάνου κι αποκτούν μαζί δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα Ωνάση.
Κι εδώ ίσως θα έπρεπε να σταματήσει η ιστορία καθώς μετά την άνοδο αυτή, ξεκίνησε να επέρχεται η κάθοδος, επίσης τεράστια και ραγδαία. Ο αστικός μύθος λέει πως η οικογένεια φέρει μια κατάρα που με τις γενιές μεταβιβάζεται. Όσο ορθολογιστής και να είσαι μαθαίνοντας την ιστορία της οικογένειας ανακαλύπτεις πράγματα που σε φέρνουν όλο και πιο κοντά σ’ αυτήν την ανεξήγητη συνισταμένη καθώς τα μέλη της αρχίζουν σιγά-σιγά να χάνονται παράλληλα με την περιουσία. Οι θάνατοι όλων είναι ξαφνικοί κι έχουν «πονέσει» και ταλαιπωρηθεί αρκετά πριν απ’ το τέλος τους.
Ο Αριστοτέλης κι η Τίνα φέρουν στον κόσμο τον γιο τους Αλέξανδρο το 1948. Ο Αριστοτέλης τού είχε ιδιαίτερη αδυναμία καθώς αποτελούσε και τον «μοναδικό του διάδοχο». Τον έπαιρνε μαζί στις δουλειές από μικρό ώστε να τον βάλει στα πράγματα και του πρόσφερε όσο το δυνατόν περισσότερα. Ο Αλέξανδρος λόγω των πολλών εργασιών του πατέρα του δεν τον έβλεπε συχνά κι ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με τη μητέρα του, γι’ αυτό δε δέχτηκε με ευκολία το διαζύγιο των γονιών του. Ως γιος εύπορης οικογένειας -μιας κι η ιστορία επαναλαμβάνεται- αγαπούσε τα ακριβά αυτοκίνητα, την ταχύτητα και τις γυναίκες. Ο ερωτικός δεσμός με γυναίκα αρκετά γνωστή στα ευρωπαϊκά σαλόνια κι αρκετά μεγαλύτερή του ήταν η σχέση που δεν ενέκρινε ποτέ ο πατέρας του, ο οποίος προσπαθούσε να τη διαλύσει με κάθε τρόπο. Ο πατέρας του τον διορίζει γενικό διευθυντή στην Ολυμπιακή Αεροπορία κι έτσι καταλήγει τέλη Γενάρη του 1973, λίγα λεπτά μετά την απογείωση του Πιάτζιο, σε πτώση και οδηγείται βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Την επομένη αφήνει εκεί την τελευταία του πνοή.
Με τον θάνατο του Αλέξανδρου νήματα συνωμοσιών, αστικών μύθων κι αληθειών μπερδεύονται και δημιουργούν ένα νέο πέπλο μυστηρίου ορμώμενο από τη γνωστή κατάρα της οικογένειας. Ιστορίες που περιέχουν από μυστικούς πράκτορες κι αντιπάλους του Ωνάση μέχρι εργαζόμενους της αεροπορικής που δημιούργησαν το σαμποτάζ για την πτώση του αεροπλάνου. Ο Ωνάσης στέκει ανίκανος μπροστά σ’ αυτό που συμβαίνει και δίνει 1 εκατομμύριο σε όποιον δώσει πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο του γιου του. Βέβαια τα πορίσματα δεν τον αδικούν, καθώς έδειξαν λάθος τοποθέτηση πηδαλίων πράγμα που οδηγεί στη μη ανταπόκριση του αεροσκάφους στις εντολές του οδηγού του. Βέβαια το δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου. Ο Αλέξανδρος τάφηκε στο νησί της οικογένειας, στον Σκορπιό. Στο ίδιο μέρος, τον ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα ο πατέρας του, Αριστοτέλης. Η μητέρα του Αλέξανδρου είχε ήδη χαθεί από καρκίνο.
Ο Αριστοτέλης είχε αποκτήσει και μία κόρη με την πρώτη του γυναίκα, τη Χριστίνα. Το όνομα αυτής έδωσε και στη θαλαμηγό του. Η Χριστίνα ασχολήθηκε ενεργά με τις επιχειρήσεις του πατέρα της κι αφοσιώθηκε σε αυτές. Σχεδίασε πέντε γάμους. Όλοι γρήγορα κατέληξαν σε διαζύγιο. Κι ενώ θα μπορούσε κανείς να πει πως η Χριστίνα τα είχε όλα και μπορούσε να έχει όποιον ήθελε, κάθε της σχέση κατέληγε σε χωρισμό. Ο μεγάλος έρωτας της είναι ένας γνωστός ο γόης της εποχής πολύ κοντά στα πρότυπα του πατέρα της, ο Ρουσέλ. Μαζί του αποκτά και τη μοναδική κληρονόμο της περιουσίας Ωνάση, και τη μόνη εν ζωή κληρονόμο, την Αθηνά. Η Χριστίνα μετά την απόκτηση του παιδιού μαθαίνει πως ο Ρουσέλ ενώ ήταν παντρεμένος μαζί της, την απατούσε κι είχε αποκτήσει και παιδιά με άλλη γυναίκα. Σύμφωνα με τις φήμες που είχαν θορυβήσει τότε και πάλι τον απλό λαό που διψούσε να μαθαίνει ιστορίες από το εσωτερικό της οικογένειας, ο έρωτας της Χριστίνας ήταν τόσο μεγάλος που του πρότεινε να συγκατοικήσουν όλοι μαζί μήπως και καταφέρει να γυρίσει σε εκείνη, πράγμα που προφανώς δε συνέβη. Η Χριστίνα λίγο πριν προχωρήσει στον πέμπτο της γάμο βρίσκεται νεκρή από έμφραγμα στα 37 της. Ανοίγοντας τη διαθήκη της, ορίζει πενταμελή επιτροπή για τη διαχείριση της κληρονομιάς της Αθήνας μέχρι εκείνη να ενηλικιωθεί. Η σορός της μεταφέρεται στον Σκορπιό και η ταφή της γίνεται δίπλα στον πατέρα και τον αδερφό της.
Η Αθηνά μεγαλώνει με τον πατέρα της και τη νέα του οικογένεια αλλά γρήγορα αναζητά την ανεξαρτησία και στα 17 της αποφασίζει να προχωρήσει μόνη. Ακολουθεί τη μεγάλη της αγάπη, την ιππασία και μέσα από αυτή γνωρίζει τον σύζυγό της, Ντόντα, ο οποίος ήταν ήδη παντρεμένος με παιδιά, κάτι που δεν εμπόδισε την Αθήνα και τον Αλβάρο να ζήσουν τον έρωτά τους. Ο γάμος τους περιλάμβανε μια σεμνή τελετή με λίγους καλεσμένους. Ο κίτρινος τύπος για ακόμη μια φορά εκτυπώνει πρωτοσέλιδο με το όνομα Ωνάση. Η χρυσή κληρονόμος δεν απάντησε ποτέ στα σχόλια που κατά καιρούς ξεσπούσαν. Για το γενικότερο προφίλ της ίσως ευθύνεται ο τύπος κι οι δημοσιογράφοι που ασχολούνταν πολύ συχνά με την οικογένειά της, τα σκάνδαλα και τις συνωμοσίες που επικρατούσαν. Η επιθυμία της να αποτραβηχτεί από όλα αυτά γίνεται ξεκάθαρη, δεν τα καταφέρνει όμως, αφού ο θάνατος της πρώην συζύγου του Ντόντα κι ένα γράμμα που αφήνει μιλώντας για την Αθήνα θα δημιουργήσουν νέες ίντριγκες. Φυσικά ούτε εδώ ιστορία θα έχει το ιδανικό τέλος. Η Αθήνα κι ο Αλβάρο χωρίζουν, αφού οι φήμες πως την απατούσε επιβεβαιώνονται.
Ένα όνομα, μία οικογένεια, χιλιάδες πρόσωπα, εκατοντάδες ιστορίες. Μετά την τεράστια άνοδο του Αριστοτέλη -του αυτοδημιούργητου Αριστοτέλη- επήλθε η κάθοδος της οικογένειας Ωνάση. Αν και το πλήγμα ξεκίνησε από την οικονομική καταστροφή, η θεωρία πως το πρόβλημα δε μένει εκεί είναι διαδεδομένη. Η τόσο αγαπητή οικογένεια στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει τόσες ιστορίες και τόσες συνωμοσιολογίες που είναι αδύνατον να βρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν κατάφεραν τα μέλη της να γνωρίσουν την απόλυτη ευτυχία, γιατί τη στερήθηκαν νωρίς κι ο ένας έβλεπε ταχύτατα την απώλεια του άλλου.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.