Όλοι έχετε νιώσει κάποιες φορές τη σχέση σας να σας πνίγει. Να σας αγκαλιάζει μια ασφυκτική αγάπη. Ξέρετε, αυτό το συναίσθημα που φωτίζει από το πουθενά την πόρτα με τα μεγάλα γράμματα «ΕΞΟΔΟΣ» στο βάθος της σχέσης.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα; Το κινητό. Αυτή η καταραμένη εφεύρεση του διαβόλου. Που γίνεται ο πιο στενός, αγχωτικός κορσές που μπορεί να υπάρξει. Ειδικά όταν το έτερον σου ήμισυ ζει από το δικό σου οξυγόνο. Όταν κάθε αναπάντητη είναι και μία απόδειξη αγάπης.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να βρίσκεις στο κινητό σου 15 κλήσεις. Μετά από 1 ώρα απουσίας από τον έξω κόσμο. Επειδή κοιμόσουν, επειδή είχες βγει για καφέ, επειδή είχες πάει για τρέξιμο ή να παίξεις μπάλα.

Και καλά μία ή δύο αναπάντητες. Μετά την 3η αναπάντητη, τι μπορεί να σκέφτεται κάποιος όταν πατάει την επανάκληση; Ειλικρινά το έχω απορία κι αν ποτέ βρεθεί άνθρωπος που να μου παραδεχθεί ότι το έχει κάνει θα ρωτήσω. Δε θα αντέξω. «Τι στο καλό περιμένεις να κερδίσεις μετά την 3η αναπάντητη;» Θα σε πάρει όταν δει τις κλήσεις σου. Τέλος της ιστορίας. Είτε κάνεις μία, είτε κάνεις 101 κλήσεις, πάλι το ίδιο θα συμβεί στο τέλος.

Προς τι το πρήξιμο κι ο τεχνητός πνιγμός; Δηλαδή τι μπορεί να σκεφτεί ο άλλος όταν ανοίξει κινητό μετά από καμιά ώρα και βρει δεκαπέντε κλήσεις; Εγώ θα σκεφτόμουν ότι έχει γίνει κάτι σε επίπεδο 3ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ή ότι με παίρνει για να μου πει ότι θα γίνω πατέρας. Αν και το τελευταίο δεν αλλάζει. Και σε 1 μήνα να μου το ξεφουρνίσει, το εγκεφαλικό θα είναι ίδιου μεγέθους.

Επομένως μην παίρνετε ασταμάτητα τηλέφωνα όταν ο άλλος δεν το σηκώνει. Δεν το ακούει. Ή δε θέλει να το σηκώσει. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσετε μετά τη δεύτερη φορά. Να είμαστε ειλικρινείς. Εάν σας γράφει, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’  αυτό. Εάν όντως συμβαίνει κάτι σοβαρό, το να παίρνει κάποιος τον ίδιο άνθρωπο τηλέφωνο ενώ δεν το σηκώνει δικαιολογείται μόνο σε μία περίπτωση. Χρειάζεσαι καρδιολόγο και παίρνεις στο τηλέφωνο τον Γιακούμπ. Σε κάθε άλλη περίπτωση φτάνουν μία-δύο κλήσεις.

Γιατί όταν επιμένεις σε τέτοιο εξοργιστικά ανούσιο βαθμό, αρχίζει να διαλύεται η εικόνα που έχει ο άλλος για την αυτοπεποίθησή σου. Αν κι η τελευταία πρέπει να ξεψύχησε κάπου μεταξύ 5ου και 7ου τηλεφωνήματος. Δείξτε αξιοπρέπεια λίγο. Σφίξτε τα δόντια και κρατηθείτε μακριά από το καταραμένο το τηλέφωνο. Καταστρέφει την εικόνα σας, τι δεν καταλαβαίνετε;

Όποιος είναι πάνω από ένα τηλέφωνο συνέχεια και ψάχνει ακατάπαυστα τον άλλο δείχνει προφίλ κατίνας, το χλιαρό, άγευστο εκείνο προφίλ του λίγου και του αδύναμου. Να έχετε πίστη μωρέ στα καλά σας. Να μην παρακαλάτε, ούτε για ένα τηλέφωνο. Εκεί θα κερδίσετε τον άλλον. Όσο πιο μαλακός είναι κάποιος, τόσο πιο κοντά στο μαλάκας έρχεται. Μην πέφτετε σε αυτή την παγίδα.

Ακόμα και αν κάποιος είναι γεμάτος ανασφάλειες και κακές σκέψεις, ιδού η ευκαιρία να τις ξεπεράσει. Είναι δύσκολο, το ξέρω, αλλά είναι πολύ πιο συνετό να ακολουθεί κάποιος τη δική του δύσκολη πορεία, παρά να βάζει τους άλλους σε δύσκολες πορείες.

Κλείστε το τηλέφωνο και θάψτε κάτω από τους πιο βαρείς σας φόβους. Εκεί είναι η θέση του. Απλά κανείς δε σας το είπε μέχρι τώρα. 

Αλλιώς θάβετε στο ίδιο σημείο τη σχέση σας. Γιατί ο άλλος, δεδομένου ότι είναι σχετικά σοβαρός κι ώριμος, θα φύγει από τη σχέση πριν καν προλάβει να σας απαντήσει στην τελευταία κλήση. Θα μείνει αναπάντητη στον αιώνα τον άπαντα.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Κυριάκος