Σου ‘χει τύχει να ψάχνεις κάτι και στο τέλος να καταλήγεις να ασχολείσαι με οτιδήποτε άσχετο από αυτό για το οποίο ξεκίνησες να ψάχνεις; Πολλά «ναι!» ακούω στο βάθος, που σημαίνει πως συνεννοηθήκαμε. Κάπως έτσι, λοιπόν, ψάχνοντας για κάτι άσχετο, σκόνταψα σε μια σελίδα η οποία σου έδινε την επιλογή να κάνεις ένα σύντομο τεστ για να δεις τι λέει για την προσωπικότητά σου η μουσική που ακούς. «Ενδιαφέρον» σκέφτηκα και κίνησα να ανακαλύψω τα ενδόμυχα της προσωπικότητάς μου.
Τα αποτελέσματα του τεστ χωρίζονταν σε τέσσερις γενικές κατηγορίες μουσικής και σου έδινε σε ποσοστό πόσο πολύ απολαμβάνεις κάθε κατηγορία. Ακολούθως, εξηγούσε ποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας ήταν τα επικρατέστερα ανάλογα με το ποσοστό που είχες. Περιττό να σας πω πως απεδείχθη, και στατιστικά πλέον, πόσο γαμάτη προσωπικότητα είμαι!
Αν, όμως, ρίξουμε μια πιο σοβαρή ματιά σε αυτό το τεστ, καθώς και στην πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει αναφορικά με το συσχετισμό μεταξύ των μουσικών επιλογών ενός ανθρώπου και των στοιχείων της προσωπικότητάς του, θα βρούμε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο με το οποίο μπορούμε να διαβάσουμε λίγο καλύτερα τους ενδεχόμενους ερωτικούς μας παρτενέρ.
Στο επόμενο πρώτο ραντεβού που θα βγεις, λοιπόν, άσε τις ανιαρές και προβλέψιμες ερωτήσεις τύπου «Με τι ασχολείσαι» ή «Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;» (αλήθεια, ελαιοχρωματιστής είσαι;) και ξεκίνα πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις, με ερωτήσεις όπως «Ποια ήταν η τελευταία συναυλία στην οποία πήγες;» ή «Όταν σφουγγαρίζεις στο σπίτι τι μουσική ακούς;». Καταρχάς, θα κερδίσεις πόντους για ευρηματικότητα και μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει ανιαρή. Σε έναν πιο εξιδανικευμένο κόσμο ένα αντίστοιχο tinder δε θα έκανε προξενιό τους ανθρώπους με βάση το πώς μοιάζουν αλλά με το τι μουσική ακούνε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άνθρωποι με διαφορετικά γούστα στη μουσική δεν ταιριάζουν, ίσως και το αντίθετο να ισχύει.
Αυτό στο οποίο οι έρευνες συμφωνούν είναι πως οι άνθρωποι που ακούνε συγκεκριμένα είδη μουσικής τείνουν να έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά, όμως, δεν είναι απαραίτητα αυτά που στερεοτυπικά θα αποδίδαμε σε συγκεκριμένα είδη μουσικής. Θα πίστευες αν σου έλεγα πως κάποιος που λατρεύει τη heavy metal είναι και πολύ ευαίσθητος και λατρεύει, επίσης, τις αγκαλιές; Εκ πρώτης όψεως, ενδεχομένως έχοντας και μια πιο στενόμυαλη προσέγγιση, δε θα το πίστευες, αλλά η μουσική είναι εδώ για να καταρρίπτει στερεότυπα.
Σύμφωνα με τις έρευνες, άτομα που προτιμούν την κλασική μουσική είναι δημιουργικοί, εσωστρεφείς και παρουσιάζουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Για τους λάτρεις της, η μουσική έχει μια θεατρική διάσταση γι’ αυτό κι αρκετά συχνά οι αντιδράσεις τους κρύβουν έναν τόνο δραματικότητας. Σε αντίθεση με ‘κείνους, οι λάτρεις της hip-hop είναι εξωστρεφείς κι ενεργητικοί. Σπάνια θα δεις φαν της hip hop να κάθεται σε μια γωνιά ήσυχος, πιο πιθανό να κουνιέται ξέφρενα στον ρυθμό, τραγουδώντας και παρασύροντας κόσμο να χορέψει μαζί του.
Αν τύχει να βγεις ραντεβού με λάτρη της hip hop, να ξέρεις ότι η γλώσσα του προχωρά λίγο πιο γρήγορα απ’ τη σκέψη του, γι’ αυτό να είσαι έτοιμος για αφιλτράριστα σχόλια. Αν η απάντηση που θα πάρεις στην ερώτηση «Τι ακούς (και τραγουδάς, ενδεχομένως) όταν κάνεις μπάνιο;» είναι «Οτιδήποτε βρίσκεται στην κορυφή των pop charts», τότε έχει υπόψη σου ότι το άτομο που έχεις απέναντί σου δεν είναι και ιδιαίτερα δημιουργικό και τείνει να κινείται με το ρεύμα της εποχής, αλλά απ’ την άλλη είναι άτομο κοινωνικό και μαζί του σίγουρα δε θα βαρεθείς. Αν στον σύντροφό σου αναζητείς αναλυτική και βαθύτερη σκέψη, τότε βεβαιώσου ότι η playlist του περιλαμβάνει folk, jazz και blues. Τα άτομα που αναζητούν αυτά τα ακούσματα χαρακτηρίζονται από μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στη ζωή, ακόμα κι οι πολιτικές τους απόψεις τείνουν να ‘ναι πιο φιλελεύθερες.
Τα πιο πάνω ευρήματα, όπως και τα ευρήματα κάθε έρευνας, κρύβουν παγίδες, γιατί συχνά εξαγάγουν συμπεράσματα που τείνουν να ‘ναι υπερβολικά γενικευμένα. Παρ’ όλα αυτά παραμένει γεγονός πως πιο εύκολα μπορείς να γνωρίσεις κάποιον ξέροντας τι μουσική του αρέσει παρά τι επάγγελμα κάνει.
Μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η μουσική είναι κάτι περισσότερο από απλά ένα background στη ζωή μας, αν σκεφτεί ότι η πρώτη μουσική που ακούσαμε ήταν όταν ακόμα ήμασταν έμβρυα κι ο χτύπος της καρδιάς μας με τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας μας δημιουργούσαν ηχητικά κύματα, τα οποία σε συνδυασμό με άλλους εξωτερικούς ήχους έφτιαξαν τις πρώτες μας μελωδίες. Δεν είναι οι λέξεις κι οι φθόγγοι που παντρεύουμε, μουσική; Κι αν οι λέξεις δίνουν πλαίσιο και γίνονται αφηγητές της πορείας της ζωής μας, τότε δεν είναι η μουσική κομμάτι του ποιοι είμαστε;
Άρα τι μας νοιάζει τι επαγγέλλεται, τι τρώει, σε τι γυμναστήριο συχνάζει και ποιο είναι το αγαπημένο του κοκτέιλ. Δείξε μου την playlist σου να δω αν βλέπεις τη ζωή τόσο όμορφη όσο κι εγώ.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη