Αν την Κυριακή το βράδυ ξαπλώνετε στον καναπέ σας αμέριμνοι και δεν είστε σίγουροι ποιο ακριβώς είναι το πρόγραμμά σας για τη Δευτέρα, τότε το άρθρο αυτό –σίγουρα– δεν είναι για εσάς. Αν, απ’ την άλλη, ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν ρυθμισμένη όλη την ερχόμενη βδομάδα, ίσως και το μήνα, τότε συνεχίστε να διαβάζετε γιατί αυτό το άρθρο είναι γραμμένο για εμάς, τα «ελεγκτικά τερατάκια»!
Ας ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι με τον όρο «ελεγκτικός» στην προκειμένη περίπτωση δεν εννοούμε ακραίες συμπεριφορές χειριστικών ανθρώπων, οι οποίες είναι σίγουρα μη αποδεχτές, αλλά μιλάμε για τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν εικόνα για τα πάντα –αν είναι δυνατόν– καθώς έτσι κρατούν την καλπάζουσα σκέψη τους σε τάξη.
Αν, λοιπόν, έχετε τη χαρά και την τύχη να αγαπάτε ένα τέτοιο ελεγκτικό τερατάκι, έχετε κερδίσει λαχείο! Κι αν παίζαμε τώρα σε ταινία, είναι η σκηνή που χιλιάδες άτομα ζητωκραυγάζουν στο πλήθος, πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό κι εμείς χορεύουμε στους δρόμους! Όχι, ε; Εντάξει, ας παραδεχτούμε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αγαπάμε άτομα που θέλουν να έχουν τα πάντα υπό έλεγχο -εξού κι ο όρος «τερατάκια», παρ’ όλα αυτά δεν είναι όλα τόσο ψυχαναγκαστικά όσο ακούγονται.
Εμείς, λοιπόν, τα τόσο γλυκά και συνάμα ελεγκτικά πλασματάκια αγαπάμε τη ρουτίνα και την οργάνωση, αφού είναι ο τρόπος μας να μπορούμε να ελέγχουμε, όσο το δυνατό περισσότερο, τις μεταβλητές γύρω μας και να προβλέπουμε όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν. Το γεγονός αυτό, ίσως για πολλούς να ακούγεται υπερβολικό, είναι όμως μια πρακτική η οποία στην ουσία μειώνει το άγχος, γιατί μας κρατά προετοιμασμένους μπροστά σε διάφορα σενάρια που μπορεί να προκύψουν και πιο έτοιμους να τα αντιμετωπίσουμε.
Τα ελεγκτικά άτομα χαρακτηρίζονται από μια βαθιά προσήλωση στους στόχους τους και δουλεύουν μεθοδικά προς αυτούς. Δεν είναι τυχοδιώκτες και σίγουρα δεν αφήνουν τις ευκαιρίες τους να προκύψουν μοιραία αλλά τις φτιάχνουν, με πρόγραμμα και συνέπεια. Είναι λογικό, λοιπόν, πως χωρίς οργάνωση και συγκεκριμένο πλάνο δεν μπορεί να φτάσει κανείς σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και γι ’αυτό τα (περισσότερα) εν λόγω άτομα προσπαθούν να ελέγχουν τις περιστάσεις γύρω τους, όχι γιατί δεν έχουν με κάτι να ασχοληθούν, αλλά ακριβώς γιατί έχουν κάποιο πολύ συγκεκριμένο λόγο, ένα master plan. Θυμάστε τι απαντούσε ο Brain κάθε φορά που ο Pinky τον ρωτούσε τι θα έκαναν το βράδυ; «Αυτό που κάνουμε κάθε νύχτα, Pinky, θα κατακτήσουμε τον κόσμο!». Να λοιπόν, σε αυτού του είδους την προσήλωση αναφερόμαστε.
Θα σας ακουστεί παράξενο, αλλά τα άτομα που λειτουργούν ελεγχόμενα και με μεθοδικότητα είναι πολύ δημιουργικά. Ενώ γενικά πιστεύεται ότι οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι ζουν χαώδεις ζωές (γεγονός που ίσως αληθεύει για αρκετές περιπτώσεις), είναι αποδεδειγμένο στατιστικά ότι η δημιουργικότητα γεννάται σε ένα χώρο που είναι απαλλαγμένος από άλλα οργανωτικά θέματα.
Όση φαντασία και να έχει κανείς, χωρίς πρόγραμμα η φαντασία δεν μπορεί να αποδώσει από μόνη της καρπούς. Οι συνθήκες που επιτρέπουν στη δημιουργικότητα να ανθίσει, ενώ είναι για τον καθένα διαφορετικές, χαρακτηρίζονται εντούτοις από μια συγκεκριμένη τελετουργία και ρουτίνα, συνεπώς τα άτομα που έχουν μια τάξη εξωτερικά κι εσωτερικά μπορούν πιο εύκολα να χειραγωγήσουν τις συνθήκες που τους καθιστούν δημιουργικούς και πιο αποδοτικούς.
Κι ενώ εκ πρώτης όψεως ίσως να φαίνεται ότι τα ελεγκτικά άτομα είναι άτομα που πανικοβάλλονται εύκολα όταν νιώσουν πίεση, στην πραγματικότητα διαχειρίζονται το άγχος με την ίδια στάση που προσεγγίζουν όλα τα υπόλοιπα θέματα· με δομημένη σκέψη, οργάνωση και μέθοδο.
Ακόμη όμως κι ο Brain, παρ’ όλη την προσήλωση που έχει για να κατακτήσει τον κόσμο, διατρέχει τον κίνδυνο ο στόχος του κι η ανάγκη του να ελέγξει τα πάντα γύρω του να καταλήξει εμμονή. Κι όσο αξιολάτρευτα τερατάκια κι αν είμαστε είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι μερικές φορές, στο αναπάντεχο και το απρόβλεπτο κρύβεται μαγεία.
Συνεπώς είναι ωραίο, αραιά και πού, να αφήνουμε στην ντουλάπα την ανάγκη μας να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο και να ψάχνουμε για τη χρυσή τομή μας.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη