Εκεί που όλη η παρέα βρίσκεται σε σχέση και βγαίνετε όλοι μαζί, ζευγάρια, με τους συντρόφους σας -περνάτε καλά, πάτε ταξίδια, εκδρομές, γελάτε και άλλα πολλά- ο ένας μετά τον άλλον, αρχίζουν οι πάντες γύρω σου να χωρίζουν. Την ίδια στιγμή που το σύμπαν διαλύεται, εσύ παραμένεις στην υγιή σχέση και κατάσταση που ήσουν και πριν. Αυτόματα, αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν θα φτάσεις και ‘συ σε αυτό το σημείο, ή τι μπορείς να κάνεις για να μη νιώθουν οι άλλοι άβολα και πως τέλος πάντων πρέπει να συμπαρασταθείς στους φίλους, για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τον χωρισμό. Καταλήγεις, ωστόσο, να αισθάνεσαι κάποιες τύψεις, αλλά κι εξαιρετικά άβολα για όλη την ευτυχία σου, βλέποντας τους υπόλοιπους γύρω σου οριακά να διαλύονται.
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να εμφανίζεται η ενοχή της ευτυχίας, όταν εμείς είμαστε σε μια χαρούμενη συνθήκη, την ίδια στιγμή που οι γύρω μας υποφέρουν. Κατά βάση, οι τύψεις αυτές θα αρχίσουν να εμφανίζονται φαινομενικά αθώα, σε στιγμές που θα θέλεις να βγεις μόνο με τον σύντροφό σου, να περάσετε χρόνο οι δύο σας, να πάτε μια βόλτα, μια εκδρομή. Έπειτα, θα παρατηρήσεις ότι δε θα θέλεις να μοιραστείς με τους φίλους σου, τους δικούς σου πιο κοντινούς ανθρώπους, κάτι που συνέβη ανάμεσά σας, κάτι ευχάριστο, κάτι που σε έκανε να χαμογελάσεις, ή να αναφέρεις τα συναισθήματα που εξέφρασε ο σύντροφός σου, μη θέλοντας να δημιουργήσεις στο φίλο σου την αίσθηση της ζήλιας ή της επίπονης νοσταλγίας. Μέχρι που, χωρίς να το καταλάβεις, έχεις απομονωθεί από όλους κι όλα, και ταυτόχρονα, δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να αισθάνεται χαρά.
Σε βαθύτερο επίπεδο, οι ενοχές που μπορείς να αισθανθείς, όντας σε μια υγιή σχέση, έχουν να κάνουν με:
1. Αίσθηση ευθύνης και κοινωνικές προσδοκίες:
Βλέποντας τους φίλους σου να έχουν βγει ή ακόμη και να βιώνουν δυσκολίες μέσα στη σχέση τους, αισθάνεσαι τύψεις, ακριβώς γιατί η δική σου σχέση έρχεται σε αντίθεση με τα δικά τους συναισθήματα και νιώθεις σαν να φταις εσύ ο ίδιος για τη δική τους παραλίγο ευτυχία. Ακόμη, αισθάνεσαι ότι αποτελείς, θέλοντας και μη, ένα επίπονο μέτρο σύγκρισης κι αυτό δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση.
2. Ανάγκη να δικαιολογήσεις την ευτυχία σου
Οι φίλοι και οι γνωστοί που έχουν περάσει λίγο δύσκολα στα ερωτικά τους το τελευταίο διάστημα, που βγαίνουν μαζί σου, βλέπουν και παρατηρούν πώς είσαι και πώς συμπεριφέρεσαι με τη σχέση σου, υπάρχει η πιθανότητα, κάνοντας προβολή, να μειώσουν όσα έχετε καταφέρει ως ζευγάρι. Αυτό, αν και συχνά δε γίνεται επίτηδες, μπορεί να σε φέρει σε θέση άμυνας, υπερασπιζόμενος τη σχέση σου. Αντίθετα, μη θέλοντας να προκαλέσεις εντάσεις, μειώνεις ο ίδιος τη χαρά σου, είτε προσπαθείς να κρατήσεις και λίγο πιο μυστική, ας πούμε, τη δική σου ευτυχία, για να μην προκαλέσεις στον άλλον την ανάγκη για κριτική ή αποκαθήλωση.
3. Ανάγκη να αποδείξεις πως αυτό που έχεις δεν είναι και τόσο εύκολο
Προσπαθώντας να συμπαρασταθείς στους φίλους σου στον χωρισμό τους, έρχεται στο προσκήνιο, θέλοντας και μη, η δική σου σχέση. Μπορεί να σε χρησιμοποιούν ως παράδειγμα ή να θέλουν να μάθουν πώς θα αντιδρούσε ο δικός σου σύντροφος σε παρόμοια κατάσταση. Εσύ, εκείνη τη στιγμή, προσπαθείς να αποδείξεις στον άλλον, όχι πάντοτε ειλικρινά, το γεγονός ότι και η δική σου σχέση περνά τις δοκιμασίες της, αλλά δεν είναι όλα ρόδινα, όπως φαίνονται πάντα. Προσπαθείς να δείξεις ότι χρειάζεται προσπάθεια, που καταβάλλετε και οι δύο για να μπορέσει να λειτουργήσει όλο αυτό που έχετε, παρουσιάζοντας, όμως, μερικές φορές, τα πράγματα λίγο χειρότερα, από ό,τι στην πραγματικότητα είναι.
4. Φόβος αποδοκιμασίας για τη σχέση σου
Κι όμως, αν όλοι γύρω σου είναι ελεύθεροι κι ωραίοι, έχουν βγει από μια σχέση και ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι, όλο αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ευάλωτος, πως η κατάσταση που βιώνουν οι γύρω σου, μπορεί να σε παρασύρει και εσένα. Πέρα από αυτό, η αίσθηση πως όλες οι σχέσεις, που μπορεί και ποτέ σου να μην περίμενες να χαλάσουν, καταστρέφονται σιγά σιγά, σου δημιουργεί συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας και για τη δική σου σχέση. Μήπως δεν κρατήσει; Μήπως αυτή είναι η μοίρα μας, τελικά;
Η κάθε σχέση είναι εντελώς διαφορετική. Όλοι έχουν βιώσει κάποιον χωρισμό, μπορεί πιο ήπιο, μπορεί χειρότερο. Το θέμα είναι να είσαι εκεί, δίπλα στους ανθρώπους που σε χρειάζονται εκείνη τη στιγμή. Να τους προσφέρεις ό,τι μπορείς, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν γρηγορότερα όλο αυτό που πέρασαν. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως θα πρέπει να κάνεις πίσω τη δική σου ευτυχία και σχέση. Θα πρέπει όλα να συνδυάζονται αρμονικά και καμία πλευρά να μην μπαίνει εμπόδιο στην άλλη. Οι ενοχές που μπορεί να νιώσει κανείς, ας μείνει σε λογικά πλαίσια κι ας είναι παροδική. Πώς; Απλώς, καταλαβαίνοντας πως ναι μεν περνάνε κάποιοι δικοί σου άνθρωποι δύσκολα, αλλά κι εσύ έχεις και τη δική σου ζωή και κάθε δικαίωμα να είσαι καλά με τη σχέση σου. Άλλωστε, οι πραγματικοί φίλοι μόνο αυτό θα ήθελαν για σένα, σωστά;