Είμαστε λίγο πολύ όλοι εξοικειωμένοι με το love language των γύρω μας και ειδικότερα του συντρόφου μας. Ουσιαστικά, μέσα στις άκρες δηλώνει το πώς ο καθένας εκφράζει και δέχεται την αγάπη. Είναι αρκετά σημαντική η γλώσσα αγάπης για την πορεία μιας σχέσης, καθώς καταλαβαίνεις πιο εύκολα τις κινήσεις, τις αντιδράσεις από το ταίρι σου, αλλά και μεταφράζεις ορθότερα τις πράξεις του. Δε θα ήταν πολύ σημαντικό, μέσα σε αυτή τη σχέση, να γνωρίζουν ο ένας και το stress language του άλλου;

Κάθε άνθρωπος, όταν βρίσκεται σε μια κατάσταση άγχους ή stress, αντιδρά με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, τον οποίο αν δε βρούμε κι εντοπίσουμε εγκαίρως, θα είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τη θέση του και να βοηθήσουμε να αποσυμφορηθεί. Επομένως, η αποκωδικοποίησή της και μόνο, θα βελτιώσει την επικοινωνία στη σχέση.

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι του stress language. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

 

1. Επιθυμούν διακαώς την άμεση αποκατάσταση της βλάβης (The Fixer)

Προσπαθούν να διορθώσουν καταστάσεις, χωρίς να τους έχει ζητηθεί. Μπορεί να φαίνονται χρήσιμοι και πρακτικοί, αλλά στις πραγματικότητα, ίσως να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό- κυρίως στρεσάροντας τον εαυτό τους.

 

2. Οι αρνητές πραγματικότητας (The Denier)

Οι άνθρωποι αυτοί, για να καθησυχάσουν τους εαυτούς τους, διατηρούν μια ψεύτικη θετικότητα, βλέποντας τα άδεια ποτήρια μισογεμάτα και λειτουργώντας με αφέλεια. Πολλές φορές μάλιστα υποτιμούν την κατάσταση κι εθελοτυφλούν για τη σοβαρότητά της.

 

3. Εκείνοι που μουδιάζουν μπροστά στο απρόβλεπτο (The Numb-er)

Στην περίπτωση αυτή, το άτομο προσπαθώντας να σταματήσει την αίσθηση του άγχους και της πίεσης που νιώθει, πιστεύει πως το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να προβεί σε αντιπερισπασμό. Να κάνει, δηλαδή, κάτι διαφορετικό, κάτι που θα κάνει το μυαλό του και το σώμα του να ξεχαστεί, για να μπορέσει να το αποφύγει και να προχωρήσει παρακάτω. Πολλές φορές, τα άτομα αυτά καταλήγουν στις καταχρήσεις ή στο συναισθηματικό φαγητό.

 

4. Εκείνοι που εκρήγνυνται (The Exploder)

Είναι τα άτομα που στην περίπτωση άγχους και πίεσης θα έχουν κρίσεις άγχους, πανικού ή και υστερίας, δε θα μπορούν να ελέγξουν αυτό που νιώθουν, θα είναι έντονοι και υπερυσναισθηματικοί. Τέλος, λόγω αδυναμίας κατανόησης της κατάστασης, είναι συχνά ανήμποροι να συζητήσουν και να βρουν την άκρη του νήματος στο πρόβλημα.

 

5. Οι τύπου που θα κατηγορούν για όλα τον εαυτό τους (The Imploder)

Είναι αυτοί που ό,τι κι αν γίνει, εσωτερικεύουν τόσο πολύ αυτό που νιώθουν, καταπίνοντάς το και προχωρώντας με τις μέρες τους, μαζεύοντας κι άλλα κι άλλα. Και κατά βάση, νιώθουν συνεχώς πως οι ίδιοι είναι υπαίτιοι για την κακή του κατάσταση, αφού δεν είναι καλοί σύντροφοι, καλοί φίλοι, καλοί άνθρωποι.

 

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να καταλάβουμε και να βοηθήσουμε το σύντροφό μας σε μια τέτοια κατάσταση;

Αρχικά θα πρέπει να παρατηρήσουμε. Να δούμε πώς αντιδρά σε καταστάσεις, πώς τις διαχειρίζεται, αν εκείνη τη στιγμή διαθέτει ψυχραιμία ή αν αναζητά λύση κι αφήνεται στο να τον καταβάλει το άγχος. Θα πρέπει να παρατηρήσουμε τυχόν αλλαγές μέχρι και στη στάση του σώματός του. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως θα πρέπει να παρατηρούμε όχι μόνο τις καταστάσεις στις οποίες ο σύντροφός μας είναι ομιλητικός, αλλά και αυτές που θα θελήσει να απομονωθεί και να ηρεμήσει.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να μιλήσουμε ανοιχτά με τον σύντροφό μας γι’ αυτό που του συμβαίνει, όταν βέβαια βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Να τον ρωτήσουμε τι ακριβώς αισθάνεται, τι θα προτιμούσε να συμβεί σε εκείνη τη στιγμή, αν θα ήθελε να πάρει απόσταση για να ηρεμήσει ή όχι. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, έπειτα, ανοιχτά για το τι θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μαζί ως κανόνα σε τέτοιες καταστάσεις για να βοηθηθεί πιο γρήγορα.

Μετά από όλη αυτή τη συζήτηση, θα καταλήξουμε σε ένα σημείο όπου με μεγαλύτερη συναισθηματική ωριμότητα, θα μπορούμε να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση στρες μεταξύ μας. Από μικρές πράξεις ή κινήσεις, θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε το πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή το ταίρι μας και να ορίσουμε αν πρέπει να επέμβουμε κάπως ή όχι.

Ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο να διαχειρίζεται και να εκφράζει τα συναισθήματά του, πόσω μάλλον και το άγχος ή το stress που νιώθει. Η κατανόηση του stress language του συντρόφου μας, ίσως να είναι και το κλειδί για μια πιο υγιή και υποστηρικτική θέση. Η υπομονή, η ενσυναίσθηση, η ανοιχτή επικοινωνία αποτελούν θεμέλια αυτής της διαδικασίας. Με το να καταλαβαίνουμε πότε ο σύντροφός μας νιώθει άγχος και με ποιον τρόπο το διαχειρίζεται, μπορούμε να είμαστε εκεί με τον τρόπο που χρειάζεται, προσφέροντάς του συναισθηματική ασφάλεια και στήριξη.

 

Πηγή: https://theeverygirl.com/stress-languages/

Συντάκτης: Αναστασία Αργυρίου