Η αποδοχή του εαυτού αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία που μπορούμε να καταφέρουμε στη ζωή μας, διότι μας προσφέρει υγιή ψυχολογία και γεννά ισορροπίες. Σαφώς είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς χρειάζεται αρχικά να ψαχτούμε, στη συνέχεια να αναγνωρίσουμε κι έπειτα να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά μας, σαν να κάνουμε μια πτυχιακή πάνω στον εαυτό μας.
Σε αυτό το μήκος κύματος, σκέψεις περνάνε καθημερινά σαν βροχή από το μυαλό μας. Πολλές απ’ αυτές σχετίζονται με αρνητικά στοιχεία που εντοπίζουμε σ’ εμάς, τα οποία λογοκρίνουμε κι υπεραναλύουμε, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα αλλά και την αυτολύπηση. Αντιδράσεις μας πάνω σε καταστάσεις που πιθανόν να έχουμε κατακριθεί γι’ αυτές, λάθη που δεν ανατρέψαμε, αδικίες που δε διεκδικήσαμε τη δικαίωσή μας, κακές επιλογές που αφεθήκαμε να κάνουμε και πάει λέγοντας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά συχνά, ένα γεγονός που βιώνουμε προκαλεί αυτόματα μια αρνητική σκέψη -ακόμα κι αν το βίωμα είναι θετικό- επηρεάζοντας ανάλογα τη συμπεριφορά μας. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι δυσλειτουργικός, μάς εγκλωβίζει σε ανάλογες συμπεριφορές, οι οποίες επιβεβαιώνουν πώς σκεφτόμαστε κι ερμηνεύουμε τις εμπειρίες μας. Υπάρχει η θεωρία ότι το παραπάνω προκύπτει από την τάση να βλέπουμε τα πράγματα όπως φαίνονται κι όχι όπως είναι, αλλά πιθανόν να ευθύνεται και σε δυσάρεστες στιγμές που έχουμε ζήσει και μας έχουν προκαλέσει ψυχικό τραύμα, με αποτέλεσμα όταν νιώθουμε ευάλωτοι να βγαίνει στην επιφάνεια το αρνητικό συναίσθημα.
Συχνά στην προσπάθειά μας να κολυμπήσουμε σε άγνωστα ποτάμια, νιώθουμε ανασφαλείς και το αρνητικό συναίσθημα παίρνει τον ρόλο του ναυαγοσώστη. Αυτό που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις αρνητικές σκέψεις, όμως, ίσως και να βρίσκεται μπροστά μας:
1. Τοποθέτησε όρια χωρίς να σου κόβεις τα φτερά
Τα όρια είναι σαν μια πινακίδα «ΣΤΟΠ», η οποία λειτουργεί κατασταλτικά όταν χωρίς πλήρης συνείδηση πρόκειται να κάνουμε κακό στον εαυτό μας, είτε όταν τον λογοκρίνουμε, είτε παρεμβατικά, όταν πρόκειται να μας προκληθούν ψυχολογικές σχισμές από άλλους ανθρώπους, π.χ. σε μια σύγκρουση προσπαθώντας να δικαιωθούμε ή όταν δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο και φοβόμαστε για την αποτυχία μας. Και σ’ αυτό το σημείο να πούμε ότι τα όρια είναι απαραίτητα, αλλά δεν πρέπει να μας σταματάνε ένα βήμα πριν πούμε «ναι» σε προκλήσεις και δραστηριότητες εκτός της ρουτίνας μας, διότι έτσι χάνουμε νέες εμπειρίες και συναισθήματα. Άρα, παιδιά πάρτε ρίσκα!
2. Διατήρησε υγιείς φιλικές κι ερωτικές σχέσεις
Δε χρειάζεται να τα έχουμε με όλους καλά. Το υγιές είναι ο στενός μας κύκλος να περιλαμβάνει ανθρώπους που νιώθουμε ο εαυτός μας. Για παράδειγμα, αν μια ερωτική σχέση διαπιστώσουμε ότι είναι ακατάλληλη, εννοώντας ότι είτε δεν αισθανόμαστε ελευθερία κινήσεων, είτε δεν εκτιμάμε ο ένας τον άλλον, είτε δεν είναι αμοιβαία τα αισθήματα, δε χρειάζεται να μαζοχιζόμαστε, διότι προκαλούμε και στα δύο μέλη αρνητικά συναισθήματα που κάνουν μπαμ.
3. Δώσ’ τα όλα στο επάγγελμά σου
Άμα μας προτείνουν να παρουσιάσουμε ένα νέο επαγγελματικό πρότζεκτ, για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το υποστηρίξουμε με επιτυχία, τότε ας προσπαθήσουμε να βρούμε όλα τα πιθανά σενάρια για να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε να νιώσουμε περήφανοι για τον εαυτό μας. Ας μη διστάζουμε να δώσουμε το 100% μας.
4. Βάλε γυαλιά στις στραβές καταστάσεις αναζητώντας λύσεις
Η αυτολύπηση μας βάζει σ’ έναν φαύλο κύκλο και ξεχνάμε να ψάξουμε την έξοδο από το πρόβλημά μας. Αν σε κάθε προβληματισμό μας πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό, αυτό ποτέ δε θα εξασθενήσει. Αντίθετα, αντιμετώπισε το νερό που έχει πάνω το κουτάλι σαν να είναι ένα νόστιμο γλυκό και δοκίμασέ το· θα σου δώσει παραπάνω πληροφορίες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να λύσεις το θέμα σου.
5. Μην επηρεάζεσαι από τα πρότυπα των social media
Είναι τεχνική μάρκετινγκ και for likes μακριά από την πραγματικότητα. Όταν βασίζεις τη ζωή σου σε κάτι που δεν υπάρχει κι είναι προϊόν μοντάζ, οι πιθανότητες να υποπέσεις σε αρνητισμό κι αυτολύπηση αυξάνονται δραματικά. Στο παραμύθι της Χιονάτης, η κακιά μητριά ρωτούσε κάθε μέρα τον καθρέφτη της, για να της επιβεβαιώνει ότι είναι η πιο όμορφη σε όλο τον κόσμο. Η ίδια δεν αποδεχόταν και δεν αγαπούσε τον εαυτό της, όπως ακριβώς ήταν, με αποτέλεσμα να της κοστίσει την ψυχική της γαλήνη. Προτίμησε τον ετεροπροσδιορισμό. Κι είδαμε τι καλά που πήγε αυτό.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου