Προσπαθείς να προσθέτεις δραστηριότητες μέσα στη μέρα –τι κι αν έχεις ήδη διακόσιες- με σκοπό ν’ ανεβάσεις λίγο ακόμα τα ποσοστά πληρότητας, να φτάσεις το 130% σου, να συμπληρώσεις τα στοιχεία εκείνα που νομίζεις πως σου λείπουν. Ίσως να βρεις και τρόπο να το κάνεις. Όσο και να ψάχνεις, όμως, κάτι θα λείπει. Αν δεν αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στο σωστό μέρος κάνοντας το κατάλληλο πράγμα, όσο και να μπουκώνεις με δραστηριότητες, δε θα υπάρξεις πλήρης.
Υγιές δεν είναι το «όσα περισσότερα τόσο το καλύτερο». Υγιές είναι να διατηρούμε, αφού εντοπίσουμε, αυτό το «συγκεκριμένο» που θ’ ανάψει τις σπίθες μέσα μας. Γίνεται λόγος για την επαγγελματική και προσωπική ισορροπία, η οποία μπορεί να μας προσφέρει ασφάλεια- πολύ σημαντική για ν’ ανέβουμε τα σκαλιά της επιτυχίας και να μη νιώθουμε ότι δεν μπορούμε ν’ αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας.
Αρχικά, είναι καλό να αναγνωρίζουμε ότι η ζωή μερικές φορές είναι δυσάρεστη, χωρίς να μας πιάνει πανικός γι’ αυτό. Μερικές φορές δε διαθέτουμε τα απαραίτητα χρήματα για να κάνουμε όλα όσα θέλουμε, ενώ άλλες τυχαίνει να αναβάλλονται σχέδια και δράσεις που έχουμε οργανώσει. Αν έχεις κάτι που πραγματικά θέλεις ν’ ακολουθήσεις, τότε αφού βάλεις προτεραιότητες, είναι σημαντικό να έχεις και τις δυνάμεις να εκθέσεις τον εαυτό σου στο άγνωστο, με αντίδοτα αν τα βρεις σκούρα. Αν έρθει το απρόσμενο κι είναι δυσάρεστο αναθεώρησε, βρες εναλλακτικές. Κάθε κακό είναι μια ευκαιρία να συμβεί κάτι καλό.
Είναι γεγονός, τα χρόνια δεν επιστρέφουν. Γι’ αυτό, κάνε σήμερα τα πρώτα βήματα δίνοντας όλη τη δύναμή σου. Μια ευκαιρία μπορεί να χτυπήσει και θα πρέπει ν’ ανοίξεις την πόρτα, για να την εκμεταλλευθείς. Δε μπορέσεις όμως να της δοθείς αν έχεις πνιγεί με 1000 κι ένα πράγματα για να μην αφήσεις τίποτα πίσω. Σίγουρα μερικές φορές δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά μπορούμε να οργανώσουμε έτσι τη ζωή μας που αν είναι, δε θα την πετάξουμε στα σκουπίδια ή δε θα τη χαρούμε μισή.
Για να θέσεις λοιπόν προτεραιότητες είναι σημαντικό να κάνεις και μια γνωριμία με τον εαυτό σου. Να σου κάνεις σημαντικές ερωτήσεις για το με τι σου αρέσει ν’ ασχολείσαι, ποια πράγματα και στοιχεία σε κάνουν να σπαρταράς και τι αισθάνεσαι ότι σε πάει πίσω, πώς σε φαντάζεσαι στο μέλλον -και πόσο μέλλον- τι θεωρείς ότι κάνεις γιατί έπεισες τον εαυτό σου ότι πρέπει. Όποια απάντηση κι αν δώσεις, κατάγραψε τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις προς μια πιο ικανοποιητική για σένα.
Εάν υπάρχει μια δουλειά ή ένα χόμπι που σ’ ενδιαφέρουν και δεν ξέρεις πώς ν’ αρχίσεις; Δοκίμασε να το κάνεις αρχικά εθελοντικά ή part time. Όλα τα όνειρα της ζωής σου δεν είναι κατάλληλα για να σου προσφέρουν το μέλλον που επιθυμείς. Μερικές φορές, νομίζουμε ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι και στη συνέχεια, μόλις το δοκιμάσουμε, συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να μην είναι το είδος της δουλειάς που μας αρέσει τελικά. Ή να συνειδητοποιούμε ότι είναι πιο απαιτητικό και θέλει μεγαλύτερη εξειδίκευση απ’ ό,τι νομίζαμε. Ή πάλι, να μας βγαίνει τόσο εύκολα κι αβίαστα που γρήγορα να ανέβουμε σκαλί και να το κυνηγήσουμε επαγγελματικά. Είναι σημαντικό ν’ αποκτήσεις πρακτική εμπειρία και να το ψάξεις καλά πριν κάνεις στροφή 180 μοίρες στη ζωή σου.
Όταν χάνεσαι και πέφτεις, να θυμάσαι πώς η ζωή είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα κι είναι στο πρόγραμμα κι ένα βήμα πίσω. Πρέπει να λάβεις αποφάσεις και να δοκιμάσεις πράγματα –ακόμα κι αν καταλήξεις ότι δε σου ταιριάζουν. Δε θα μετανιώσεις γι’ αυτά που έκανες κι απέτυχες, αλλά για όσα δεν προσπάθησες καθόλου. Πονάει περισσότερο όταν μένεις άπραγος παρά όταν είσαι δραστήριος, αυτό είναι νόμος. Θα νιώσεις πραγματικά ευτυχισμένος κι ισορροπημένος, όταν μέσα σ’ όλα τα ρίσκα που πήρες, πέτυχες εκείνο που σ’ ενθουσίασε περισσότερο. Μέχρι τότε, να παραμένεις υπομονετικός. Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου