Όλοι κάνουμε λάθη. Αντιθέτως πάλι, δεν είμαστε όλοι σε θέση να τα παραδεχθούμε και ν’ αποδεχθούμε ότι έχουμε άδικο, διότι κάνοντάς το νιώθουμε ότι πληγώνεται ο εγωισμός μας. Δεν είναι όμως έτσι, αφού η παραδοχή ενός λάθους κι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας χωρίς φίλτρα ωραιοποίησης υπέρ μας, απαιτεί συναισθηματική δύναμη και θάρρος.
Όσοι λοιπόν επιμένουν στην πρώτη άποψη, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν αυτοί που ναι μεν αποδέχονται τα γεγονότα κι ότι όντως έσφαλαν, αλλά εκθέτουν ταυτόχρονα κάποιον άλλον και προσπαθούν να δηλώσουν με επιχειρήματα ότι το λάθος τους είναι δικαιολογημένο. Σκοπός τους είναι να μην εκτεθούν ανεπανόρθωτα -όπως πιστεύουν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι δεν αποδέχονται τα γεγονότα, ούτε κι ότι έχουν άδικο, οπότε όσα επιχειρήματα κι αν τους προβάλλει κάποιος, προκειμένου να καταλάβουν το λάθος τους, η προσπάθεια είναι μάταιη διότι απλώς αρνούνται κάθε εξήγηση. Και πολλές φορές όχι μόνο αυτό, αλλά παραποιούν τα γεγονότα, προσθέτοντας λανθασμένες εικόνες κι ενοχοποιώντας άτομα που δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη.
Τ’ άτομα αυτά, ανεξαρτήτως σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκουν, έχουν αλλεργία στη λέξη «συγγνώμη», καθώς διακρίνονται από ευάλωτη κι εύθραυστη ψυχολογία. Ουσιαστικά, αισθάνονται κατώτεροι όταν ζητούν συγγνώμη και νιώθουν ότι η αυτοπεποίθηση κι η αυτοεκτίμησή τους πληγώνονται, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούν διάφορους μηχανισμούς άμυνας, προκειμένου ν’ αποφύγουν αυτά τα συναισθήματα.
Ποιος είναι άραγε ο σωστότερος τρόπος να συμβουλέψουμε κάποιον όταν έχει άδικο και δεν το αναγνωρίζει, προκειμένου ν’ αποφευχθεί ένας καταδικασμένος σε αποτυχία διάλογος αλλά και να τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει τον προσωπικό του σκόπελο και ν’ αντιληφθεί το λάθος του; Η πρώτη αντίδρασή μας λοιπόν απέναντι σ’ ένα τέτοιο άτομο είναι να ρίξουμε στιγμιαία τα τείχη του δικού μας εγωισμού και να χαλαρώσουμε την άμυνά μας, με σκοπό αυτό να μην «κλειδώσει» στα εσφαλμένα επιχειρήματά του, καταδικάζοντας την έκβαση κι οδηγώντας σ’ έναν καταστροφικό και μάταιο διάλογο.
Έπειτα, είναι πολύ βασικό να τονίσουμε ότι η σκοπιά από την οποία έκρινε κι έβγαλε συμπεράσματα είναι σωστή -καλό είναι μάλιστα να του το αναγνωρίσουμε αυτό-, όμως στη συνέχεια να του εξηγήσουμε ότι δεν είναι η μόνη, υποδεικνύοντας διακριτικά και με διάθεση διαλόγου την εσφαλμένη πλευρά της οπτικής του γωνίας. Ο Πασκάλ -Γάλλος μαθηματικός, φυσικός, συγγραφέας και φιλόσοφος- ήταν αυτός που υποστήριξε αυτήν τη θέση, λέγοντας ότι ένα άτομο από τη φύση του, είναι αδύνατον να έχει γνώση των πάντων, αλλά ταυτόχρονα δε γίνεται να έχει κι άδικο από την πλευρά που εξετάζει ένα ζήτημα -επειδή όσα αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας είναι πάντα αλήθεια. Χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτήν την τακτική, το άλλο άτομο θα νιώσει ότι ουσιαστικά δεν έκανε λάθος, απλώς δεν μπόρεσε να δει όλες τις πτυχές του θέματος.
Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι οι άνθρωποι πείθονται ευκολότερα από τους λόγους που οι ίδιοι ανακαλύπτουν, παρά από εκείνους που προκύπτουν ως επιχειρήματα από τους άλλους. Πριν μπούμε στη διαδικασία να διαφωνήσουμε με κάποιον λοιπόν, ας του υπογραμμίσουμε όλα τα σωστά σημεία που τυχόν αναφέρει και για να τον πείσουμε στη συνέχεια ν’ αλλάξει γνώμη, μπορούμε να τον οδηγήσουμε ν’ ανακαλύψει μόνος του την αντίθετη άποψη, μέσω της δικής του επιχειρηματολογίας. Έτσι, θα υπάρξει μία εποικοδομητική συζήτηση, χωρίς μάλιστα να προκληθούν αρνητικά συναισθήματα σ’ αυτό το άτομο κι η οποία πολύ πιθανό να καταλήξει σ’ ένα ικανοποιητικό -και για τις δύο πλευρές- αποτέλεσμα.
Συμπερασματικά, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κατάλληλη αντιμετώπιση το να βομβαρδίσουμε έναν άνθρωπο, που έχει άδικο, με τα επιχειρήματά μας, οδηγώντας τον μ’ αυτόν τον τρόπο να υψώσει μπροστά μας τα τείχη του εγωισμού του. Αντιθέτως είναι προτιμότερο να του αποδείξουμε το λάθος του με σεβασμό, διάλογο κι επιχειρήματα και να του αφήσουμε το περιθώριο να εκφράσει την άποψη και τα συναισθήματά του, παραθέτοντας τα πράγματα από την προσωπική του οπτική γωνία.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου