Όλοι μας φαντάζομαι πως κάποια στιγμή έχουμε υπάρξει σε κατάσταση κρίσης άγχους, πανικού ή κάτι αντίστοιχο, ή έστω να βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα μιας έντονα αγχωτικής κατάστασης και να μην μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Μια στιγμή πολύ φορτισμένη που μας υπερβαίνει, σε σημείο που κοντεύει να μας πιάσει κρίση πανικού. Όταν για μένα έγινε κανονικότητα, άρχισα να ψάχνω διάφορες δικλείδες χαλάρωσης, πέφτοντας πάνω στην τεχνική 4-7-8. Δεν ήταν η πρώτη φορά που την έβλεπα, τώρα όμως, είχε την προσοχή μου.
Τι είναι λοιπόν αυτή η τεχνική; Πρόκειται για την τεχνική 4-7-8, η οποία είναι μια άσκηση χαλάρωσης που περιλαμβάνει την εισπνοή για τέσσερις μετρήσεις, το κράτημα αυτής της αναπνοής για επτά μετρήσεις και την εκπνοή για οκτώ μετρήσεις, σύμφωνα με τον Δρ Raj Dasgupta, κλινικό αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, όπως δήλωσε στο CNN (iefimerida.gr). Η τεχνική είναι γνωστή κι ως «χαλαρωτική αναπνοή» κι έχει τις ρίζες της στην πραναγιάμα, μια τεχνική αναπνοής της γιόγκα, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής από το 2015.
Η εφαρμογή της γίνεται ως εξής: Κλείνουμε το στόμα κι εισπνέουμε ήσυχα από τη μύτη μετρώντας ως το τέσσερα. Κρατάμε, έπειτα, την αναπνοή καθώς μετράμε μέχρι το επτά. Εκπνέουμε, τέλος, μέσα από το στόμα, μετρώντας μέχρι το οκτώ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες τρεις φορές για συνολικά τέσσερις κύκλους αναπνοής (ορισμό της τεχνικής θα βρείτε με ένα απλό google search). Ως προς τα αποτελέσματα; Υπόσχεται πως βοηθά τόσο στο να χαλαρώσει κανείς από το άγχος, όσο και στο να κοιμάται καλύτερα.
Η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος βρίσκεται μέσα σε μια τέτοια συνθήκη πανικού είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί να εφαρμόσει ξαφνικά όλες αυτές τις τεχνικές που προτείνονται και να αρχίσει να μετράει αναπνοές κ.τ.λ. Προφανώς και δεν επιτυγχάνεται όλο αυτό με τη μία. Θέλει σίγουρα πολλή εξάσκηση και πρωτίστως ψυχραιμία, ώστε να μπορέσει να θυμηθεί ότι κατέχει τη γνώση της τεχνικής, για να μπορέσει έπειτα να την ανακαλέσει και να την κάνει πράξη. Και ναι, είναι δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο.
Οι περισσότερες από τις τεχνικές χαλάρωσης σχετίζονται με την αναπνοή, όπως για παράδειγμα το να εστιάζουμε στην αναπνοή με συγκεκριμένο ρυθμό και σωστή στάση του σώματος. Ο διαλογισμός, επίσης κι η μέθοδος της γιόγκα και σε συνδυασμό, με την επαφή με τη φύση, μας βοηθούν να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα, να αφοσιωθούμε στον εαυτό μας και να ελέγξουμε τις σκέψεις μας, εστιάζοντας κυρίως στις θετικές, προσπαθώντας να διώξουμε τις αρνητικές κι έτσι να καταφέρουμε να διώξουμε έστω και στιγμιαία το άγχος. Δοκιμάζοντας όλες τις παραπάνω τεχνικές με σωστό και τακτικό ρυθμό, όπως έχουν δείξει κι οι ανάλογες έρευνες, σε βάθος χρόνου επιτυγχάνεται μια βαθιά χαλάρωση κι ηρεμία που συμβάλλει αποτελεσματικά τόσο στην ανακούφιση από το άγχος, όσο και στη βελτίωση του ύπνου και κατά συνέπεια βοηθά και στη μείωση του χρόνιου στρες και στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
Στόχος, τελικά, είναι μια πιο ήρεμη ζωή. Πολλές φορές τυχαίνει να μην μπορεί κάποιος να συγκρατήσει τα νεύρα του, τον θυμό, το άγχος, τη νευρικότητα κι όλα αυτά που σχετίζονται μ’ αυτές τις αντιδράσεις. Είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει, ειδικά με τους ρυθμούς που κυλάει η καθημερινότητα πλέον. Γι’ αυτό κι αντίστοιχα είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχουν διάφοροι τρόποι και λύσεις ώστε να υπάρξει έστω και στιγμιαία μια αποφόρτιση. Κι όσο περισσότερο τις δουλέψει κανείς, τόσο μεγαλύτερα αποτελέσματα θα επιτύχει.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου