Προβλήματα προκύπτουν συνεχώς και το να αναμένουμε πως θα εξαφανιστούν θα ήταν σαν να περιμένουμε αύριο το πρωί που θα ξυπνήσουμε ο ουρανός να είναι σε απόχρωση ανοιχτού πράσινου. Μικρά, μεγάλα, νέα, παλιά, σημαντικά, ασήμαντα. Πολλά. Δεν είναι πάντα εύκολο να τα ξεχωρίσουμε και να τα βάλουμε σε κατηγορίες κι έτσι καταλήγουμε να αντιδρούμε υπερβολικά σε καταστάσεις που ίσως να μπορούσαμε να διατηρήσουμε ψυχραιμία, γιατί απλώς τις μεγαλώνουμε στο μυαλό μας. Υπάρχουν όμως τρόποι για να κατευνάσουμε τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν, ώστε να σκεφτόμαστε πιο λογικά, πιο μετρημένα, πιο προσαρμοσμένα στο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
1. Ενεργοποίησε την άλλη μεριά του εγκεφάλου
Παρ’ όλο που ο άνθρωπος από τη φύση του τείνει να λειτουργεί με βάση το συναίσθημα, να τον συνεπαίρνει και να τον παρασύρει σε πολλούς τομείς της ζωής του, είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε ορισμένες φορές τη λογική σε πρώτο πλάνο, προκειμένου να μας καθοδηγήσει με ηρεμία και τάξη σε μια λύση ή κατάσταση. Πώς το κάνεις αυτό; Με μερικούς από τους τρόπους που θα δούμε παρακάτω.
2. Τι έκανες την προηγούμενη φορά;
Όταν ένα πρόβλημα προκύπτει για πρώτη φορά, είναι επόμενο να σαστίζεις, να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Όμως, όταν επαναληφθεί και μπεις στη διαδικασία να αντιμετωπίσεις την ίδια κατάσταση, είσαι εκ των προτέρων προετοιμασμένος και εξοπλισμένος με ό,τι χρειάζεσαι για να αποφύγεις τον πανικό. Πολλές φορές ένα πρόβλημα μπορούμε να δούμε ότι πλησιάζει, ακόμη λοιπόν κι αν είμαστε τελείως άπειροι το να βάλουμε το μυαλό μας εκ των προτέρων στη διαδικασία του «τι θα κάνω όταν» μπορεί να του δώσει την ψευδαίσθηση της εμπειρίας.
3. Μέτρα λίγο παραπάνω όσα πάνε καλά
Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε προβλήματα του «πρώτου κόσμου» που αν το καλοσκεφτούμε, δεν είναι προβλήματα από αυτά που θα αποκαλούσαμε «μη διαχειρίσιμα». Βοηθά πολύ όταν εκτιμάμε τα πράγματα που έχουμε τη δεδομένη στιγμή, λίγα ή πολλά, δεν έχει σημασία, ώστε να διαχωρίζουμε το πρόβλημα που χρίζει στεναχώριας και το πρόβλημα που ίσως μπορεί να είναι της στιγμής. Προσοχή όμως στο timing. Αν περιμένεις τη στιγμή του προβλήματος για να μπεις στη διαδικασία σκέψης, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο. Η εκτίμηση είναι mindset στο οποίο πρέπει να εκπαιδευτούμε πριν μας χρειαστεί.
4. Κάνε το πρώτο βήμα για μια συζήτηση
Η γνώμη ενός έμπιστου ατόμου, ενός φίλου, ενός μέλους της οικογένειας ή κάποιου που εκτιμάμε, μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στη συνειδητοποίηση ενός προβλήματος και στον χαρακτηρισμό του ως μεγάλο ή μικρό, σημαντικό ή ασήμαντο. Όπως και σε όλα στη ζωή, έτσι και στις δύσκολες καταστάσεις, ένας άλλος άνθρωπος, μια άλλη οπτική, μπορεί να είναι ο καταλύτης για να δούμε τα πράγματα καθαρά.
5. Μίλα σε έναν ειδικό
Ένα βήμα ή δύο (και τρία ή τέσσερα πιθανότατα) πέρα από την απλή συζήτηση σε πάει η ψυχοθεραπεία. Ένας ειδικός μπορεί μέσω της καθοδηγούμενης συζήτησης να σε μεταφέρει στην κατάσταση που βιώνεις, να αναλογιστείς τα δεδομένα σου και να αποφασίσεις πώς θα τη λύσεις, αν είναι σημαντική, αν σε επηρεάζει πραγματικά όσο υπολογίζεις κι αν αξίζει να καταναλώσεις παραπάνω φαιά ουσία στην αντιμετώπισή του.
6. Πάρε λίγο χρόνο για εσένα
Όταν έρχεται μια δυσκολία στη ζωή μας, συνήθως αναλωνόμαστε 24/7 σε αυτήν τη σκέψη, μην επιτρέποντας στον εαυτό μας να ασχοληθεί με κάποια άλλη πτυχή της ζωής μας. Αυτό μας πηγαίνει πίσω σε σημαντικές ασχολίες που συνεχίζουν να τρέχουν κανονικά, ενώ εμείς μένουμε στάσιμοι. Όταν όμως αποστασιοποιούμαστε λίγο από το πρόβλημα και προσπαθούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας κανονικά, αυτό λειτουργεί σαν ένα wake up call προς τον εαυτό μας και μας γίνεται πιο εύκολο να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να σκάμε για τα πάντα με τον ίδιο τρόπο.
7. Ανάσα και πάμε
Μπορεί να είναι δύσκολο να μένουμε ψύχραιμοι όταν προκύπτει κάτι αναπάντεχο, ωστόσο το να δώσουμε λίγο περιθώριο στον εαυτό μας να αναπνεύσει και να τον συγκρατήσουμε, με νύχια και με δόντια, από το να αντιδράσει εν βρασμώ, μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο. Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ηρεμία μας για λίγα λεπτά πριν δράσουμε, θα καταφέρουμε να αδειάσουμε το μυαλό μας, να σκεφτούμε λογικά και τακτικά και εν τέλει να οδηγήσουμε τον εαυτό μας στην καλύτερη πιθανή λύση.
8. Μήπως σε παίρνει να το αφήσεις για αύριο;
Προσοχή, δε συστήνουμε να αναβάλλουμε για πάντα το πρόβλημά μας. Κάθε άλλο, η αναβολή που προτείνεται έγκειται στην απόκτηση ψυχραιμίας, στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως και στο πώς θα την κερδίσουμε. Όταν προκύψει ένα πρόβλημα, ίσως ο οργανισμός χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα να απαλλαχθεί από κάθε έντονο συναίσθημα και σκέψη. Αυτό μπορεί να γίνει με μια αγαπημένη ασχολία, διαφορετική για τον καθένα, από yoga μέχρι kick boxing ή ζωγραφική.
9. Σκέψου από πριν τι μπορεί να πάει στραβά
Το να έχουμε ένα ανοιχτό μυαλό, το να πιστεύουμε ότι όλες οι εκδοχές είναι πιθανές, να προβλέπουμε καταστάσεις, είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, όμως τόσο σημαντική για να καταπραΰνουμε τις προσδοκίες μας, που συχνά είναι τόσο υψηλές που ανοίγουν τρύπα στο ταβάνι και βγαίνουν στον από πάνω όροφο. Μας καταστρέφουν οι προσδοκίες όταν δεν εκπληρώνονται, μας βαράνε κλοτσιά στο στομάχι. Έχοντας εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι για κάθε τι που μπορεί να προκύψει.
10. Ρίξ’ το και λίγο έξω
Απλά μην το σκεφτείς πολύ. Είναι η τελευταία και η πιο αποτελεσματική συμβουλή που μπορεί να σου δώσει κάποιος. Βγες έξω, βγες για ποτό με φίλους, πήγαινε μια εξερευνητική βόλτα σε εκείνο το μονοπατάκι που είχες δει από το αμάξι κι αναρωτιόσουνα πού να βγάζει, κάνε τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν και είχες παραμελήσει, είτε αυτό είναι μαραθώνιος netflix είτε εργόχειρο. Κι όσο για τη λύση μην αγχώνεσαι πολύ. Έχουν τον τρόπο τους στα μικρά θέματα να εμφανίζονται κάποια στιγμή από μόνες τους.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη