Πολλές φορές δε χρειάζεται ούτε κόπο, ούτε δαπάνες. Για να μάθεις από το μηδέν μια ξένη γλώσσα αρκεί να έχεις θέληση και να ψάξεις να βρεις τον τρόπο που σου ταιριάζει. Δεν είναι ανάγκη να γραφτείς για μαθήματα, να σπαταλήσεις χρόνο ή τα χρήματα που σιγά σιγά μαζεύεις για όσα ποθείς να κάνεις. Υπάρχουν τρόποι -εκ πείρας μιλώντας- εξίσου αποτελεσματικοί και παράλληλα διασκεδαστικοί για να μάθεις τα βασικά στη γλώσσα της επιλογής σου.
1. Youtube
Ο καλύτερός σου φίλος, λίγο πολύ για τα πάντα (συναγωνίζεται βέβαια το Google), θα σε βοηθήσει αν είσαι αρχάριος σε κάποια ξένη γλώσσα να μάθεις τα βασικά. Υπάρχουν πολλοί youtubers που αναρτούν υλικό για αυτόν τον σκοπό. Μετά τα βασικά θελήσεις να εξελίξεις τις γνώσεις σου, μπορείς να παρακολουθείς βίντεο ποικίλων θεμάτων στη συγκεκριμένη γλώσσα ώστε να εξοικειώνεται το αφτί σου στο άκουσμά της.
2. Εφαρμογές στο κινητό
Το Duolingo και άλλες παρόμοιες εφαρμογές είναι ό,τι πρέπει για να μάθεις σταδιακά μια ξένη γλώσσα και να τεστάρεις τον εαυτό σου κάθε φορά που ολοκληρώνεις κάποια κατηγορία ή επίπεδο. Συγκεκριμένα, αυτές οι εφαρμογές δε σε αφήνουν να προχωρήσεις παρακάτω εάν δεν αριστεύσεις στο επίπεδο που εκπαιδεύεσαι. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν γραμματική, συντακτικό, λεξιλόγιο ανά θεματικές, όπως και ηχητικές ασκήσεις ή άλλες που σε βάζουν στη διαδικασία να προφέρεις τις απαντήσεις σου. Βέβαια, αν έχεις μερικά χρήματα να διαθέσεις, υπάρχουν ιδανικότερες εφαρμογές, με ένα minimum μηνιαίο ποσό, που σου δίνουν την ευκαιρία να συνομιλείς με locals των χωρών της γλώσσας που επέλεξες.
3. Internet & Post-it
Θα μου πεις, πού ακριβώς κολλάνε αυτά τα δύο μεταξύ τους; Κι όμως αν ψάξεις να βρεις τις λέξεις των αντικειμένων του σπιτιού σου, του γραφείου σου ή ακόμα και του αυτοκινήτου, είναι μια πολύ διασκεδαστική ιδέα να κολλήσεις παντού post-it, ώστε να έρχεσαι καθημερινά σε τριβή με το συγκεκριμένο λεξιλόγιο. Πριν καλά καλά το καταλάβεις, θα ζητάς από τον συγκάτοικό σου “un bicchiere d’acqua” (ψάξ’ το αν δεν καταλαβαίνεις).
4. Ταξίδια
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εισαχθείς στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας απ’ το να τη ζήσεις από πρώτο χέρι. Βέβαια αυτός ο τρόπος δεν είναι bugdet-free αλλά μπορεί να γίνει πολύ οικονομικός αν ψαχτείς (couchsurfing, hostels κ.ο.κ). Ακόμα κι αν παραμείνεις στο μέρος που επέλεξες μία ή δύο εβδομάδες, θα μάθεις τις βασικές φράσεις, θα μπορείς να παραγγείλεις έναν καφέ, να ζητήσεις οδηγίες στον δρόμο και να φλερτάρεις με τουρίστες/τουρίστριες.
5. Social Media
Εννοείται πως αν βρεις μερικά άτομα στις πλατφόρμες που χρησιμοποιείς που φαίνονται decent και όχι τίποτα περίεργοι, και με την προϋπόθεση ότι έχουν όρεξη για επικοινωνία, σίγουρα θα μάθεις μερικά βασικά πραγματάκια. Υπάρχει όμως και η ανερχόμενη πλατφόρμα Tik Tok -που η πλειοψηφία άνω των 18 σνομπάρει- που πράγματι δεν είναι μόνο για χορούς και άσκοπο περιεχόμενο. Εκεί μπορείς να ανακαλύψεις πολλούς content creators που με σύντομα βιντεάκια ασχολούνται με τις ξένες γλώσσες και τις μεταφέρουν στον αποδέκτη με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Αντί να κάτσεις λοιπόν να σκρολάρεις επί μία ώρα στο Instagram, βρες έναν TikToker που σε εμπνέει και δώσ’ του να καταλάβει.
6. Μουσική
Η μουσική, σε κάθε γλώσσα, έχει τη γλύκα της. Ακούγοντας τραγούδια, θα συνηθίσεις στο άκουσμα των λέξεων και των φράσεων. Αν ακόμη ψάξεις παράλληλα τα lyrics και τη μετάφρασή τους, θα καταλαβαίνεις το νόημα και θα γίνει παιχνιδάκι να αναπαράγεις αυτά που ακούς. Είναι μια πολύ εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος, καθώς συνήθως τα τραγούδια παίζουν φράσεις που λέει ο ντόπιος λαός και ίσως δεν περιλαμβάνονται στα βιβλία. Έτσι θα είσαι σε θέση να καταλαβαίνεις κάπως εκ των έσω μια καθημερινή συζήτηση.
7. Erasmus
Κάθε χώρα της Ευρώπης, διαθέτει τουλάχιστον έναν οργανισμό, τύπου ESN, όπου συγκεντρώνονται όλοι οι ερασμίτες που έρχονται για σπουδές στη συγκεκριμένη χώρα. Μπες στις ομάδες που συνομιλούν και οργανώνουν εξόδους, βρες τους και ξεκίνα νέες επαφές. Θα πιείς και το ποτό σου, θα μάθεις και πέντε λέξεις το ίδιο βράδυ.
Όλοι αυτοί οι τρόποι εκμάθησης μιας νέας γλώσσας φαίνονται πολύ ελκυστικοί. Βέβαια είναι ικανοί να σε φτάσουν σε ένα επίπεδο, όπου θα είσαι σε θέση να συνομιλείς με ροή, να καταλαβαίνεις κείμενα ή ακόμη και να τα συνθέτεις. Για εκ βαθέων κατανόηση μιας γλώσσας όμως, για να φτάσεις στο επίπεδο να λες ότι την έχεις κάνει κτήμα σου, θα χρειαστεί μια κάποια τριβή, είτε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επενδύσεις χρόνο και χρήμα σε μαθήματα είτε ότι θα πρέπει να σπουδάσεις/δουλέψεις στην αντίστοιχη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, θα ανακαλύψεις έναν νέο κόσμο, μία νέα κουλτούρα και θα ανοίξουν τα μάτια σου σε πολλά επίπεδα. Suerte!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.