Όλοι πάνω κάτω κάποια στιγμή στη ζωή μας ονειρευτήκαμε ή φανταστήκαμε πώς θα ήταν μια σχέση με ένα άτομο που θαυμάζουμε. Έναν ηθοποιό, έναν τραγουδιστή, ακόμα και τον κατά 5 χρόνια μεγαλύτερο γείτονά μας που έβγαινε στο μπαλκόνι και ατενίζαμε αδιάκοπα.

Βέβαια και ως παιδί ή έφηβος είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνεις λίγο daydreaming με τον άνθρωπο που σου έχει κολλήσει στο μυαλό. Τι συμβαίνει όμως όταν ένας ενήλικας είναι πεπεισμένος ότι έχει δημιουργήσει σχέση ή ότι τον φλερτάρει κάποιος που μπορεί και να μην έχει γνωρίσει ποτέ;

Ποτέ δε φανταστήκαμε πως αυτό που τόσο αθώα χτίζαμε στο μυαλό μας είναι η πρωτογενής μορφή μιας ψυχογενούς ασθένειας, της ερωτομανίας. Η ερωτομανία χτυπά κυρίως ανθρώπους με τάση για σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, καθώς το άτομο μπορεί να αντιλαμβάνεται κινήσεις, διαλόγους και σκηνικά που δε συμβαίνουν στην πραγματικότητα ή ακόμα και να αλλάζει η διάθεσή του όταν πιστεύει ότι κάποιος μπαίνει εμπόδιο ανάμεσα σε εκείνον και τον «αγαπημένο» του. Δε μιλάμε απλώς για μια μορφή ονειροπόλησης αλλά για μορφή εντατικής ψύχωσης με ένα άτομο που πολλές φορές φαίνεται να είναι διασημότητα, με άτομο υψηλότερου κοινωνικού status, σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ συνήθως υπάρχει μεγάλη φυσική απόσταση στα όρια μιας πόλης, χώρας ή ακόμα και ηπείρου.

 

 

Πες ότι είσαι εσύ το ασθενές άτομο. Βρίσκεσαι στην πρώτη φάση της πάθησης, την αρχή του τέλους. Αυτή η φάση αποκαλείται και «αναμονή». Μπορεί να διαρκέσει χρόνια και δεκαετίες, καθώς περιμένεις με απάθεια να εκδηλωθεί η άλλη μεριά. Είσαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ενδιαφέρον και βρίσκεται εκεί, απλώς δεν κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση, περιμένεις να γίνει από τον άλλον. Εξάλλου έχει και κάποιο κύρος και αυτό εμπνέει θαυμασμό και ίσως και σεβασμό.

Έχοντας εξαντλήσει όλες τις εκφάνσεις της αναμονής, σε πιάνει το παράπονο που όμως πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές εκβάσεις του δεύτερου σταδίου της ερωτομανίας, όπως κατάθλιψη ή ακόμα και αυτοκτονία. Έχεις καταλάβει πλέον ότι το άτομο που τόσο ποθείς δεν ανταποκρίνεται, ενώ του έδωσες πολλές ευκαιρίες, περίμενες πολύ καιρό. Θα έπρεπε να είχε λάβει τα μηνύματα και να είχε δράσει. Κατανοείς σε κάποιο βαθμό ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ και έτσι ξεκινά η κάτω βόλτα.

Εάν καταφέρεις να ξεπεράσεις τη φάση αυτή, περνάς στο τρίτο και τελευταίο στάδιο. Εδώ πλέον έχεις κλάψει, έχεις στενοχωρηθεί, έχεις κάνει κακό στον εαυτό σου, όμως δεν πάει άλλο. Ξέρεις ότι εσύ δε φταις σε κάτι οπότε ψάχνεις να βρεις τον υπαίτιο που εμποδίζει την επιτυχία της πολυπόθητης σχέσης. Έτσι αρχίζεις και γίνεσαι άγριος και επιθετικός σε όποιον θεωρείς ότι μπορεί να απειλεί την ευτυχία του αγαπημένου σου και τη δική σου.

Σε όλα τα στάδια, δε λείπουν συμπεριφορές που μάλλον έχεις δει μόνο σε ταινίες, όπως η κρυφή παρακολούθηση των ενεργειών του ατόμου, η αποστολή ανώνυμων γραμμάτων εκδήλωσης αγάπης ή ακόμα χειρότερα, εκβιασμού και κάθε είδους προσπάθεια να βρεθεί το άτομο σε κοινό χώρο με τον έρωτά του.

Η θεραπεία είναι η αναμενόμενη, δίνεται αντιψυχωτική αγωγή σε συνδυασμό με εντατική ψυχοθεραπεία και χρόνια παρακολούθηση του ατόμου από ειδικό. Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τα προτεινόμενα αίτια που προκαλούν την εκδήλωση αυτής της αυταπάτης. Ανάμεσα σε αυτά μπορεί να υπάρχει η έλλειψη του έρωτα και της αγάπης από τη ζωή του ατόμου, όχι μόνο τη δεδομένη στιγμή αλλά γενικά, με αποτέλεσμα να προσπαθεί μανιωδώς με κάθε τρόπο να φέρει τον έρωτα σε εκείνον με όποιο κόστος. Επιπλέον, μπορεί η απειρία στις σχέσεις και τον έρωτα να τον κάνουν να παρεξηγεί αθώες κινήσεις, όπως το περπάτημα, το τίναγμα των μαλλιών, μια κίνηση των χεριών και άλλες απλές καθημερινές χειρονομίες και κινήσεις. Λόγω της έλλειψης εμπειρίας αποκτά μια μάλλον ανώριμη στάση προς το τι είναι φλερτ και έρωτας και ερμηνεύει κάθε κίνηση όπως επιθυμεί ο ίδιος.

Όποια και να είναι η αιτία, η αλήθεια είναι πως η πάθηση αυτή είναι αληθινή, δε περιγράφει απλώς μια σκηνή από αρχή θρίλερ και αν και δε συναντάται συχνά, πρόσεχε την επόμενη φορά που φίλος σου θα σου εκμυστηρευτεί την παράνομη σχέση του με κάποιον διάσημο ή κάποια εξέχουσα προσωπικότητα. Ρώτα λεπτομέρειες και επίμεινε σε μια γνωριμία όσο είναι αρχή.

 

Συντάκτης: Ίλυα Τρανούδη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.