Μία απ’ τις σημαντικότερες υποχρεώσεις που έχουμε όλοι, όσοι μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας μ’ έναν αριθμό ανθρώπων, είναι να φροντίζουμε να προάγουμε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Σε μια κοινωνία, όπου οι άνθρωποι απομακρύνονται και ζει ο καθένας στον κόσμο του, κάπου-κάπου, πρέπει να ρίχνουμε μια ματιά και στο τσαρδάκι του διπλανού.

Έχουμε ευθύνη λοιπόν όλοι οι γραφιάδες κι όλοι όσοι έχουμε δημόσιο βήμα να εκφράζουμε τη γνώμη μας να ενημερώνουμε σωστά και να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο σε μια εποχή εγωκεντρική. Όλοι έχουμε προβλήματα κι ο καθένας βίωσε ή βιώνει το δικό του Γολγοθά. Δεν έχει σημασία αν ένα πρόβλημα δημοσιοποιείται ή όχι, όλοι κάποια στιγμή περνάμε μια δυσκολία, προσωπική ή οικογενειακή, που μας λυγίζει.

Καλό είναι να μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου. Μπορεί να μη βρεθούμε μπροστά στο ίδιο πρόβλημα, θα κληθούμε όμως να λύσουμε ένα άλλο. Κι εκείνη τη στιγμή ο τρόπος σκέψης και η ψυχολογία μας θα είναι καθοριστικά για την αντιμετώπισή του.

Η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου είναι η γέννηση των παιδιών του, η ζωή που δίνεται σ’ ένα ή πολλά πλασματάκια. Σήμερα με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ζωή σε πλάσματα που πάσχουν από σοβαρές αιματολογικές ασθένειες.

Αναφέρομαι στη δωρεά μυελού των οστών. Ξέρω ότι τρομάζεις στην ιδέα. Σκέφτεσαι τον πόνο που μπορεί να βιώσεις. Μην προτρέχεις όμως και μην προϊδεάζεις αρνητικά τον εαυτό σου. Πρώτον ενημερώσου έγκυρα για τη διαδικασία και για την αξία της προσφοράς σου και μετά πάρε την απόφασή σου.

Οι εθελοντές δότες μυελού των οστών δεν είναι σαν τους αιμοδότες. Δε δίνουν κάτι τη στιγμή που γίνονται εθελοντές, αλλά με το που παρθεί είτε λίγο αίμα είτε λίγο σάλιο τους, καταγράφονται σ’ έναν παγκόσμιο κατάλογο που περιέχει τον ιστικό τύπο του κάθε ανθρώπου. Εθελοντές δότες μπορούν να γίνουν άτομα από 18-50 ετών.

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών θα κληθεί να δώσει μυελό μόνο αν βρεθεί συμβατός ασθενής. Με βάση τα σημερινά στοιχεία 1 στους 15.000 εθελοντές καλείται τελικά να προσφέρει μυελό.

Η διαδικασία είναι απλή. Τα αιμοποιητικά κύτταρα λαμβάνονται με δυο τρόπους, είτε με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης, όπου χειρουργικά αφαιρείται το 5% του μυελού του δότη, το οποίο αναγεννάται σε μικρό χρονικό διάστημα, είτε με λήψη των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα με τη μέθοδο της λευκαφαίρεσης, που στην ουσία είναι όπως η αιμοδοσία.

Στη δεύτερη περίπτωση αντιλαμβάνεστε ότι επιστρέφετε αμέσως σπίτι, αλλά και στην πρώτη περίπτωση την επόμενη της παρακέντησης μπορείτε να επιστρέψετε στις υποχρεώσεις σας, μιας και θα αισθάνεστε ένα μικρό πόνο μόνο κάτω από τη μέση. Να σημειωθεί βέβαια ότι όταν ο ασθενής είναι κάποιο μικρό παιδί, προτιμάται η χειρουργική λήψη του μυελού για να είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά επιτυχίας της μεταμόσχευσης.

Η διαδικασία δεν είναι τόσο τρομακτική και με κάτι πολύ μικρό από τον οργανισμό μας, που στην ουσία είναι κύτταρα, μπορούμε να χαρίσουμε ζωή σε ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Το πιο σημαντικό βήμα για να βοηθήσεις ένα συνάνθρωπό μας είναι να ενημερωθείς σωστά. Πριν κάνεις αίτηση για να γίνεις εθελοντής δότης μυελού των οστών πρέπει να διαβάσεις με προσοχή το ενημερωτικό έντυπο που θα σου δώσουν από το νοσοκομείο ή το κέντρο που θα απευθυνθείς.

Με την απόφασή σου να γίνεις εθελοντής δότης μυελού των οστών καταγράφεσαι στην ελληνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών και σε ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να είναι συμβατός με τον ιστό σου. Αν προκύψει συμβατός ασθενής ενημερώνεσαι και ερωτάσαι αν δέχεσαι να προχωρήσεις ή όχι, καθώς μπορεί να έχεις αλλάξει γνώμη. Κάνεις κάποιες περαιτέρω εξετάσεις και προχωρά η διαδικασία. Μπορείς να παραμείνεις εγγεγραμμένος στο αρχείο δοτών μέχρι τα 55 σου χρόνια.

Με μια απλή ιντερνετική αναζήτηση μπορείς να βρεις τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία, όπως και τα εξειδικευμένα κέντρα που υπάρχουν για ενημέρωση και εγγραφή των οιονεί εθελοντών.

Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από εκείνο της προσφοράς. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το ύψιστο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή. Ενημερώσου και γίνε κι εσύ πιθανός εθελοντής δότης μυελού των οστών. Πριν αφεθούμε στην ελπίδα ενός θαύματος, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να επιφέρουμε εμείς το θαύμα. Γιατί η αγάπη κάνει θαύματα. Χάρισε ζωή σ’ ένα συνάνθρωπό σου. Είναι κι εκείνος άνθρωπος, όπως κι εσύ.

Αν ήμασταν περισσότερο αλληλέγγυοι, ίσως να γινόντουσαν θαύματα πιο συχνά. Ας γυρίσουμε πάλι στη στιγμή της γέννησης. Φαντάσου τη χαρά που αισθάνεσαι όταν έρχεται μια νέα ζωή στον κόσμο, μια ζωή που εσύ την δημιούργησες. Σκέψου λοιπόν πώς είναι να ξέρεις ότι έχεις δώσει ζωή σ’ έναν άνθρωπο που δεν είχε άλλη. Γέννηση είναι κι αυτό. Γέννηση ανθρωπιάς.

 

Συντάκτης: Αναστασία Νάννου