Όλοι μας λίγο πολύ κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε μπει στον πειρασμό να φλερτάρουμε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία. Είναι γνωστό άλλωστε πως το φλερτ μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση και τον ερwτισμό και παράλληλα να αποφορτίσει ακόμη και τις πιο χαοτικές μας μέρες. Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις εκείνες που μετά από μόλις μερικά μηνύματα μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που ασχολήθηκες, ακόμη και αν η συνομιλία δε διήρκεσε πάνω από μερικά λεπτά. Καθώς λοιπόν όσοι ανήκουν στη δεύτερη αυτή κατηγορία δεν είναι μόνοι, συλλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τις φράσεις που διεκδικούν και κερδίζουν επάξια το πρώτο βραβείο τοξικότητας στο φλερτ μέσω των social media:
- «Είσαι τόσο; Για μικρότερ@ σε έκανα»
Οι πιο συνειδητοποιημένοι άνθρωποι γνωρίζουν καλά πως η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός αλλά και ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι και τυχεροί. Ορισμένοι ωστόσο, λίγο επηρεασμένοι από τις δικές τους ανασφάλειες ή σε μια ειλικρινή προσπάθεια να σε φορτώσουν εσένα με μερικές, είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να τονίσουν τόσο το ότι «για την ηλικία σου μια χαρά είσαι» και συγχρόνως, να δηλώσουν πως παρά το αρχικό τους ξάφνιασμα, εκείνοι εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον. Ακόμη και αν η πρόθεση τους είναι καλή στην τελική, σίγουρα κανείς δε θέλει να ασχοληθεί και πολύ με ανθρώπους που τους λείπει το τακτ, έτσι δεν είναι;
- «Δεν ξέρω αν όταν βγούμε θα καταφέρω να σε κοιτάξω στα μάτια ή θα με συνεπάρουν άλλα σημεία του σώματός σου»
Σίγουρα πολλές φορές μέσα από το διαδικτυακό φλερτ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν, ακόμη και αν αποτυγχάνουν παταγωδώς, να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα λίγο πιο σ3ξι και ερwτική. Πόσο σοβαρά ωστόσο μπορείς να πάρεις ένα άτομο που φοβάται πως όταν σε συναντήσει δε θα μπορέσει να σε κοιτάξει κατάματα αλλά την προσοχή θα μονοπωλήσουν άλλα προσόντα που μπορείς να έχεις; Όσο και αν ο άνθρωπος αυτός προσπαθεί με τον τρόπο του να φλερτάρει, ουσιαστικά σε έχει ήδη προσβάλλει. Στην τελική, για όλους υπάρχουν λύσεις, ακόμη και αν το μεταξύ σας δεν κάτσει, μπορεί πάντα με πολύ χαμηλό κόστος να εγγραφεί σε κάποια συνδρομητική πλατφόρμα, κανείς δε χάνεται.
- «Δεν είναι καθόλου του γούστου μου αυτό που φοράς, αλλά σε εσένα ταιριάζει τέλεια»
Η αλήθεια είναι πως λίγοι άνθρωποι έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν το κατά πόσο η αισθητική τους είναι υψηλή στην πραγματικότητα και αν έχουν γούστο. Είναι ωστόσο απίστευτη η ευκολία με την οποία πολλοί θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να κρίνει το outfit και το στυλ του άλλου. Στην τελική, αν θέλεις να κάνεις ένα κομπλιμέντο για να σπάσεις τον πάγο, γιατί να μην το κάνεις με το σωστό τρόπο και να πρέπει με ένα τρόπο να το κατεβάσεις προσθέτοντας και μια χροιά κριτικής και απόρριψης; Λέμε εμείς τώρα.
- «Έχεις σχέση; Ό,τι κι αν έχεις, μεταξύ μας θα μείνει».
Το χιούμορ είναι σίγουρα το μεγαλύτερο αφροδισιακό και ένας άνθρωπος που την έχει την τσαχπινιά του κερδίζει πόντους. Όταν ωστόσο η έξυπνη ατάκα αντικαθίσταται από εξυπνακίστικες ατάκες που ουσιαστικά εμμέσως υποβιβάζουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του άλλου, κανείς δε γελάει. Ουσιαστικά θεωρώντας πως το άλλο άτομο είναι διατεθειμένο να πει ψέματα για το αν έχει σχέση ή όχι, όχι μόνο υποβιβάζει τις δικές του προθέσεις αλλά κάνει ξεκάθαρες και τις προθέσεις του ατόμου που ξεστομίζει τη φράση. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πως αυτό δεν είναι φλερτ αλλά αιτία παρεξήγησης.
- «Θέλω πολύ να σε γνωρίσω, το ύψος είναι το φετix μου».
Όσο και αν το άλλο άτομο εκείνη την ώρα νιώθει πως σου κάνει ένα μεγάλο κομπλιμέντο, επί της ουσίας σου λέει πως οκ δε με νοιάζεις τόσο, αλλά επειδή έχεις (ή δεν έχεις αντίστοιχα) ύψος, θα ήθελα να βγω μαζί σου. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά όσο και αν η εμφάνιση παίζει ρόλο για μια πρώτη καλή εντύπωση, φράσεις σαν και αυτές για εμάς αποτελούν ένδειξη πως μάλλον η συνομιλία αυτή πρέπει να διακοπεί το συντομότερο δυνατόν.
- «Φαίνεσαι ένας πολύ επιτυχημένος άνθρωπος. Υποθέτω ούτε εσύ έχεις χρόνο για δεσμεύσεις;»
Κλασική φράση που χρησιμοποιεί κάποιος που θέλει μεν να σε φλερτάρει αλλά συγχρόνως να σε βάλει σε ένα κουτάκι και να σου ξεκαθαρίσει με το καλήμερα σας πως δεν ψάχνει για κάτι σοβαρό. Όλα θα ήταν καλά με αυτή τη φράση αν δεν έκρυβε μέσα της την τάση χειραγώγησης των συναισθημάτων και των επιθυμιών του άλλου. Σου λέει και επιτυχημένος και σε σχέση γίνεται; Κι όμως γίνεται!
- «Πέντε κιλά να χάσεις και θα είσαι μοντέλο!»
Άλλο ένα παράδειγμα φράσης που είτε στο μυαλό κάποιου ξεκίνησε ως κομπλιμέντο και στην πορεία έγινε ξεκάθαρο σχόλιο body shaming είτε ξεκάθαρα ένας αρκετά αξιολύπητος τρόπος να πάρει ο άλλος το πάνω χέρι λεγοντάς σου πως καλός είσαι αλλά έχεις ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για να γίνεις αυτό που ψάχνω. Μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας ωστόσο, λίγο πολύ μαθαίνουμε να εκτιμούμε τους ανθρώπους που μπορούν να μας εκτιμήσουν ακριβώς για αυτό που είμαστε. Ό,τι και αν είναι αυτό.
- «Περίεργο μου φαίνεται που δεν έχεις σχέση εσύ»
Όσο και αν πολλές φορές ο κόσμος αυτός μοιάζει να είναι πιο βολικός για τα ζευγάρια, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τη ζωή ως single μέχρι να βρουν αυτό που θέλουν και τους γεμίζει. Αυτό δε σημαίνει πως φοβούνται τις σχέσεις, κρύβουν ένα τρομερό μυστικό ή αδυνατούν να δείξουν αφοσίωση στον άλλο, μάλλον επιλεκτικούς θα τους έλεγε κανείς. Φράσεις λοιπόν σαν και την παραπάνω, μόνο καχυποψία δείχνουν, και ως γνωστόν η καχυποψία ξενερώνει τους πάντες. Όχι μόνο τους singles.
- «Τόσο έξυπνο άτομο και να υποστηρίζεις αυτές τις βλακείες;»
Οι έξυπνοι άνθρωποι σίγουρα δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση της ευφυΐας τους, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από άτομα που από τη μια προσπαθούν να σε ανεβάσουν και από την άλλη προσπαθούν εμμέσως να σε κρίνουν για τις επιλογές, τα πιστεύω σου και τις ιδέες με τις οποίες ταυτίζεσαι. Λένε πως στο φλερτ λοιπόν, πρώτα από όλα σε μαγεύει το μυαλό του άλλου, πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση δε φαίνεται να ισχύσει ποτέ για καμία από τις δυο πλευρές.
- «Να ξέρεις επισκέπτομαι το προφίλ σου πολλές φορές την ημέρα. Νομίζω έχεις καταλάβει το λόγο».
Σίγουρα τα πρότυπα του p0rn industry φαίνεται να έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο φαντασιώνεται να βιώσει τη σ3ξουαλικότητά της μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Φυσικά, η επιρροή αυτή είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και στο φλερτ το οποίο αρκετές φορές, ειδικά μέσω των social media, γίνεται πολύ πιο έντονο από όσο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό μεταξύ σχεδόν άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων που προσπαθούν να σαγηνεύσει ο ένας τον άλλο. Όσο λοιπόν κάποιος που λέει κάτι τέτοιο νιώθει πως κάνει τον άλλο να νιώσει υπέρτατος και ερωτικός, μάλλον αυτό που καταφέρνει είναι να τον κάνει να νιώσει άβολα και αμήχανα. Όμως φλερτ και αμηχανία, δεν πάνε ποτέ μαζί.
Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε τη βασική αρχή του φλερτ που δεν είναι άλλη από το να είναι κανείς ο εαυτός του και να δείχνει ειλικρινές ενδιαφέρον, χωρίς κομπασμούς και άστοχη κριτική. Μέθοδος κλασική και παραδοσιακή, που αποδίδει πάντα.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη