Λένε πως ο χωρισμός ισοδυναμεί με ένα μικρό θάνατο. Ο άνθρωπος εκείνος που μέχρι χθες είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας, ξαφνικά παύει να έχει θέση σε αυτή. Κάθε χωρισμός ωστόσο, ειδικά όταν δεν τον επιλέγουμε εμείς αλλά μια μέρα προκύπτει ή μας ανακοινώνεται, διαφέρει. Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν, ακολουθούν 5+1 τύποι χωρισμού και διαφορετικοί τρόποι να τους διαχειριστούμε:
Μια μέρα κάποιος από τους δύο απλά ξενερώνει
Κάθε σχέση, ειδικά αν δε βρίσκεται στην αρχή της, δεν έχει μόνο αγάπες και λουλούδια αλλά και δύσκολες στιγμές. Επιπλέον, πολλές φορές στην πορεία της σχέσης, είναι πιθανό να ανακαλύψουμε πλευρές του συντρόφου μας που μέχρι πριν λίγο καιρό αγνοούσαμε, από μια απιστία μέχρι συνήθειες που δεν ταιριάζουν στο δικό μας τρόπο ζωής όπως το να μην κλείνει το καπάκι του σαμπουάν στο μπάνιο, λέμε τώρα δεν είμαστε τίποτα ψυχαναγκαστικοί εμείς κι αυτές να επιδράσουν στα συναισθήματά μας για το άτομο αυτό ή ακριβώς το ίδιο να συμβεί και σε εκείνον. . Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, οφείλουμε να συζητήσουμε ήρεμα με το άλλο άτομο και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αλλά και να μας καταλάβουν. Ακόμη κι αν η σχέση δε σωθεί, σίγουρα αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνει ζωντανός ο σεβασμός κι η αλληλοεκτίμηση ανάμεσά μας.
Ο χωρισμός ως φυσική κατάληξη αυτού που κάποτε είχαμε
Λένε πως αν μια σχέση δεν καταφέρει να διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια, σημαίνει πως από την αρχή ήταν μια σχέση που γεννήθηκε για να είναι έρωτας και όχι αγάπη. Σίγουρα δεν μπορεί κάθε σχέση να αποτελέσει σχέση ζωής. Κάποιες, κάνουν απλά τον κύκλο τους, προσφέροντας και στους δυο εμπλεκόμενους, πέρα από όμορφες στιγμές που περνούν στην αιωνιότητα, τον πιο ανώδυνο χωρισμό, καθώς όλοι φεύγουν νιώθοντας γεμάτοι και με τη βεβαιότητα πως αυτή η σχέση δεν είχε κάτι άλλο να τους προσφέρει. Το καλό επίσης είναι πως, ακόμη και αν το πρώην ταίρι μας, μας λείψει σαν άνθρωπος, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να τον καλέσουμε. Το πιο πιθανό είναι πως και εκείνος θα έχει την ανάγκη να μας ακούσει, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό.
Ο χωρισμός μετά από τσακωμό
Ο χωρισμός που προκύπτει μετά από μια έντονη διαφωνία του ζευγαριού είναι συνήθως και ο τύπος χωρισμού που μπορεί να οδηγήσει σε μια επανασύνδεση. Όταν είμαστε αναστατωμένοι είναι αναμενόμενο να πούμε πράγματα που δεν εννοούμε και να μεγαλοποιήσουμε καταστάσεις. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να κανονίσουμε μια συνάντηση με σκοπό να συζητήσουμε όσα έγιναν. Είτε καταλήξουμε ξανά μαζί είτε όχι, το μόνο σίγουρο πως το σεξ που θα ακολουθήσει σίγουρα θα μας ανταμείψει για την προσπάθειά μας.
Ο χωρισμός μέσω ghosting
Πολλές φορές μπορεί ο άλλος να μη νιώσει μέσα του την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις, είτε γιατί θεωρεί πως όσα ήθελε να πει τα είπε, είτε γιατί πιστεύει πως ο άλλος δεν είναι σε θέση να τον καταλάβει. Μπορεί και να μη νοιάζεται πια τόσο ώστε να μπει στη διαδικασία να δώσει εξηγήσεις. Ό,τι από αυτά κι αν συμβαίνει, μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο χωρισμός που γίνεται μέσω ghosting είναι χωρισμός απελευθέρωσης, καθώς βγαίνει από τη ζωή μας ένα άτομο που σίγουρα δεν είχε θέση εκεί. Ο καλύτερος τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε; Πάρτι και φλερτ φυσικά, σαν να μην έγινε τίποτα. Γιατί όντως δεν έγινε τίποτα.
Ο χωρισμός σε στάδια
Είτε πρόκειται για μακροχρόνια σχέση είτε για σχέση λίγων μηνών, πολλοί χωρισμοί είναι αυτοί που λαμβάνουν χώρα σε στάδια. Αργά και σταθερά, το ζευγάρι αρχίζει να απομακρύνεται αμοιβαία. Οι κλήσεις και τα μηνύματα περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα ενώ οι συναντήσεις γίνονται ακόμη πιο σπάνιες. Κάποια στιγμή απλά συνειδητοποιούμε πως έχουμε χωρίσει και εκμεταλλευόμαστε το χώρο που έχει δημιουργηθεί πια στη ζωή μας για να πάμε παρακάτω. Ένας χωρισμός τίμιος, χωρίς δράματα και υστερίες.
Ο χωρισμός λόγω της απόστασης
Λίγοι είναι αυτοί που έστω και κάποια στιγμή στη ζωή τους δεν μπήκαν στον πειρασμό να δημιουργήσουν μια σχέση από απόσταση με ένα άτομο που τους άρεσε τρελά. Αν όμως τα έφερε έτσι η τύχη και η δουλειά, οι σπουδές ή ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η ζωή σας, σας κρατάνε μακριά, αργά ή γρήγορα μια σχέση από απόσταση θα έχει ημερομηνία λήξης. Η επικοινωνία θα μειωθεί και η κούραση κάθε φορά που παίρνουμε εκείνο το αεροπλάνο, πλοίο, τρένο για να τον δούμε, θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Το θετικό είναι πως όντας σε σχέση από απόσταση, έχουμε ήδη μια πολύ γεμάτη ζωή και η μόνη εξάρτηση που θα πρέπει να ξεπεράσουμε είναι αυτή του να καθόμαστε πάνω από το τηλέφωνο για να έρθει εκείνο το πολυπόθητο μήνυμα, το οποίο όμως δεν μπορεί να μας πάει σινεμά ούτε να γεμίσει το άδειο μας κρεβάτι.
Ένας χωρισμός, είτε τον έχουμε επιλέξει είτε όχι, πάντα συνοδεύεται από μια περίοδο κατά την οποία σίγουρα δε νιώθουμε στα καλύτερά μας. Το μόνο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε το χρόνο μας και να ανασυγκροτηθούμε, αναγνωρίζοντας το χωρισμό σαν αυτό που είναι πραγματικά: μια ευκαιρία να πάμε παρακάτω.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου