Πολύ συχνά ακούμε για τη λεγόμενη κρίση μέσης ηλικίας. Πολύ λιγότερο, ακούμε για την quarter-life crisis ή αλλιώς κρίση όψιμης νεαρής ηλικίας, την οποία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι περισσότεροι millennials στις ηλικίες μεταξύ 25 και 33 την έχουν περάσει ήδη! Για όσους μπορεί να αναρωτιέστε αν μια τέτοια κρίση όντως υπάρχει, υπάρχει και μάλιστα χτυπάει όλο και πιο νωρίς τους ανθρώπους. Σύμφωνα, δε, με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το κορυφαίο δίκτυο επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn με τη συμμετοχή 6014 ατόμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και την Αυστραλία, το 75% τον ενηλίκων σε αυτό το ηλικιακό φάσμα, έχουν βιώσει την κρίση αυτή με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Σε σχέση με το πώς κανείς αντιλαμβάνεται ότι περνάει κρίση μέσης ηλικίας, τα κλασικά συμπτώματά της είναι άγχος και έντονη ανησυχία που επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (American Psychology Association), οι άνθρωποι που βιώνουν την κρίση αυτή έχουν μεγαλύτερη τάση για λύπη, άγχος αλλά και συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Επιπλέον, η αβεβαιότητα που συνδέεται με τις ηλικίες εκείνες τόσο ως προς τις εργασιακές αλλά και τις προσωπικές επιλογές, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν σύγχυση ως προς την ταυτότητα του ατόμου, γεγονός που δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης άγχους, κατάθλιψης και γενικότερης έλλειψης ικανοποίησης από τη ζωή σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Journal of Vocational Behavior.

Σίγουρα κάθε μεταβατική περίοδος της ζωής, σχεδόν ποτέ δεν είναι ρόδινη. Έτσι λοιπόν και η μετάβαση από τα ανέμελα φοιτητικά χρόνια στην ενήλικη ζωή του επαγγελματία πολλές φορές μπορεί να προκαλεί συναισθήματα άγχους και θλίψης, μια γενικότερη αίσθηση ματαίωσης ή ακόμη και απογοήτευσης. Η αγωνία της επιτυχίας, της εξέλιξης και της θετικής επίδοσης μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο άτομο που τις βιώνει ή να έχουν αντίκτυπο στην προσωπική ζωή και τα ενδιαφέροντα του ατόμου που πολλές φορές μπορεί να σταματήσουν να αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με τη δουλειά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που νοσταλγούν το παρελθόν ή ακόμη και πιάνουν τον εαυτό τους να απασχολείται σε θέσεις όπου τα πτυχία και τα εφόδια στα οποία επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια να μην αναγνωρίζονται ή τουλάχιστον να μην έχουν άμεση εφαρμογή στην αγορά εργασίας και απογοητεύονται, φαινόμενο που παρατηρήθηκε ακόμη πιο έντονα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όπου πολλοί millennials βρέθηκαν σε θέσεις εργασίας που ούτε που είχαν φανταστεί και έπρεπε να νιώθουν και ευγνώμονες που είχαν μια δουλειά ακόμη και αν καμία σχέση δεν είχε με όλα εκείνα που τους γεμίζουν.

Πέρα όμως από την καθημερινότητα του young professional η οποία τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια μπορεί να μοιάζει πολύ πιο σκληρή ή ακόμα και βαρετή σε σχέση με την ανέμελη ζωή των early twenties, στο ηλικιακό αυτό φάσμα δεν είναι λίγοι εκείνοι που βιώνουν έντονο άγχος και ως προς την προσωπική τους ζωή. Λίγο μετά τα 25 τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται για πολλούς, η δημιουργία σχέσεων γίνεται πιο δύσκολη και απαιτητική ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που την περίοδο εκείνη θεωρούν πως δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα σχέση καθώς δεν προλαβαίνουν, αγνοώντας πως η ισορροπία είναι τελικά που φέρνει την αρμονία στη ζωή.

Αν λοιπόν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αγωνιά για το μέλλον, να φοβάται αν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του ή απλά να νιώθει πως οι φίλοι και οι πρώην συμφοιτητές του τα έχουν καταφέρει καλύτερα, δεν πρέπει να ξεχνάς τρία πράγματα:

 

Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορεί να μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνουν τους εαυτούς τους και τη ζωή τους με εκείνοι των γονιών τους ή ακόμη και με εκείνη των λίγο μεγαλύτερων συγγενών ή φίλων τους, πράγμα που αποτελεί τεράστιο λάθος. Μπορεί στην εποχή που οι γονείς μας ήταν στην  ηλικία των τριάντα, να είχαν βρει ήδη τη δουλειά που θα έκαναν μέχρι τη σύνταξη, να είχαν παντρευτεί και να είχαν ήδη αποκτήσει απογόνους. Αυτό ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργεί πίεση στους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στη σημερινή εποχή. Οι ανάγκες, οι εποχές, τα ήθη και έθιμα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και αυτό παρατηρείται και στις σχέσεις καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να παντρευτούν και να δημιουργήσουν οικογένεια λίγο αργότερα ή αλλάζουν τουλάχιστον δυο φορές επαγγελματική πορεία μέχρι να βρουν αυτό που τους ταιριάζει. Επομένως, μη σκας, με θετική ενέργεια, με ένα μαγικό τρόπο όλα στη ζωή βρίσκουν το δρόμο τους, την κατάλληλη στιγμή.

 

Ο δρόμος προς την επιτυχία και την ευτυχία δεν είναι ίδιος για όλους

Ένα από τα χειρότερα και μη παραγωγικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αρχίσει να συγκρίνεται με τους γύρω του. Πέρα από το γεγονός πως τέτοιες συγκρίσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας κρατούν πίσω, παράλληλα, δεν έχουν κανένα νόημα στην πραγματική ζωή. Καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ο δρόμος του καθενός προς την ευτυχία είναι διαφορετικός. Επομένως, αν για τον κολλητό σου η δημιουργία οικογένειας λίγο πριν τα τριάντα ήταν πηγή ευτυχίας και προτεραιότητα, για σένα μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σημασία καθώς μπορεί να θέλεις να γυρίσεις τον κόσμο, να πειραματιστείς με τη σεξουαλική σου ταυτότητα ή απλά να κάθεσαι και ν’ αράζεις στον καναπέ σου μετά το 9-5 και αυτό είναι απόλυτα εντάξει από τη στιγμή που σε ευχαριστεί.

 

Όταν νιώθεις πίεση, μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου περισσότερο

Ειδικά τις ημέρες εκείνες που νιώθουμε ιδιαίτερα έντονο άγχος και πίεση, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε να φροντίζουμε τον εαυτό μας λίγο περισσότερο. Είτε έχεις ένα πιο healthy mindset είτε φλερτάρεις σοβαρά με ένα ποιοτικό γλυκό ή ένα κομμάτι πίτσα, αυτό που έχει σημασία είναι να θυμάσαι πως στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, όσο και αν νιώθεις πως τα σωματικά και ψυχικά αποθέματα εξαντλούνται, καλό είναι να μην αφήσεις τον καθημερινό σου περίπατο, να μην παραλείψεις να φας τη σαλάτα σου και να μην αντικαταστήσεις το τσάι σου με αλκοόλ καθώς την επόμενη ημέρα που θα τα βλέπεις όλα πιο αισιόδοξα, το μυαλό και το σώμα σου απλά θα σε ευγνωμονούν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμη και οι πιο δύσκολες και απαιτητικές περίοδοι της ζωής μας, οι ημέρες εκείνες που μοιάζουν λίγο πιο γκρι από τις άλλες και νιώθουμε πως τίποτα δε μας ικανοποιεί, έχουν να μας διδάξουν κάτι. Στην τελική, αν κάτι νιώθεις πως δε σου κάνει πια και δε σε οδηγεί στην πραγματοποίηση των στόχων και των ονείρων σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το αλλάξεις. Μην ξεχνάς, άλλωστε, πως ποτέ δεν είναι αργά να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου ή να κάνεις καινούργια.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά