Ωραίος ο αυθορμητισμός, αλλά μεγαλώνοντας κι ωριμάζοντας αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια πράγματα καλό θα ήταν να μη λέγονται. Μπορεί να μη βρίζουμε τους άλλους, αλλά μέσα από μικρές φράσεις μπορούμε να τους καταστρέψουμε ολόκληρη τη μέρα, να τους ξυπνήσουμε παλιά τραύματα ή να τους δημιουργήσουμε νέα. Οφείλουμε να φιλτράρουμε αυτά που λέμε, αν είμαστε ενήλικες με συνείδηση, λογική και κρίση και σεβόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας. Ορισμένες φορές, όμως όσο κι αν προσπαθούμε, ίσως μας ξεφύγει καμιά βλακεία κι άθελά μας ίσως γίνουμε απρόσιτοι, αντιπαθητικοί κι απωθητικοί για τους άλλους.
Πάμε να δούμε λοιπόν 10 φράσεις που μπορεί να πούμε και να ανοίξουμε το ασκί του Αιόλου:
1. «Από το να είχα μια σχέση σαν τη δική σου, καλύτερα single»
Τέλεια σχέση δεν υπάρχει και σίγουρα οι φίλοι είναι οι πρώτοι οι οποίοι καλούνται να δώσουν συμβουλές όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ωστόσο, το να λες κατάμουτρα πως από το να είχες μια τέτοια σχέση, πιο καλή η μοναξιά, πέραν από το γεγονός πως επιχειρείς να ακυρώσει τη σχέση των άλλων, δείχνει και πλήρη αδιαφορία προς τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στο άλλο άτομο.
2. «Τώρα που σε άκουσα ένιωσα καλύτερα, τελικά υπάρχουν χειρότερα προβλήματα από τα δικά μου»
Λέγεται Schadenfreude στη γερμανική γλώσσα ή αλλιώς είναι η χαρά ή η απόλαυση που μπορεί να νιώθει κάποιος όταν ακούει για τα προβλήματα ή τις δυσκολίες του άλλου. Για ανθρώπους με ενσυναίσθηση κι ευαισθησία φυσικά κάτι τέτοιο είναι οριακά εξοργιστικό, ωστόσο αν τα προβλήματα του άλλου σου δίνουν έστω και μια μικρή ικανοποίση, καλύτερα να την κρατήσεις για τον εαυτό σου, δε νομίζεις; Ή ακόμα καλύτερα να τη μοιραστείς με έναν ειδικό ψυχικής υγείας!
3. «Μακάρι να είχα μια δουλειά εύκολη σαν τη δική σου»
Δήλωση που μοιάζει αδιανόητη για τους πολύ ευγενικούς από εμάς, αλλά που πολλοί άλλοι ξεστομίζουν εύκολα μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά είτε λόγω αισθημάτων κατωτερότητας που βγαίνουν στην επιφάνεια από το πουθενά είτε απλώς επειδή θεωρούν πως είναι σε θέση να κρίνουν τους άλλους. Καθώς, ωστόσο, εύκολη δουλειά δεν υπάρχει και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τα ζόρια και τις ευθύνες του άλλου, καλό θα ήταν να το σκέφτεσαι δυο φορές πριν πεις κάτι ανάλογο, μιας και κανείς δε θέλει να μείνει και χωρίς φίλους από τη μια μέρα στην άλλη. Σωστά;
4. «Μα τι θα άλλο θα είχα εγώ; Μόνο τα καλύτερα επιλέγω!»
Σύμφωνα με τη θεωρία της ευγένειας που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες από επιστήμονες όπως οι Brown & Levinson ή ο Herbert, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να απαντήσει κανείς σε ένα κομπλιμέντο όπως με ένα απλό και διαχρονικό «ευχαριστώ», ανταποδίδοντας το κομπλιμέντο, λέγοντας μια σύντομη ιστορία ή απλά δείχνοντας μετριοφροσύνη. Άλλωστε, συνήθως οι άνθρωποι κάνουν κομπλιμέντα για να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα με το συνομιλητή τους και να τον κάνουν να νιώσει καλύτερα. Αν λοιπόν οι απαντήσεις στις φιλοφρονήσεις που λαμβάνεις είναι βουτηγμένες στην έπαρση, τότε ίσως έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσεις, καθώς μια τέτοια εικόνα δεν αφήνει καμία θετική εντύπωση.
5. «Τι ωραίο μέρος. Εδώ έπρεπε να με φέρεις από την αρχή»
Τις φορές που γίνεσαι αντιπαθητικ@ χωρίς να το καταλαβαίνεις, δε συνειδητοποιείς πως με μια φράση που εσένα μπορεί να σου μοιάζει φυσιολογική, ακυρώνεις την προσπάθεια που μπορεί να έχει καταβάλει ένας άνθρωπος ώστε να σε ευχαριστήσει και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Την αχαριστία ωστόσο δεν την εκτίμησε ποτέ κανείς, ούτε καν οι κολλητοί σου που σε ξέρουν χρόνια.
6. «Τελικά είσαι καλό παιδί, σε είχα παρεξηγήσει»
Το να αναγνωρίζεις σε κάποιον τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του, αποτελεί ένα διαχρονικό κομπλιμέντο που ανεβάζει την αυτοπεπεποίθηση του άλλου και συγχρόνως έχει και θετικό αντίκτυπο στον τρόπο που εκείνος σε βλέπει. Το να λες όμως κατάμουτρα σε έναν άνθρωπο πως αρχικά τον είχες παρεξηγήσει, μοιραία οδηγεί την όλη προσπάθεια στο κενό. Την επόμενη φορά, αντί να μιλήσεις, καλύτερα πιες κάτι.
7. «Όχι, ρε βλάκ@»
Οποιαδήποτε μορφή προσβολής, ακόμη κι αν πρόκειται για πλάκα -που τις περισσότερες φορές είναι δήθεν πλάκα, όλοι το ξέρουν αυτό-, δεν είναι αποδεκτή και σίγουρα δεν κάνει κανένα άτομο να νιώθει άνετα. Αν λοιπόν τέτοιες εκφράσεις είναι μέρος του λεξιλογίου σου, έστω κι από συνήθεια, ίσως θα ήταν καλό να αρχίσεις να αλλάζεις συνήθειες και γιατί όχι, να γίνεσαι και λίγο πιο ευγενικός.
8. Η σιωπή σαν απάντηση
Λένε πως η σιωπή αποτελεί πολλές φορές την πιο ηχηρή απάντηση που μπορείς να δώσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες η σιωπή είναι πράγματι χρυσός, καθώς μπορεί να σε γλυτώσει από άσκοπες συζητήσεις, διαπληκτισμούς ή ακόμη κα]ι από το να πεις λόγια που δεν πιστεύεις. Ωστόσο, όταν κάποιος σε ρωτάει κάτι, προσπαθεί να λύσει ένα θέμα μαζί σου ή απλά να ανταλλάξει δυο κουβέντες κι εσύ το μόνο που έχεις να προσφέρεις είναι η σιωπή σου, είτε γιατί το θέμα δε σε ενδιαφέρει είτε γιατί δεν έχεις τι να πεις είτε γιατί έχεις τα νεύρα σου, σίγουρα μειώνονται κι οι πιθανότητες που έχεις να μπεις στη λίστα με τα αγαπημένα του άτομα.