Δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως έχει αναρωτηθεί γιατί φέρεσαι όπως φέρεσαι, κατηγορείς τον εαυτό σου που επιμένει σε λανθασμένες επιλογές κι απορείς πώς γίνεται μετά από τόσα χρόνια κι εμπειρίες να επιλέγεις ακόμα άτομα που από νωρίς καταλαβαίνεις πως οι ανάγκες κι οι επιθυμίες σας δε συμβαδίζουν. Ωστόσο, πολλές φορές, αντί να θεωρείς δεδομένο πως εσύ φταις που ακόμα μια ενδιαφέρουσα γνωριμία δεν κατέληξε εκεί που είχες ονειρευτεί στο ξεκίνημά της ή να νιώθεις συνεχώς θύμα των περιστάσεων και της κακής σου τύχης, ίσως πρέπει ν’ αρχίσεις να γίνεσαι λίγο καλύτερος παρατηρητής των ανθρώπων με τους οποίους προσπάθησες να χτίσεις κάτι όμορφο.

Όσο κι αν εκείνοι προσπαθούν να σε πείσουν πως δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι παραπάνω, είτε λόγω τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος είτε επειδή η στιγμή δεν είναι κατάλληλη κι ο χρόνος τους πιέζει, είναι καλό ν’ αναλογιστείς τη γενικότερη συμπεριφορά τους στις σχέσεις καθώς μπορεί να πρόκειται για ανθρώπους με έντονο φόβο δέσμευσης που δεν έχουν κάνει ποτέ ή σχεδόν ποτέ σταθερή σχέση στη ζωή τους. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που λαμβάνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από το παιχνίδι του φλερτ κι από την αίσθηση πως κάποιος τους διεκδικεί κι εκείνοι τον απορρίπτουν, παρά από την ίδια τη σχέση, το σεξ και την ουσιαστική επαφή με το αντικείμενο του πόθου τους.

 

 

Είτε πρόκειται για διαδικτυακή γνωριμία που ενώ έχουν περάσει μήνες δεν έχει οδηγήσει σε πραγματικό ραντεβού, είτε για σχεδόν σχέση στην οποία, ενώ η επικοινωνία παραμένει αμείωτη, οι συναντήσεις περιορίζονται σε ελάχιστες σε διάστημα αρκετών μηνών και πάντα κάτι συμβαίνει που εμποδίζει την πολυαναμενόμενη, τουλάχιστον από μέρους σου συνάντηση, τότε καλό θα ήταν να σκεφτείς πως ίσως αυτό το άτομο, όσο και αν σου κινεί το ενδιαφέρον, δεν μπορεί να επενδύσει περισσότερο στη μεταξύ σας σχέση.

Ίσως έχεις μπει στη διαδικασία να συζητήσεις με τον άνθρωπο αυτό για όλα όσα σε προβληματίζουν σε μια προσπάθεια να βρεις λύσεις, να εκδηλώσεις για ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον σου ή ακόμη και να τον διαβεβαιώσεις πως εσύ δεν είσαι σαν όλους τους άλλους που μπορεί να τον πλήγωσαν κάποτε και πως μαζί σου μπορεί να νιώθει εμπιστοσύνη. Αν μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει κάπως τη συμπεριφορά του, είναι πολύ πιθανό να άκουσες πολλές δικαιολογίες, όπως «δεν έχω χρόνο», «μου πάνε συνεχώς όλα στραβά» ή «δεν είμαι και ο πιο κοινωνικός άνθρωπος του κόσμου κι έχω βαρεθεί τις εξόδους». Άλλες φορές πάλι, το αντικείμενο του πόθου σου μπορεί να απέδωσε την αλλόκοτη συμπεριφορά του σε αρνητικές εμπειρίες προηγούμενων σχέσεων που του δημιούργησαν θέματα εμπιστοσύνης ή στο γεγονός πως δεν είναι σε φάση για σχέση αυτή την περίοδο και πως ίσως, αν αργότερα νιώσει πράγματα για σενα, μπορεί να καταφέρεις να του δημιουργήσεις την επιθυμία να δεσμευτεί μαζί σου.

Πέρα όμως από εκείνους που μπορεί πράγματι να έχουν πληγωθεί πολύ και να μη νιώθουν έτοιμοι να εμπιστευτούν ξανά, μπορεί απλά να αποφεύγουν μια συνάντηση ή κάτι παραπάνω από μια νύχτα φευγαλέου έρωτα από φόβο πως θα φανούν ανεπαρκείς και πως δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μιας ουσιαστικής σχέσης. Είναι επίσης πολύ πιθανό, να αντλούν περισσότερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση από την ανταλλαγή μερικών μηνυμάτων είτε πρόκειται για sexting είτε όχι και από το να νιώσουν την επιθυμία του άλλου για μια επερχόμενη συνάντηση, η οποία δε θα γίνει ποτέ. Μόνο το ότι ένιωσαν ποθητοί κι απέρριψαν τον άλλο οι ίδιοι, τους κάνει να νιώθουν καλύτερα από ότι μια αληθινή αλληλεπίδραση.

Αν έχεις αναγνωρίσει κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές στο άτομο που σ’ ενδιαφέρει, καλό θα ήταν να αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν αξίζει το χρόνο και τον κόπο σου η συγκεκριμένη σχέση. Στην τελική, το ενδιαφέρον και το νοιάξιμό σου, το αξίζει ένα άτομο που θα κάνει τα πάντα για να σε δει και δε θα φλερτάρει μαζί σου μόνο για τη χαρά του παιχνιδιού.

 

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου