Ένα ραντεβού τις περισσότερες φορές ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ρίσκο. Είναι ελάχιστες οι φορές που μπορεί να είσαι σίγουρος για το τι πρόκειται να συναντήσεις και γνωρίζεις καλά πως οι πιθανότητες να περάσεις τις δυο πιο βαρετές, ανυπόφορες ή τις δύο πιο καταπληκτικές ώρες της ζωής σου, είναι ίδιες.

Πολλά είναι τα trends στο dating που εμφανίζονται κατά καιρούς και έτσι και φέτος, ένα από αυτά που ξεχώρισαν σύμφωνα με το Plenty of Fish ήταν το yap trapping. Σε έρευνα που έγινε σε σχεδόν 6,000 άτομα, περίπου το 50% των singles έπεσε την παγίδα του yap trapping ή αλλιώς βρέθηκε σε ένα ραντεβού όπου ο ένας από τους δυο μονοπωλούσε τη συζήτηση μιλώντας αποκλειστικά για τον εαυτό του χωρίς να αφήνει περιθώρια στην άλλη πλευρά να συζητήσει κάτι άλλο ή ακόμα και να αλλάξει θέμα συζήτησης.

Ναι, μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να κάνουν ισορροπημένες συζητήσεις, είναι εθ1σμένοι στο να ακούν τη φωνή τους και γι’αυτούς μια νέα γνωριμία είναι απλά ένα one man show. Το yap trapping ωστόσο δείχνει πολλά περισσότερα για το άτομο που το εφαρμόζει καθώς θεωρείται μια άψογη τακτική χειραγώγησης κατά την οποία κάποιος μιλάει συνεχώς για τον εαυτό του, για άσχημες εμπειρίες του παρελθόντος αλλά και για πράγματα που τον βασανίζουν με σκοπό να τραβήξει πάνω του όλη την προσοχή αλλά και να προκαλέσει συμπόνια.

Ενώ φυσικά το να μοιράζεται και να ανοίγεται ο συνομιλητής για λεπτομέρειες της ζωής του είναι σημαντικό ειδικά στα πρώτα στάδια μιας γνωριμίας, τέτοιου είδους συζητήσεις συνήθως δεν οδηγούν πουθενά, αποτυγχάνουν στο να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των συνομιλητών και συνήθως παγιδεύουν ακόμη και τον πιο καλό ακροατή σε ένα δράμα δίχως τέλος.

Και αν δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν έχεις γίνει yap trapped ή απλά έχεις βγει με υπερκοινωνικό τύπο, υπάρχει τρόπο να το διαπιστώσεις. Αρχικά, η απουσία οποιασδήποτε προσωπικής ερώτησης για τον άλλο ή εκδήλωσης ελάχιστου ενδιαφέροντος για την άλλη πλευρά, τη ζωή και την καθημερινότητά του, είναι ένα καμπανάκι που καλό θα ήταν να μην αγνοούμε. Τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Αν μετά από ένα ή και περισσότερα ραντεβού εσύ έχεις φτάσει στο σημείο να γνωρίζεις λεπτομέρειες όπως την ιστορία της ζωής του κατοικιδίου του ή πως ακριβώς περνούσε τις οικογενειακές διακοπές όταν  ήταν παιδί ενώ εσύ δεν έχεις καταφέρει καλά καλά να πεις με τι ασχολείσαι και πως περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο, μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Το πόσο καλός συνομιλητής αλλά και ακροατής είναι κάποιος αποτελεί άλλωστε διαχρονικά κριτήριο για το πόσο επιτυχημένη και αρμονική μπορεί να είναι μια μελλοντική σχέση. Στο σημείο αυτό ωστόσο, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τι μπορεί να σημαίνει για εμάς τους ίδιους όταν ένα άτομο που τείνει να μονοπωλεί τη συζήτηση μιλώντας για τον εαυτό του δε μας φαίνεται πρόβλημα, αλλά και λίγο μας ανακουφίζει καθώς δε χρειάζεται να συμμετέχουμε ενεργά ή ακόμα και να κατευθύνουμε τη συζήτηση. Αν η πολυλογία του άλλου μας ανακουφίζει, τις περισσότερες αυτό σημαίνει πως ίσως δεν ταιριάζουμε τελικά τόσο με την άλλη πλευρά καθώς δεν έχουμε κάποιο θέμα να συζητήσουμε.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που αποφεύγουμε να ανοιχτούμε και ουσιαστικά να αποκαλύψουμε πράγματα για τον εαυτό μας και τη ζωή μας σε κάποιον, είτε επειδή δε μας ενδιαφέρει αρκετά είτε επειδή θεωρούμε πως δεν εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος και ο άλλος δε θα μπορέσει να μας καταλάβει. Συγχρόνως, κάποιος μπορεί να νιώθει πιο ασφαλής αν κρυφτεί πίσω από τη θορυβώδη προσωπικότητα κάποιου άλλου ώστε να μη χρειάζεται να αποκαλύψει στοιχεία του δικού του εαυτού και της προσωπικότητάς του.

Όπως προκύπτει από το TikTok, το να νιώθει κανείς yap trapped δεν έχει μόνο εφαρμογή στα ερωτικά ραντεβού αλλά και στις φιλίες. Δεν είναι άλλωστε λίγες  οι στιγμές που  κανείς νιώθει παγιδευμένος στην πολυλογία του άλλου ακόμη και σε παρέες και ανούσιες συζητήσεις στις οποίες δε συμμετέχει και πολλές φορές ούτε που θέλει να συμμετέχει ουσιαστικά απλά και μόνο για να μη μείνει μέσα ένα Σάββατο βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, είτε πρόκειται για ένα νέο ραντεβού είτε για μια φιλική σχέση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι ουσιαστικές σχέσεις βασίζονται στην ανταπόδοση και στο μοίρασμα. Όταν κάτι τέτοιο δε συμβαίνει ούτε καν στη συζήτηση, τότε είναι καλό να αναρωτηθούμε ποιο το νόημα να γίνουμε απλά ένας ακροατής αντί για ισάξιος συνομιλητής κάποιου. Στην τελική, ενώ καμία σημαντική σχέση δεν έχει ξεκινήσει από έναν δυνατό μονόλογο, μια δυνατή συνομιλία είναι ικανή να αλλάξει τα πάντα.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη