Συγκατοίκηση απ’ την αρχή της σχέσης. Ίσως για κάποιους να ‘ναι κάτι τελείως έξω απ’ τα νερά τους και να μοιάζει υπερβολή, για άλλους όμως μοιάζει φυσικό, σχεδόν αναγκαίο. Πολλοί είναι εκείνοι που δε διστάζουν να μείνουν μαζί με το νέο τους αμόρε, ακόμη κι αν μετρούν μόλις λίγους μήνες, μερικές βδομάδες ή ακόμη και κάποιες μέρες συνύπαρξης.
Αρχικά θ’ αφήσουν μια οδοντόβουρτσα στο μπάνιο, μια μπλούζα στο δωμάτιο και σιγά-σιγά θα αρχίσουν να καταλαμβάνουν ακόμη περισσότερο χώρο και συνεπώς χρόνο στη ζωή του άλλου. Χωρίς να το καταλάβουν θα βρεθούν να ‘χουν μετακομίσει κανονικά με το νέο τους ταίρι και να ‘χουν γίνει αχώριστοι. Μπορεί να κοιμούνται και να ξυπνούν μαζί, να μαγειρεύουν μαζί, να κάνουν μπάνιο μαζί, να βγαίνουν έξω πάντα με κοινές παρέες, να κανονίζουν τα ρεπό τους έτσι ώστε να ταιριάζουν και γενικά να λειτουργούν σαν να είναι «ένα» και σε σχέση χρόνια.
Σε κάθε καινούριο ξεκίνημα, είναι λογικό να υπάρχει ενθουσιασμός και πάθος. Θέλεις να ‘σαι συνεχώς με τον άλλο, να του δείχνεις ότι σου αρέσει και τον νοιάζεσαι, να τον γνωρίζεις, να μαθαίνεις τις συνήθειές του, αυτά που αγαπά, εκείνα που μισεί, το αγαπημένο του φαγητό, καθώς και τις παραξενιές και ιδιαιτερότητές του. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσικό κι όμορφο, αν κι οι δυο είναι σύμφωνοι και δεν υπάρχει κάποιος που να καταπιέζεται κι απλά συμφωνεί από φόβο μη γίνει δυσάρεστος ή χάσει αυτό το καινούριο άτομο που ήρθε στη ζωή του και την άλλαξε. Γιατί σίγουρα υπάρχουν κι εκείνοι που στην αρχή τουλάχιστον μιας σχέσης είναι ικανοποιημένοι με το βρίσκονται με τον άλλο μια-δυο φορές την εβδομάδα, καθώς έχουν την ανάγκη να ‘χουν και τη δική τους ξεχωριστή, προσωπική, ζωή.
Οι γνώμες πάνω στο θέμα «συγκατοίκηση» διίστανται κι είναι λογικό αφού το θέμα είναι λεπτό. Κάποιοι θεωρούν πως το «φυσιολογικό» και «σωστό» είναι να ‘σαι κολλημένος με τον άλλο, απ’ τη στιγμή που θέλετε να λέτε πως έχετε σχέση. Δεν τους αρκεί να βρίσκεστε δυο-τρεις φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες να τα λέτε απ’ το τηλέφωνο. Το να βγαίνετε με ξεχωριστές παρέες και να πηγαίνετε ακόμη και χωριστές διακοπές μεταφράζεται αυτομάτως σαν πρόβλημα και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στον χωρισμό και το τέλος της σχέσης.
Κάποιες φορές, όμως, ειδικά αν θεωρείς πως έχεις βρει κάτι ξεχωριστό, είναι καλύτερα να αντιστέκεσαι στη φυσική τάση του ερωτευμένου να ‘ναι συνεχώς μαζί με το αντικείμενο του πόθου του, κυρίως για να προφυλάξεις αυτό το τόσο όμορφο που σου συμβαίνει. Είναι πολύ πιθανό μέσα από μια πρόωρη συγκατοίκηση η σχέση να δυναμώσει, το δέσιμο να γίνει ακόμη πιο ισχυρό και να συνειδητοποιήσετε πως θέλετε να ‘στε για πάντα (όσο διαρκεί αυτό) μαζί. Υπάρχει, όμως, κι ένα ρίσκο που προκύπτει μέσα απ’ την καθημερινή τριβή. Στο πίσω μέρος του μυαλού σου καλό θα ήταν να σκέφτεσαι πως μια σχέση μπορεί να φθαρεί μέσα απ’ την υπερβολική επαφή, μέσα απ’ τη ρουτίνα που καραδοκεί και μπορεί να συντρίψει ακόμη και μια σχέση που έχει οικοδομηθεί σε γερά θεμέλια.
Άθελά σου μπορεί να κουράσεις και να κουραστείς. Καλό και το πολύ σεξ, οι ρομαντικές νύχτες κι οι αγκαλίτσες αλλά, κακά τα ψέματα, με το να αρχίσεις να συγκατοικείς απ’ τις πρώτες εβδομάδες βάζεις μέσα στη σχέση την καθημερινότητα για τα καλά. Κάθε έννοια μυστηρίου χάνεται κι είναι στη φύση του ανθρώπου, από ένα σημείο και μετά, να θεωρεί τον άνθρωπό του δεδομένο -πόσο μάλλον όταν τον έχει κάθε πρωί και βράδυ στο κρεβάτι του. Όταν αναπόφευκτα έρχεται κι η ώρα να γνωριστείς με συγγενείς στο πλαίσιο της συγκατοίκησης, τότε μάλλον δε μιλάμε πια για σχέση αλλά για γάμο.
Είναι υπέροχο να αποφασίζεις να κάνεις το επόμενο βήμα με τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου και σε κάνει χαρούμενο. Πριν βιαστείς να προχωρήσεις, όμως, καλύτερα θα ήταν συζητήσεις με τον σύντροφό σου και να δεις αν είστε κι οι δυο το ίδιο έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάς πως κάποιες σχέσεις θέλουν τον χρόνο τους για να εξελιχθούν και κάποιοι άνθρωποι θέλουν τον χώρο και τον χρόνο τους μέχρι να ανοιχτούν και να εμπιστευτούν.
Είναι κρίμα, λοιπόν, να κάψεις κάτι όμορφο από ανασφάλεια κι υπερβάλλοντα ζήλο, για να αποδείξεις κάτι ή απλά επειδή δεν μπορείς να ‘σαι ικανοποιημένος με μικρά και σταθερά βήματα, που μπορούν να οδηγήσουν σε μια δυνατή σχέση. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμβουλος και τον παν είναι να λειτουργείς μεθοδικά.
Έχοντας αυτά στο μυαλό σου, σκέψου το διπλά την επόμενη φορά που θα επιμείνεις να έρθει το ταίρι σου να κοιμηθεί σπίτι σου, να πάτε μαζί διακοπές μαζί ή να τον καλέσεις στο πάρτι του κολλητού σου. Ίσως, αν περιμένεις, παραμείνει ταίρι σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη