Λένε πως για να φτάσεις στην κορυφή, να ξεφύγεις απ’ τον μέσο όρο και να κάνεις πραγματικά τη διαφορά, θα πρέπει να θυσιάσεις όλα τα άλλα. Ίσως το να ‘σαι πραγματικά στην κορυφή να θεωρείται από κάποιους ένδειξη μοναξιάς ή κι έλλειψης άλλων ενδιαφερόντων. Η εμμονική ενασχόληση με τη δουλειά, η συμφωνία εκείνη που θέλεις να κλείσεις κι είναι η πρώτη σου σκέψη το πρωί όταν ξυπνάς κι η τελευταία πριν κοιμηθείς, οι επιδόσεις κι οι χρόνοι που θες να βελτιώσεις ή η τέλεια νουβέλα που θα ‘θελες ιδανικά να γράψεις μέχρι το τέλος του έτους.
Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να ονειρεύεται να φτάσει στην κορυφή είναι πολλοί. Για κάποιους είναι η αναγνώριση που δεν είχαν ποτέ κι η ανάγκη τους εκείνη να δείξουν πως αξίζουν σε όσους δεν πίστεψαν ποτέ σ’ αυτούς. Η πίστη τους σε ένα συγκεκριμένο πεδίο ή αντικείμενο κι η ανάγκη τους να προσφέρουν σ’ αυτό. Άλλους μπορεί να τους κινητοποιεί το χρήμα κι η άνετη ζωή που συνήθως σου προσφέρει η επαγγελματική επιτυχία.
Κάποιοι περνούν χρόνια χτίζοντας μια καριέρα. Απ’ το σχολείο ακόμη, όταν άλλοι είχαν στο μυαλό τους γκομενοπροβλήματα, όπως το αν θα βρουν ανταπόκριση στον έρωτά τους ή σε ποιο νησί θα πάνε για ξέφρενη διασκέδαση, κάποιοι είχαν αρχίσει ήδη να δουλεύουν σκληρά και με μεθοδικότητα για την επίτευξη των στόχων τους. Πετυχαίνοντας ένα στόχο τη φορά, γέμιζαν με υπερηφάνεια, αυτοπεποίθηση και δύναμη, σίγουροι πια πως μπορούν να καταφέρουν ακόμη περισσότερα.
Ας μην ισοπεδώνουμε, όμως, τα πάντα κι ας μην ξεχνάμε πως η ευτυχία συνήθως βασίζεται στην ισορροπία στη ζωή ενός ανθρώπου κι όχι στα άκρα. Όταν επικεντρώνεσαι στην καριέρα σου, ειδικά όταν βρίσκεσαι στο ξεκίνημα αυτής, δε σημαίνει πως δε σε νοιάζουν όλα τα άλλα. Ταξίδια, παρέες, φλερτ κι έρωτες. Σε νοιάζουν και τα κάνεις και με το παραπάνω. Απλά ίσως να μη γίνουν ποτέ προτεραιότητά σου. Ίσως ακόμη να μην έμαθες να επενδύεις σε ανθρώπους, γιατί δε σου αρέσει να χάνεις. Οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι κι εσύ θέλεις τα ασφαλή κι εγγυημένα, να ξέρεις πως οι κινήσεις που θα κάνεις θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία.
Επειδή, όμως, σε γεμίζει η καριέρα δε σημαίνει πως άρχισες να ξεχνάς τι σημαίνει να δίνεις και να παίρνεις, να μοιράζεσαι, να περιμένεις κάτι από κάποιον, να ‘χεις κάπου να βασιστείς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που αποδίδουν πολύ καλύτερα στην εργασία τους όταν είναι σε σχέση. Είναι πιο αποδοτικοί, πιο ήρεμοι και χαλαροί κι η θαλπωρή του σπιτιού σε συνδυασμό με την αγάπη και το πάθος για τον σύντροφο είναι το καταφύγιό τους κι η δύναμή τους.
Ίσως, τελικά, το κλειδί να μη βρίσκεται στο να θυσιάσεις όλα τα άλλα για μια καριέρα, αλλά να ‘χεις στη ζωή σου άτομα πρόθυμα να σε στηρίξουν για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Ένα σύντροφο που δε θα σου γκρινιάζει όταν χρειάζεται να δουλέψεις λίγο παραπάνω, φίλους που να μη σου κρατούν κακία όταν αργείς στα ραντεβού σου και γονείς που ξέρουν πως δεν τους ξεχνάς, ακόμη κι αν δεν τηλεφωνείς συχνά.
Σε καμία περίπτωση, μη νιώσεις ενοχές και μην αισθανθείς πως αν επένδυες σε ‘σένα με έναν άλλο τρόπο τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Οι επιλογές σου κι οι προτεραιότητές σου είναι αυτές που σε καθορίζουν κι οι άνθρωποι που σε αγαπούν και νοιάζονται για ‘σένα το γνωρίζουν. Κι ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Arnold, πως η ζωή δεν είναι να ‘χεις και να αποκτάς, αλλά να ‘σαι και να γίνεσαι. Και μια ζωή εξέλιξης και συνεχούς μάθησης είναι αυτό ακριβώς.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη