Η κλιματική αλλαγή που επιτείνεται με την αδιαφορία και τη συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων, έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, τις επιπτώσεις της οποίας τις βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Θερμοκρασίες ρεκόρ, καύσωνες ακόμη και τον Μάιο και Ιούνιο και μειωμένη εναλλαγή των εποχών του έτους τείνουν να γίνουν πλέον ρουτίνα και μια παγιωμένη κατάσταση. Όπως όλα δείχνουν ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες που φέρνει η κλιματική αλλαγή αποτελούν απειλή και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κατά τους οποίους πολλοί παράγοντες φοβούνται πως αθλητές κινδυνεύουν ακόμη και να πεθάνουν από τη ζέστη.

Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τους πιο θερμούς στην ιστορία, όπου με 34 βαθμούς Κελσίου και 70% υγρασία, είδαμε αθλητές να λιποθυμούν και να κάνουν εμετό στις γραμμές τερματισμού και αναπηρικά καροτσάκια να τους μεταφέρουν στη σκιά. Χαρακτηριστική παραμένει και η αντίδραση του Ρώσου τενίστα Ντανίιλ Μεντβέντεφ που ρώτησε τον διαιτητή του αγώνα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν εκείνος καταρρεύσει λόγω υπερβολικής ζέστης, εκφράζοντας το στρες και την καταπόνηση των επαγγελματιών αθλητών σε συνθήκες ακραίας ζέστης.

Κι ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο έχουν το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με την έκθεση «Rings of Fire: Heat Risks», ίσως αποτελέσουν έναν ανησυχητικό κανόνα για τις επόμενες διοργανώσεις με τους Ολυμπιακούς του Παρισιού να αναμένεται να είναι ακόμη πιο θερμοί. Ήδη από την τελευταία φορά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στο Παρίσι το 1924, η θερμοκρασία στην πόλη του φωτός έχει ανέβει κατά 1.8 βαθμούς Κελσίου και κατά μέσο όρο, υπάρχουν 23 περισσότερες «καυτές» ημέρες με πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου και εννέα ακόμη «καυτές» μέρες με πάνω από 30  βαθμούς Κελσίου το χρόνο. Το ίδιο συνέβη και με τη γενικότερη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά τη διάρκεια των χρόνων που μεσολάβησαν από τη διοργάνωση στο Τόκιο.

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, η Έμα Πόκοκ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας FrontRunners, μιας από τις οργανώσεις πίσω από την έκθεση, κάνει έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές, τονίζοντας πως αν η αδιαφορία για την κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον αθλητισμό που θα πάψει να είναι πλέον ο ίδιος. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε μια σειρά κανόνων για την προστασία της υγείας των αθλητών και αναγνώρισε την υπερβολική ζέστη ως ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τον αθλητισμό σε όλο τον κόσμο. Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει το γεγονός πως το περιβαλλοντικό θερμικό στρες που βιώνουν οι αθλητές θα εξακολουθήσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας δύσκολο για τους αθλητές να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους αλλά και να έχουν υψηλή απόδοση.

Καταξιωμένοι αθλητές όπως ο δρομέας Rhydian Cowley και η Αυστραλή ακοντίστρια Kelsey-Lee Barber δήλωσαν την ανησυχία τους για τη ζωή των αθλητών σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας ενώ χαρακτήρισαν τη ζέστη ως «σιωπηλό δολοφόνο» των αθλητών. Οι αθλητές τονίζουν ακόμη την ανάγκη ευασθητοποίησης με σκοπό να μη γίνει η κλιματική αλλαγή απλά μια κατάσταση στην οποία όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Ειδικά ως προς τους αθλητές που αγωνίζονται σε συνθήκες ακραίας ζέστης, οι επιπτώσεις μπορεί να διαφέρουν ξεκινώντας από ηλιακά εγκαύματα, θερμικές κράμπες, κόπωση, τραυματισμούς, άγχος, κακή ποιότητα ύπνου και ακόμη και θερμοπληξία που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo France, υπάρχει 70% πιθανότητα  το επερχόμενο καλοκαίρι να είναι ακόμη πιο ζεστό ειδικά τους μήνες που θα λάβουν χώρα οι αγώνες και συγχρόνως μας θυμίζει και παλαιότερες εποχές όπως το καλοκαίρι του 2003 που λόγω καύσωνα η Γαλλία θρήνησε χιλιάδες νεκρούς. Το φαινόμενο φυσικά δεν είναι νέο και για τη δική μας χώρα όπου ήδη βιώνουμε ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια μας, με τον υδράργυρο τον Ιούνιο να έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές και με τα διεθνή μέσα να προβάλλουν συνεχώς τις ακραίες θερμοκρασίες αλλά και τον άδικο χαμό τουριστών στη χώρα μας λόγω ζέστης.

Όπως όλα δείχνουν, αν δε γίνουν συντονισμένες δράσεις και δεν αλλάξει η νοοτροπία ως προς την κατανάλωση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο που ξέρουμε πολύ πιο σύντομα από όσο υπολογίζαμε. Οι αθλητικές διοργανώσεις που παραδοσιακά λαμβάνουν χώρα τους θερινούς μήνες αποτελούν σύμβολο του πολιτισμού μας αλλά και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές στο περιβάλλον έχουν ανησυχητικές επιπτώσεις σε όσα γνωρίζουμε και αγαπάμε. Πολλοί θεωρούν πως η αντιστροφή και μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως είναι ένα παιχνίδι που έχει ήδη χαθεί. Εμείς με τη σειρά μας, πάντα συντασσόμαστε με τους πιο αισιόδοξους που πιστεύουν πως οι ευασθητοποίηση σε συνδυασμό με συντονισμένες δράσεις, μπορούν να μειώσουν την κλιματική αλλαγή και τις διαστάσεις της ως υπαρξιακή απειλή όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για την ίδια τη ζωή μας.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά