Είτε ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ανυπομονούν για τη γιορτή των ερωτευμένων, είτε είστε από εκείνους που απλώς την ξεχνούν, το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή στη ζωή σας μπήκατε στη διαδικασία ν’ αναρωτηθείτε γιατί η γιορτή του έρωτα γιορτάζεται με τόσες τιμές ενώ άλλες εξίσου πολύτιμες σχέσεις της ζωής μας δε λαμβάνουν την ίδια προσοχή. Όλοι έχουμε γιορτάσει κατά καιρούς τη γιορτή του έρωτα και της αγάπης μ’ ένα ρομαντικό δείπνο, μια εξόρμηση για δυο ή ακόμη και χαρίζοντας και λαμβάνοντας ως δώρα λουλούδια, σοκολατάκια κι άλλα γλυκά δωράκια.
Ο κανόνας, λοιπόν, λέει αυτό: την 14η Φεβρουαρίου περνάμε με τον έρωτα της ζωής μας κι απολαμβάνουμε τις μεγάλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα συνήθως γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι με την οικογένειά μας. Αν κι ανεπίσημα με τους αγαπημένους μας φίλους γιορτάζουμε κάθε μέρα του χρόνου, δεν υπάρχει κάποια ευρέως διαδεδομένη και δημοφιλής διεθνής γιορτή που να γίνεται αφορμή να γιορτάσουμε τη φιλία και την πλατωνική αγάπη. Ωστόσο, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν κάνει προσπάθειες να διορθώσουν αυτή την «αδικία» και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζουν τη φιλία κι όχι τον έρωτα. Στην καθιέρωση αυτής της παράδοσης φαίνεται να έχει πρωτοστατήσει η Φινλανδία όπου η 14η Φεβρουαρίου γιορτάζεται ως Ημέρα Φιλίας. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε τη δεκαετία του 80 κι αρχικά αντιμετωπιζόταν ως σχολική γιορτή κατά την οποία τα παιδιά δημιουργούσαν χειροτεχνίες, κάρτες και δώρα για τους αγαπημένους τους, γρήγορα όμως άρχισε να γίνεται δημοφιλής και στους ενήλικες. Λίγα χρόνια αργότερα, η Ημέρα Φιλίας διαδόθηκε και στη γειτονική της Εσθονία. Σήμερα, η Ημέρα Φιλίας ή αλλιώς «Ystävän Päivä» και «Sõbrapäev» στη φινλανδική κι εσθονική γλώσσα αντίστοιχα, γιορτάζονται τόσο από ελεύθερους, όσο κι από δεσμευμένους.
Συνήθως, την ημέρα αυτή φίλοι αλλά κι οικογένεια μαζεύονται με τους συντρόφους γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι ή επιδίδονται μαζί σε αθλητικές κι άλλες δραστηριότητες που τους ευχαριστούν. Στις χώρες αυτές, η γιορτή των ερωτευμένων εξακολουθεί να γιορτάζεται την ημέρα εκείνη μεταξύ ζευγαριών αλλά σίγουρα δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα των εορτασμών. Στη Φινλανδία, η Ημέρα Φιλίας έχει καθιερωθεί ως επίσημη γιορτή, ήδη από το 1996, ενώ αποτελεί τη δεύτερη πιο δημοφιλή γιορτή της χώρας. Στην Εσθονία, η γιορτή αυτή έχει συνδεθεί και με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στην ιστορία της χώρας και τη μετα-σοσιαλιστική εποχή της, όταν η χώρα άρχισε να είναι πιο ανοιχτή σε διεθνείς γιορτές και παραδόσεις που έρχονται από το εξωτερικό. Φυσικά, η παραδοσιακή διακόσμηση των ημερών δε λείπει από τα μαγαζία και τους δρόμους στις χώρες αυτές, καθώς οι ερωτευμένοι έχουν την επιλογή να κάνουν ρομαντικά δώρα ο ένας στον άλλο, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη και για τους ελεύθερους που πολύ θα ήθελαν να βρουν το νέο τους ταίρι με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Στην Εσθονία κυκλοφορούν τα λεγόμενα «λεωφορεία της αγάπης» στα οποία ανεβαίνουν οι singles προκειμένου να κάνουν μια νέα γνωριμία ενώ σε κάποια σχολεία της Φινλανδίας, οι δεσμευμένοι φορούν κόκκινο την ημέρα, ενώ οι ελεύθεροι πράσινο.
Είτε μας ενθουσιάζει η ιδέα να γιορτάσουμε μαζί με τους φίλους μας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είτε έχουμε αυτή την ημέρα στο μυαλό και την καρδιά μας συνδεδεμένη με τον έρωτα και το πάθος, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να ξεχνάμε να γιορτάζουμε και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την αγάπη που υπάρχει στη ζωή μας σ’ όλες της τις μορφές. Για τους περισσότερους από εμάς, οι φίλοι της ζωής μας είναι πολύτιμοι και μοναδικοί, η οικογένεια που επιλέγουμε κι εκείνοι που κάνουν τις στιγμές μας ν’ αξίζουν λίγο περισσότερο. Το λιγότερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε είναι να τους τιμούμε κάθε μέρα, αλλά και γιατί όχι, να γιορτάζουμε μαζί τους με αφορμή μια μεγάλη και καθιερωμένη γιορτή.
Στην τελική, ίσως η Ημέρα Φιλίας να γλιτώσει πολλούς από τη δεδομένη αμηχανία που μπορεί να νιώθει κανείς την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είτε γιορτάζει είτε όχι, αλλά και τη γλυκιά μελαγχολία που μπορεί να νιώσουν έστω και για λίγο κάποιοι singles την ημέρα εκείνη. Ή, αν το δούμε κι αλλιώς, καλύτερα βότκες με το κολλητάρι, παρά σοκολατάκια μόνος. Αυτή κι αν είναι σωστή γιορτή!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου