Ίσως ελάχιστοι είναι οι ενήλικες αυτού του πλανήτη που δεν έχουν σκεφτεί να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Θέλουν να γίνουν το αφεντικό του εαυτού τους, το κλασικό ωράριο τους σκοτώνει τη δημιουργικότητα και ονειρεύονται περισσότερα χρήματα και καταξίωση. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, όσο μεγάλη και αν είναι η λαχτάρα σου να κάνεις όσα ονειρεύεσαι πραγματικότητα, το ρίσκο και οι αντικειμενικές δυσκολίες σε αποθαρρύνουν. Σίγουρα σε περιόδους κρίσεων, το άνοιγμα μιας επιχείρησης, η εύρεση χρηματοδότησης και κατάλληλων συνεργατών καθώς και η γραφειοκρατία λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες.
Πριν όμως χαθείς στο άγχος σου, καλό είναι να έχεις κατά νου πως η πιο σημαντική παράμετρος πριν ξεκινήσεις, είναι το πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και το πιο σημαντικό καθώς θα πρέπει να γνωρίζεις καλά τα δυνατά σου σημεία αλλά και τι σε γεμίζει περισσότερο. Η δική σου επιχείρηση θα είναι κομμάτι του εαυτού σου. Καλώς ή κακώς, στην αρχή τουλάχιστον, θα περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου εκεί και όταν δεν είσαι εκεί με φυσική παρουσία, θα είναι εκεί η σκέψη σου. Μπορεί να έκανες πολλές θυσίες για να φτάσεις ως εκεί. ‘Ισως αποταμίευες χρήματα χρόνια, μάζευες εμπειρίες ή ακόμη έχτιζες αυτό το όνειρο από παιδί. Οι θυσίες που απαιτούνται είναι πολλές, επομένως, είναι σημαντικό αυτό που κάνεις να το αγαπάς πραγματικά.
Όλα φυσικά ξεκινούν από μια δυνατή ιδέα που πρέπει να συνοδεύεται από καλή έρευνα αγοράς. Ξέρεις πως θέλεις να καινοτομήσεις, πριν ξεκινήσεις όμως οτιδήποτε, επιβάλλεται να μελετήσεις πολύ καλά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές εξέλιξης. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρεις να διαπιστώσεις τι ακριβώς είναι αυτό που σε διαφοροποιεί από τους άλλους κι αν αυτό το κάτι δεν υπάρχει, να ψάξεις να το βρεις.
Μην ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση μόνο και μόνο από αναγκαιότητα επειδή σε κάποια φάση της ζωής σου βρέθηκες σε επαγγελματικό τέλμα. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσεις τη δική σου δουλειά, όταν η καριέρα σου θα είναι σε ανοδική πορεία. Πέρα από το γεγονός πως θα έχεις ήδη αναπτύξει πολύτιμες δεξιότητες και γνώσεις που θα σου είναι χρήσιμες για το δικό σου όνειρο, με την εργασιακή σου εμπειρία θα ξέρεις πολύ καλά τι δε θα ήθελες να είναι αυτό που θα δημιουργήσεις ενώ θα μπορέσεις να γίνεις επιτέλους ο εργοδότης που θα ήθελες να έχεις συναντήσει στην πορεία σου.
Το να είσαι ο εργοδότης του εαυτού σου, αυτομάτως σημαίνει ελευθερία αλλά υπό προϋποθέσεις. Αν είσαι τύπος που για χρόνια ονειρεύεται ευέλικτη εργασία από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και δημιουργικότητα με βάση την ποιότητα του αποτελέσματος κι όχι τις ώρες που περνάς πάνω από ένα γραφείο, τότε βρες ένα σύστημα που θα σου δώσει την ευκαιρία να αναπτύξεις την επιχείρησή σου με τρόπο που σε εξυπηρετεί. Βρες την κατάλληλη ομάδα που θα πλαισιώσει το εγχείρημά σου και προσδιόρισε από την αρχή με ποιους ανθρώπους θα πρέπει να συνεργαστείς.
Σε όλο αυτό δεν είσαι μόνος. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια, τόσο οικονομική όσο και ηθική, από συμβούλους, επιχειρηματίες που θαυμάζεις, ανθρώπους που εμπιστεύεσαι από το στενό οικογενειακό και φιλικό σου περιβάλλον. Μοιράσου τις σκέψεις σου και μην κρατάς τα πάντα για τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να έχεις δημιουργήσει γύρω σου ένα ισχυρό δίκτυο που θα σου επιτρέψει όχι μόνο να μοιραστείς τις ιδέες σου αλλά και να τις προγραμματίσεις ανάλογα. Όταν μοιραζόμαστε όσα μας απασχολούν, το βάρος πάντα γίνεται πιο ελαφρύ. Επιπλέον, μη σταματήσεις ποτέ να μαθαίνεις και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου στο πεδίο που σε ενδιαφέρει. Σε περίπτωση που νιώθεις πως σου λείπουν κάποιες δεξιότητες που σε αποτρέπουν από το να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση, μπορείς πάντα να παρακολουθήσεις σεμινάρια επιμόρφωσης και ημερίδες ώστε να μάθεις βασικές έννοιες διοίκησης που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες.
Στα πρακτικά του θέματος, επιχείρηση χωρίς κεφάλαιο δεν υφίσταται. Είτε ονειρεύεσαι να ανοίξεις το δικό σου κατάστημα, γραφείο ή να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους πόρους που χρειάζονται για να καλύψεις τις προσωπικές και επαγγελματικές σου ανάγκες τουλάχιστον τον πρώτο καιρό ενώ ένας προϋπολογισμός της πρώτης τριετίας σίγουρα θα βοηθήσει. Επίσης, ακόμη και αν στα δικά μας project τείνουμε να γινόμαστε συγκεντρωτικοί, καλό θα ήταν να έχεις καλούς συνοδοιπόρους στο ταξίδι της επιχειρηματικότητας, είτε αυτοί είναι σύμβουλοι είτε συνέταιροι. Αν το οικογενειακό σου περιβάλλον δεν μπορεί να σε στηρίξει ή δεν έχεις ο ίδιος τους πόρους, μπορείς πάντα να απευθυνθείς επενδυτές (angel investors), κρατικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα ή ακόμη και προγράμματα ανάπτυξης κι επιτάχυνσης (incubators).
Καλό θα ήταν επίσης να θυμάσαι πως οι επενδυτές συνήθως έλκονται από έναν ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχεδιασμό, μικρό αρχικό κεφάλαιο εκκίνησης, μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αλλά και προσωπικότητες ολοκληρωμένες. Κανείς δε θα χαρίσει τη συνεργασία του σε κάποιον που δε θα χάριζε την εμπιστοσύνη του, οπότε, στο ταξίδι αυτό προς την επιχειρηματικότητα, όσα εμπόδια και αν συναντήσεις, μην ξεχάσεις ποτέ ποιος είσαι και γιατί ξεκίνησες. Το σίγουρο είναι πως η προσπάθεια θα σε ανταμείψει.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου