Δεν είναι λίγες οι φορές που ίσως έπιασες τον εαυτό σου να κάνει πράγματα που δεν είναι του χαρακτήρα σου και καμία σχέση δεν έχουν με τις αξίες σου και με όλα όσα πρεσβεύεις, έχοντας ως δικαιολογία την αγάπη σου για το άλλο σου μισό. Από το να πεις κάποια φαινομενικά αθώα ψέματα έως το να δικαιολογήσεις πράξεις που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούσες αδικαιολόγητες και θα απέρριπτες με συνοπτικές διαδικασίες. Στο όνομα της αγάπης πολλές φορές μοιάζεις να παθαίνεις κανονικότατη μετάλλαξη. Ακόμη και η καθημερινότητά σου μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Προκειμένου να είσαι πιο συμβατός με το ταίρι ή να μην το απογοητεύσεις, ίσως αρχίσεις να αμφισβητείς συνήθειες χρόνων, να αλλάζεις την καθημερινότητά σου, να παραμελείς τους φίλους και τις υποχρεώσεις σου, λες και πριν αγαπηθείτε δεν είχες ζωή.
Πέρα όμως από τα παραμελείς τους άλλους στο όνομα της αγάπης, βάζοντας τη ζωή που είχες πριν γνωρίσεις τον έρωτα στην άκρη, τη μεγαλύτερη αδικία την διαπράττεις εις βάρος του ίδιου σου του εαυτού κατά κύριο λόγο αφήνοντας το έντονο συναίσθημα που ένιωσες -ή τουλάχιστον έτσι πίστεψες- να θολώσει την κρίση σου.
Λένε πως ο πραγματικός έρωτας και η αγάπη αλλάζουν τον άνθρωπο. Αυτό φυσικά είναι κάτι υπέροχο όταν η αλλαγή σημαίνει εξέλιξη και σηματοδοτεί ένα πέρασμα σε μια πιο ώριμη και δοτική περίοδο, στην οποία είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αν θεωρούνται επιτυχημένες οι σχέσεις που μας βοήθησαν να εξελιχθούμε και μας οδήγησαν να γίνουμε οι άνθρωποι που αντικρίζουμε κάθε πρωί στον καθρέφτη, τότε οι σχέσεις που μας κάνουν λίγο χειρότερους κάθε μέρα και μας οδηγούν στο να αφήσουμε τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες στην άκρη προκειμένου να μην έρθουμε σε ρήξη με τον άνθρωπό μας μπορούν να χαρακτηριστούν παταγώδεις αποτυχίες.
Μετά το τέλος μιας σχέσης κάνουμε τον απολογισμό μας και διαπιστώνουμε πως οι σχέσεις που είχαν το μεγαλύτερο συναισθηματικό και ψυχολογικό κόστος ήταν αυτές που μας έκαναν να χάσουμε τον εαυτό μας. Πριν φυσικά αναθέσουμε στον εαυτό μας τον ρόλο του θύματος και αρχίσουμε τα παράπονα για την κακή μας τύχη, είναι καλό να αναλογιστούμε για ποιο λόγο επιλέξαμε να μπούμε σε μια σχέση που ξέραμε πως δε μας κάνει καλό από την αρχή. Πολλές φορές μια μη υγιής σχέση έρχεται να επιβεβαιώσει την άσχημη εικόνα που λανθασμένα έχουμε για τον εαυτό μας ενώ ένας κτητικός σύντροφος μπορεί απλώς να ενισχύσει, έστω και προσωρινά, τη χαμηλή μας αυτοπεποίθηση. Αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας ίσως καταφέρουμε να εντοπίσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε λάθος επιλογές ώστε να μην τις επαναλάβουμε στο μέλλον.
Ακόμη και αν αυτές οι σχέσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν από την αρχή έρχονται να μας διδάξουν κάτι και να μας κάνουν λίγο καλύτερους και σοφότερους, ώστε την επόμενη φορά που θα νιώσουμε τα βέλη του έρωτα να μας διαπερνούν, να φροντίσουμε να κρατήσουμε τα μάτια ανοιχτά και τα πόδια στερεωμένα στο έδαφος. Ίσως ακόμη συνειδητοποιήσουμε πως μας χρειάζεται λίγος χρόνος μοναξιάς και ενδοσκόπησης για να μάθουμε από τα δικά μας λάθη και να μείνουμε μακριά από συμπεριφορές και σχέσεις εξάρτησης που μόνο κακό μας κάνουν.
Αν μόλις βγήκες από μια τέτοια σχέση, ίσως όλα αυτά σου φαίνονται βουνό. Ωστόσο, όσο και αν ο έρωτας σε κάνει να πετάς στα σύννεφα είναι σημαντικό να θυμάσαι ποιος είσαι και τι αξίζεις για να αποφύγεις επίπονους συμβιβασμούς. Στην τελική αν δεν προστατεύσεις εσύ τον εαυτό σου, κανείς άλλος δε θα το κάνει για σένα και αυτό το ξέρεις καλά.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.