Μεγαλώνοντας συνειδητοποιεί κανείς πως οι πιο επιτυχημένες σχέσεις είναι εκείνες που μας δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας στη ζωή ανάμεσα στις τόσες υποχρεώσεις που καλούμαστε να εκπληρώσουμε καθημερινά. Μερικές φορές ωστόσο, ακριβώς επειδή μια σχέση γεμίζει τη ζωή μας και δε μας φέρνει αντιμέτωπους με το κενό που ίσως νιώθουμε όλοι κατά καιρούς, πέφτουμε στην παγίδα να δημιουργούμε ή να μένουμε σε σχέσεις που βασίζονται κατά κύριο λόγο στον φόβο της μοναξιάς.
Ακολουθούν δέκα σημάδια που δείχνουν πως η σχέση σου βασίζεται στο φόβο της μοναξιάς και όχι στο συναίσθημα:
Πάλι εσύ είσαι;
Ένα χαρακτηριστικό των ερωτευμένων είναι πως νιώθουν την ανάγκη να μοιράζονται κάθε λεπτομέρεια της καθημερινότητάς τους με το ταίρι τους, να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία όταν δεν είναι μαζί και με τον τρόπο αυτό να νιώθουν τον άνθρωπό τους κοντά τους. Όταν λοιπόν κάθε επικοινωνία με το ταίρι πέρα από τα βασικά μοιάζει περιττή, κουραστική και οριακά σαν μια ακόμη μορφή καταπίεσης, τότε ίσως είναι σημαντικό να μπει κανείς στη διαδικασία να αναρωτηθεί για ποιους λόγους μένει στη σχέση αυτή.
Έρχεται στο μυαλό σου μόνο όταν τ@ έχεις ανάγκη
Στις σχέσεις που έχουν πια κουράσει, είναι πολύ συχνό φαινόμενο το άλλο σου μισό να έρχεται στο μυαλό σου μόνο όταν έχεις την ανάγκη του. Είτε πρόκειται για ένα Σαββατοκύριακο που θέλεις να βγεις και η παρέα σε έχει κρεμάσει, είτε για το ταξίδι εκείνο που ήθελες να κάνεις αλλά κανείς δεν ψηνόταν, το βέβαιο είναι πως τις στιγμές εκείνες είναι που νιώθεις τυχερός που τον έχεις. Όχι δεν είσαι ερωτευμένος, απλά μένεις σε μια σχέση από φόβο μη μείνεις μόνος με τον εαυτό σου.
Περνάς καλύτερα μόν@ στο κρεβάτι
Κάποτε δεν μπορούσες να χορτάσεις τις ιδιωτικές σας στιγμές, αλλά τώρα πια δε θες ούτε να το σκέφτεσαι. Το σ3ξ σας τις περισσότερες φορές είναι είτε βαρετό και τετριμμένο, είτε αναγκαίο κακό. Αν πια μόνος περνάς καλύτερα, καταλαβαίνεις πως κάπου το πάθος έχει πια εγκαταλείψει τη σχέση σας οπότε θα έλεγε κανείς πως αυτό που έχετε είναι κατ’ ευφημισμόν σχέση.
Ποθείς τους συντρόφους των άλλων
Ο ταλαντούχος Γούντι Άλεν πρόσφατα δήλωσε σε συνέντευξή του πως πάντα ποθούμε αυτό που δεν έχουμε, δηλαδή τη γυναίκα του άλλου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις σχέσεις που διατηρούνται από φόβο μοναξιάς. Όταν ο σύντροφος του κολλητού, η σέξι συνάδελφος ή απλά ένας άγνωστος στο δρόμο μοιάζουν πολύ πιο ελκυστικοί από το ταίρι που κάποτε πόθησες και έκανες σκοπό της ζωής σου να κατακτήσεις, μάλλον συμβιβάζεσαι και δε νιώθεις σχεδόν τίποτα πια.
Το Tinder έχει γίνει ο καλύτερος φίλος σου
Ναι, κάποτε είχες την ανάγκη να ανήκετε ερωτικά ο ένας στον άλλο. Πλέον ωστόσο, η μόνη διέξοδος στη βαρετή σου σχέση αποτελεί το Tinder και άλλες εφαρμογές γνωριμιών. Είτε πρόκειται για ανώδυνο διαδικτυακό φλερτ είτε για περιστασιακό σεξ, αν αυτό είναι το μόνο που σε σώζει από την απελπισία τις δύσκολες μέρες, έχεις σχέση που βασίζεται στο φόβο της μοναξιάς.
Η σχέση σου είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης με τους φίλους σου αλλά με αρνητικό τρόπο
Σίγουρα θυμάσαι την περίοδο εκείνη στην αρχή της σχέσης σου που ήσουν πλημμυρισμένος από ευτυχία και είτε απέφευγες να μιλήσεις για το ταίρι από φόβο μη γίνει κάτι και χαλάσει το απόλυτο που ζούσες, είτε μιλούσες συνεχώς μόνο με ενθουσιασμό. Αν τώρα πια τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς και το μόνο που κάνεις είναι παράπονα για το πόσο εκνευριστικό άτομο έχει γίνει ή για τη βαρετή έως ανύπαρκτη σ3ξουαλική σας ζωή, τότε σίγουρα μένεις στη σχέση αυτή απλά για να μη μείνεις μόνος.
Ό,τι λέει και κάνει σου σπάει τα νεύρα
Και όμως, ο άνθρωπος που κάποτε θαύμαζες και υποστήριζες, μπορεί μια μέρα να αρχίσει να σου φαίνεται βαρετός, εκνευριστικός, ασύμβατος με εσένα και τα θέλω σου ή απλά πολύ λίγος. Κάθε του λέξη είναι ικανή να πυροδοτήσει κύμα εκνευρισμού και πολύ πιθανό να σας οδηγήσει σε καυγά. Πριν αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν έχεις χάσει το μυαλό σου ή είσαι απλά κυκλοθυμικός σε βαθμό αηδίας, σκέψου πως ίσως νιώθεις έτσι απλά επειδή βρίσκεσαι σε μια σχέση στην οποία το συναίσθημα έχει απλά πεθάνει.
Δε συμφωνείτε ούτε στα βασικά
Ακόμη και αν πάντα οι χαρακτήρες σας ήταν διαφορετικοί, στο παρελθόν πάντα καταφέρνατε να βρείτε ένα κοινό σημείο επικοινωνίας και λύση σε όλα σας τα προβλήματα. Τώρα πια όμως, δε συμφωνείτε ούτε στα βασικά. Είτε εσύ να ονειρεύεσαι εξωτικές διακοπές στο Κανκούν και εκείνος με το ζόρι να βρίσκει κουράγιο για να πάει μέχρι το εξοχικό του στη Σκύρο, είτε γουστάρεις μια λαϊκή ταβέρνα για το Σαββατόβραδο και εκείνος ψήνεται να δοκιμάσει κορεάτικες σπεσιαλιτέ, μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι πως πλέον κανείς από τους δυο σας δεν είναι ικανοποιημένος από την καθημερινότητα που έχετε δημιουργήσει. Μένεις ωστόσο γιατί ποτέ δε θα πήγαινες στην ταβέρνα εκείνη ασυνόδευτος και το γνωρίζεις καλά.
Μένεις μέχρι να βρεις κάτι καλύτερο
Ίσως αρκετοί από εσάς να μην έχουν ιδέα πως είναι να κρατάς έναν άνθρωπο που πλέον δε σε κάνει να νιώθεις κανένα δυνατό συναίσθημα μέχρι να βρεις κάτι καλύτερο που θα σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια, οι άνθρωποι ωστόσο που φοβούνται τη μοναξιά έχουν αναγάγει τη συγκεκριμένη τακτική σε επιστήμη. Στις περιπτώσεις αυτές, το χειρότερο από όλα είναι πως μέχρι να βρεθεί το δέκα το καλό που θα σε κάνει να ξεκολλήσεις, μπορεί να ανεχθείς συμπεριφορές που δε σου αξίζουν απλά και μόνο από φόβο, είτε πρόκειται για απιστία, σεξουαλικές περιπέτειες που κατά βάθος ποτέ δεν ήθελες ή μια καθημερινότητα με τόσους συμβιβασμούς που καταντά πλέον ανυπόφορη.
Μένεις για τα παιδιά και το γνωρίζεις καλά
Είτε δεν τολμάς να το παραδεχθείς ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό είτε είσαι πλήρως ανοιχτός με τους ανθρώπους σου για το πως νιώθεις μέσα στη σχέση σου, είσαι σχεδόν σίγουρος πως αν δεν είχες παιδιά, θα είχες χωρίσει από καιρό. Από όλα τα σημάδια πως μια σχέση βασίζεται στο φόβο, αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο καθώς πέρα από το φόβο της ερωτικής μοναξιάς, βασίζεται και στο φόβο της μοναξιάς και της αποξένωσης από την οικογένεια ή ακόμη και απώλεια της κοινής κοινωνικής ζωής. Καθώς όμως όλοι μας έχουμε υπάρξει παιδιά κάποιου, αξίζει να τονίσουμε πως κανένα παιδί δεν ονειρεύεται γονείς γεμάτους απωθημένα και ανεκπλήρωτες επιθυμίες, θέλει όμως να νιώθει πως οι γονείς του έχουν ζήσει, κατά κύριο λόγο, ευτυχισμένοι.
Όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας έτυχε να βρεθούμε σε μια σχέση που δε μας καλύπτει συναισθηματικά, καλύπτει ωστόσο την ανάγκη μας να νιώθουμε πως υπάρχει κάποιος στη ζωή μας και δεν είμαστε μόνοι. Είναι ωστόσο σημαντικό κυρίως για την ψυχική μας ηρεμία και ισορροπία, να σκεφτούμε καλά κατά πόσο μια τέτοια τακτική μπορεί να μας εξασφαλίσει την ευτυχία. Στην τελική, ο χρόνος της ύπαρξής μας σε αυτόν τον πλανήτη είναι συγκεκριμένος, δεν ωφελεί να ζούμε τις σχέσεις μας σαν να έχουμε απεριόριστο χρόνο. Αν το καταλάβουμε αυτό, ίσως καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια ζωή που θα είναι τελικά ολόδική μας.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου