Οι περισσότεροι από εμάς δίνουν στο φιλί τη σημασία που του αξίζει. Το φιλί είναι το πρώτο το οποίο συνήθως σκέφτεται κανείς, ιδίως στην αρχή μιας νέας γνωριμίας, αφού τις περισσότερες φορές αποτελεί και σημαντική ένδειξη για την ύπαρξη χημείας ανάμεσα σε δύο άτομα που βρίσκονται. Επίσης, όσοι έχει τύχει να γνωρίσουν άτομα που απέφευγαν για τον οποιονδήποτε λόγο τα φιλιά, γνωρίζουν και τις αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια έλλειψη στην ερωτική τους ζωή με τ’ άτομα αυτά.
Το φιλί λοιπόν, είτε αποτελεί προάγγελο για μια καυτή ερωτική βραδιά είτε σηματοδοτεί μια στιγμή τρυφερότητας που αρχίζει και τελειώνει μ’ ένα τέτοιο -μικρή σημασία έχει- είναι ίσως το πιο σημαντικό μέσο έκφρασης.
Στο σημείο αυτό αξίζει ν’ αναφερθούμε στην περίπτωση που κάποιος όχι μόνο λατρεύει να φιλάει αλλά φτάνει στο σημείο να σκέφτεται εμμονικά κι ακατάπαυστα τη στιγμή που θα φιλήσει κάποιον, είτε αυτός είναι ήδη ο άνθρωπός του είτε επιθυμεί να γίνει. Τότε λοιπόν μιλάμε για το φαινόμενο “basorexia” το οποίο σημαίνει την ακατανίκητη επιθυμία να φιλήσεις κάποιον. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να μη θεωρείται κλινική περίπτωση μεν αλλά ενδέχεται να συνδέεται με πιθανά συναισθηματικά κενά δε. Το πιο πιθανό είναι πολλοί να μην έχουν ακούσει τον εν λόγω όρο στο παρελθόν, ακόμη κι αν έχουν νιώσει αρκετές φορές στη ζωή τους την έντονη επιθυμία να φιλήσουν κάποιον. Κάνοντας μια προσπάθεια ν’ ανατρέξουμε στην ετυμολογία του όρου, βρήκαμε πολύ λίγες αναφορές και στις περισσότερες πηγές ο όρος αναφερόταν ως νεολογισμός που πιθανώς προκύπτει από τη λέξη basium που στα λατινικά σημαίνει φιλί και την ελληνική λέξη όρεξις.
Ένα φιλί λοιπόν, πολλές φορές είναι αρκετό για να μπει κανείς σ’ ερωτική διάθεση, είτε με σκοπό το σ3ξ είτε απλώς για να νιώσει έστω και στιγμιαία συναισθηματικά κοντά με κάποιον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο αυτό, όπως κι όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, είναι πολύπλοκο και πολυσχιδές. Κάποιοι σχετίζουν αυτή την έντονη επιθυμία και την εμμονή για ένα φιλί, με την ανάγκη κάποιων ατόμων να νιώσουν οικειότητα. Λίγο πολύ όλοι έχουμε νιώσει την ανάγκη ν’ ανταλλάξουμε ένα τρυφερό φιλί με κάποιον, με αφορμή ένα ζευγάρι που φιλιέται καθώς κρατιέται χέρι-χέρι κι απολαμβάνει τον περίπατό του ή ως οι μόνοι singles με το φιλαράκι μας σε ένα μπαρ γεμάτο ζευγάρια.
Πέρα όμως απ’ την έμφυτη τάση του ανθρώπου να επηρεάζεται απ’ το περιβάλλον του και να επιδιώκει την επαφή, το φαινόμενο της basorexia μπορεί να πει κανείς πως είναι αρκετά πιο βαθύ. Το φιλί άλλωστε έχει τις ρίζες του βαθιά στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, αφού οι άνθρωποι ανά τους αιώνες φιλιούνται για να έρθουν κοντά, να περάσουν όμορφα και να δεθούν.
Σύμφωνα δε με έρευνα του 2021 που έχει δημοσιευτεί στο American Psychological Association από τους Barchi-Ferreira & Osório, στα φιλιά οφείλεται κι η απελευθέρωση της οξυτοκίνης, της ορμόνης που συνδέεται με την ενσυναίσθηση, το δέσιμο, την απόλαυση και την οικειότητα μεταξύ δυο ανθρώπων. Σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα των Bressan & Crippa, το φαινόμενο έχει επίσης συνδεθεί και με την απελευθέρωση ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή στον οποίο οφείλουμε την απόλαυση και της αίσθηση της ικανοποίησης.
Επομένως, είναι απολύτως λογικό τ’ άτομα να επιζητούν το φιλί ως τρόπο συναισθηματικής σύνδεσης, αναδεικνύοντας παράλληλα τη μεγάλη σημασία που έχει η σωματική επαφή για μια ισορροπημένη ζωή. Συγχρόνως, σύμφωνα με το Psychology Today, κάποιοι προσπαθούν μέσω του τρόπου αυτού να μετριάσουν το άγχος, τη μοναξιά τους ή ακόμη και το συναισθηματικό κενό που μπορεί να νιώθουν. Το γεγονός αυτό φυσικά δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αν αναλογιστούμε τις φορές που μπορεί να καταλήξει κανείς στο κρεβάτι κάποιου άλλου μόνο και μόνο γιατί ένιωθε μοναξιά κι επεδίωκε μια πιο στενή σύνδεση.
Στις σχέσεις μας με τους άλλους ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να έχουμε την πλήρη συγκατάθεση και συναίνεσή τους, καθώς ακόμη κι αν ανήκουμε σ’ αυτούς που ζουν για ένα φιλί και μόνο, οι παρτενέρ μας μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη. Στις περιπτώσεις αυτές, μέσα από μια ανοιχτή κι ειλικρινή συζήτηση, μπορούν να βρεθούν εύκολα εναλλακτικές που δε θα φέρνουν σε δύσκολη θέση κανέναν από τους δύο, όπως για παράδειγμα οι ζεστές αγκαλιές και τα χάδια.
Ας μην ξεχνάμε πως ένα φιλί μας συναρπάζει τόσο γιατί πάντα συνοδεύεται από μια αρκετά μεγάλη δόση μυστηρίου, καθώς για τους περισσότερους το να ζητήσεις την άδεια για ένα φιλί μπορεί να καταστρέψει τον ερωτισμό της στιγμής. Έτσι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την έκβαση ενός φιλιού και την αντίδραση του άλλου. Πολλές φορές μάλιστα προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το βλέμμα, ενώ μια μικρή κίνηση προς το μέρος μας μπορεί αυτομάτως να μας δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουμε στο πολυπόθητο φιλί. Αν λοιπόν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ας το τολμήσουμε και ας αφεθούμε σε μια ή και περισσότερες στιγμές απόλαυσης.
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος