Μπορείς και να τα πεις και σημείο των καιρών. Μπορείς και να θεωρήσεις πως δεν υπάρχει νέα μανούλα που να μην είναι μέλος σε τουλάχιστον ένα από αυτά. Για κάποιες θα μπορούσες να πεις και είναι και λόγος για να δημιουργήσουν λογαριασμό στο Facebook. Δε θα μπορούσα παρά να σου μιλάω για τα γνωστά σε όλους μας πια “mamadogroup”.
Είναι πλέον αναρίθμητα και δημιουργούνται από μανούλες για μανούλες με σκοπό να βοηθούν, να ενημερώνουν και να ψυχαγωγούν ακόμη, τη νέα μητέρα ή και γιαγιά που θέλει να μεγαλώσει με σύγχρονο τρόπο τα παιδιά της. Ωστόσο, η κατεύθυνση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι τελείως προσωπική υπόθεση κι ένα manual μπορεί να φέρει αποτελέσματα που κάθε άλλο παρά παραγωγικά είναι. Διότι, μπορεί να έχουν δημιουργηθεί για να αντικαταστήσουν παλιές πρακτικές που δε συνάδουν και ούτε ταιριάζουν με το πώς σήμερα θέλουν να μεγαλώσουν κάποιοι γονείς τα παιδιά τους, όμως τα ζητήματα που προκύπτουν και πάλι είναι αρκετά. Θα βρεις ομάδα για τον θηλασμό, για τη διατροφή των βρεφών αλλά και των μεγαλύτερων παιδιών, για τα παραμύθια, για τον ρουχισμό, για εκδρομές, για δραστηριότητες, για κατηγορίες ιατρικών θεμάτων αλλά κι άλλες ομάδες γενικής κατηγορίας που θα δεις να συζητούν οτιδήποτε αφορά ένα μωρό ή παιδί. Και πολλές φορές, θα δεις να γίνονται συζητήσεις που έχουν μια ξεκάθαρη τάση για πατρονάρισμα.
Στα πρακτικά, να μπεις σε κάθε ένα από αυτά τα γκρουπ πρέπει να κάνεις ένα αίτημα ακολούθησης (τώρα το αν πρέπει να μπεις ή όχι σε αυτά είναι άλλο θέμα, αν έχεις αντοχές μπες), να διαβάσεις και να αποδεχτείς κανόνες για την ομαλή λειτουργία της ομάδας (που μάλλον ποτέ κανείς δεν τους διαβάζει γι’ αυτό μετά τραβάς τα μαλλιά σου) και να απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που θέτουν οι διαχειριστές. Ανάλογα το πρόγραμμα των διαχειριστών θα έρθει και η είσοδος σου στο γκρουπ και η περιήγηση ξεκινά.
Στα περισσότερα τα πράγματα είναι πολύ οργανωμένα και υπάρχουν αρχεία με ό,τι βάζει ο νους σου και μπορεί να σε απασχολεί από το πόσες πάνες πρέπει να «βρέχει» ένα νεογέννητο μέχρι το τι βιβλίο να αγοράσεις σε έναν έφηβο. Έκτος από όλα αυτά τα χρήσιμα που θα βρεις στα αρχεία και στις φωτογραφίες του εκάστοτε γκρουπ, θα παρατηρήσεις και στον τοίχο της ομάδας άπειρες αναρτήσεις με χαρακτήρα αρκετά αντιπαιδαγωγικό. Διότι, όταν ανοίξεις τα σχόλια να δεις τις απαντήσεις, είτε από περιέργεια είτε γιατί πραγματικά θα σε ενδιαφέρει το θέμα, θα αρχίσει το πανηγύρι εμπρός των οφθαλμών σου. Πολύ έντονη κριτική, ειρωνεία, κακεντρέχεια, παραπληροφόρηση είναι μόνο λίγα από όσα διέπουν ένα μαμαδογκρουπ. Η νέα μητέρα γίνεται ο εύκολος στόχος, ενώ παίρνει απαντήσεις που μπορούν να θεωρηθούν μέχρι κι επικίνδυνες για την καλή υγεία του βρέφους της.
Έπειτα, μια φωτογραφία του στο Facebook με την πάθηση ενός μωρού παιδιού, δεν μπορεί με τίποτα να αντικαταστήσει μια ερώτηση σε παιδίατρο, όπως επίσης και μια τοποθέτηση που βασίζεται σε προσωπική εμπειρία και μπορεί να μη βρίσκει με τίποτα καθολική εφαρμογή. Να τα καταργήσουμε οπότε εντελώς; Ίσως όχι, αφού η αίσθηση ότι απευθύνεσαι σε μια κοινότητα μπορεί από μόνη της να είναι ένας βοηθητικός παράγοντας. Όμως, δεν μπορεί ένα τέτοιο γκρουπ να γίνεται ευαγγέλιο και σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άποψη ενός ειδικού.
Υπάρχουν πραγματικά γονείς που βοηθιούνται από όλες αυτές τις ομάδες. Υπάρχουν μητέρες που κατάφεραν να θηλάσουν εμπνευσμένες από μία ομάδα θηλασμού και της μαίας που τους το πρότεινε. Γονείς κατάφεραν να μάθουν στα παιδιά τους να τρώνε υγιεινά από μικρά μωράκια χάρη σε κάποιες ομάδες παιδικής διατροφής. Αυτές οι ομάδες, ενημέρωσαν επιτυχώς τη μητέρα για τις οδηγίες του ΠΟΥ και την εξόπλισαν με πεντανόστιμες συνταγές. Υπάρχουν γονείς που βρήκαν ένα κουτί βρεφικό γάλα και ολόκληρη την προίκα του μωρό τους όταν ζήτησαν βοήθεια σε μια από αυτές τις ομάδες. Μητέρες που αγόρασαν υπέροχα παραμύθια και τα χάρηκαν με τα παιδιά τους και οικογένειες που πήγαν απίστευτες διακοπές. Τα οφέλη είναι πολλά. Το θέμα είναι να ξέρουμε να τα εντοπίσουμε και να αφήσουμε στην άκρη τη μιζέρια. Δεν έχουν όλοι ανάγκη τις συμβουλές της ομάδας, ούτε είναι «Ευαγγέλιο».
«Μέτρον άριστον» που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και μακριά απ’ το ξεκατίνιασμα παρακαλώ.
Μακριά λοιπόν από τα μαμαδογκρούπ για να σωθείς:
- Αν δε θέλεις να ακούς το μακρύ και το κοντό του καθενός για το πώς θα μεγαλώσεις το παιδί σου.
- Αν δε θέλεις να στα ψάλουν επειδή δεν έκοψες καρδούλες τα ψωμάκια για τοστ της μικρής σου.
- Αν δε θες να διαβάσεις ένα σωρό κοσμητικά επίθετα επειδή απλά σε κάποιο ποστ κάποια ανέβασε το τεστ εγκυμοσύνης της με μια αχνή γραμμή.
- Αν δεν έχεις όρεξη για νέες ιδέες και είσαι σταθερά κολλημένος στα όσα ήδη γνωρίζεις, γιατί έτσι θα χαλάσεις και η δική σου ζαχαρένια και των υπολοίπων αναμφίβολα.
Αν λοιπόν θέλεις να σωθείς, σκέψου το καλά πριν κάνεις αυτό το αίτημα ακολούθησης!
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη