Πόσο διευκολύνει τη ζωή μας κάποιες φορές η τεχνολογία και η εξέλιξή της, ε; Ευχή και κατάρα, λένε, η πρόοδός της. Ξυπνάς κάθε πρωί και βρίσκεσαι με ένα βουνό μηνύματα και e-mail. Στο παρελθόν, αναρωτιόμασταν αν θα μας φτάσουν τα δωρεάν SMS που είχαμε στο πακέτο ομιλίας μας, θυμάσαι; Τώρα πια, χρησιμοποιούμε μόνο εφαρμογές και τα στέλνουμε 10-10 τα μηνύματα. Messenger, Viber, WhatsApp Instagram και τα μηνύματα βροχή. Αρκεί μόνο να είσαι σε Wi-fi ή να έχεις δεδομένα στη συσκευή σου κι είσαι πάντα σε ετοιμότητα. Θες φωτογραφίες; Θες βίντεο; Θες link; Θες ηχητικά; Όλα εκεί! Αν δεις SMS θα τρομάξεις κιόλας, όχι απλά θα παραξενευτείς πια, αφού μόνο το 112 στέλνει πλέον (που κι αυτό το έχει γυρίσει στο viber)!

Τάση των καιρών μας επίσης είναι οι ομαδικές συνομιλίες σε όλες αυτές τις πλατφόρμες. Σου λέει, γιατί να τα γράφουμε και να τα στέλνουμε από δέκα φορές; Οοοοχι! Θα κάνουμε μια ομαδική συνομιλία σε όποια εφαρμογή βολεύει τους περισσότερους και τσουπ, το θεματάκι με τα πολλαπλά πανομοιότυπα μηνύματα λύθηκε. Κι έτσι, με το που δημιουργηθεί μια νέα ομάδα στην οποία συμμετάσχεις στην πραγματική σου ζωή, με οτιδήποτε κι αν ασχολείσαι, τότε με μιας θα ξεφυτρώσει και μια κοινή συνομιλία με όλα αυτά τα μέλη της νέας σου ομάδας. Team στη ζωή, team και στο smartphone σου.

Τέτοιες ομαδικές συνομιλίες μπορείς να φτιάξεις με τους συναδέλφους σου, την οικογένειά σου, την πολυκατοικία σου, τους άλλους γονείς σε κάθε δραστηριότητα των παιδιών σου, με όλες σου τις παρέες, με τους συνοδοιπόρους σε κάθε δική σου δραστηριότητα, την ομάδα μπάσκετ, τον λογιστή σου μαζί με τους άλλους πελάτες. Άλλες θα τις δημιουργήσεις εσύ, άλλες θα σε ρωτήσουν για να σε εντάξουν και σε άλλες θα βρεθείς χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση, σαν την Ελληνική Κυβέρνηση που στέλνει σταθερά κάθε πρωί στις 10. Το σίγουρο θα είναι πως όλοι θα έχετε κάτι κοινό μεταξύ σας.

Τότε, το παιχνίδι ξεκινά. Τα πρώτα μηνύματα που θα σκάσουν φυσικά θα είναι μηνύματα καλωσορίσματος. Κι αφού απαντήσουν όλοι, μπαίνουμε στο ψητό. Σε κάποιες από αυτές τις συνομιλίες ίσως η επικοινωνία και η καλημέρα να είναι και καθημερινή, σε άλλες θα ευχόσουν να μην είναι καθημερινή, ενώ σε κάποιες άλλες θα είναι πιο σπάνια. Σαφώς, είναι κι εκείνες που θα δημιουργηθούν μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν ένα σκοπό κι αφού τον φέρουν εις πέρας, θα μείνουν αδρανείς.

Είναι βέβαια κι αυτές που δε σταματάνε. Κάθε νέο θέμα που θα προκύπτει θα είναι εκεί. Ο προγραμματισμός για μια νέα έξοδο, η ασθένεια ενός μέλους της ομάδας, τα νέα της εβδομάδας, κάποιο πρόβλημα που χρίζει κοινής αντιμετώπισης, ακόμη και οι φωτογραφίες σας από τη χθεσινή μάζωξη, το νέο νομοσχέδιο, η δήλωση του Νταλάρα, οι καμένες σου φακές και το μήνυμα από το γκομενάκι, όλα θα είναι εκεί.

Φυσικά, όπου λαλούν πολύ κοκόροι αργεί να ξημερώσει, που λέει και το λαϊκό απόφθεγμα. Κι αυτός είναι ένας απαράβατος νόμος των ομαδικών, αφού ο καθένας θα έχει τη γνώμη του και φυσικό είναι, αν πρέπει να παρθούν αποφάσεις, να υπάρχουν και διαφωνίες, κι εντάσεις και φλυαρίες- οι οποίες θα γίνονται κι ετεροχρονισμένα αφού εσύ θα στέλνεις πρωί κι ο άλλος θα απαντάει βράδυ, αφού έχετε μιλήσει για άλλα 10 πράγματα ενδιάμεσα. Σε αυτό το σκηνικό προστίθενται και τα «μέλη φαντάσματα» της συνομιλίας. Αυτή η κατηγορία συμπεριλαμβάνει όσους έχουν κάνει mute από πρόπερσι και ξεμυτίζουν μια φορά τον μήνα για τα τυπικά. Μια τρέλα οι ομαδικές, μια τρέλα λέμε!

Για τις ομαδικές με φίλους οι γονείς, συμβουλή δεν υπάρχει. Αν όμως μιλάμε για εκείνες τις λιγάκι πιο επίσημες, που δεν μπορείς να αγνοήσεις, καλό είναι να ξέρεις τα τρικ κάθε εφαρμογής για να μπορέσεις  να ελιχτείς αντίστοιχα, σε κάθε περίπτωση που θα σου παρουσιαστεί. Εντόπισε σε κάθε εφαρμογή τα αποδεκτά likes, όπως τις καρδούλες στο Viber με ένα κλικ επάνω τους, και σε messenger και whatsup το emoji με παρατεταμένη επιλογή του εκάστοτε μηνύματος και βρες από κοινού έναν αποδεκτό κώδικα που δε θα σου τρώει χρόνο. Δώσε το παρόν συγκεκριμένες ώρες, ενδεχομένως γραφείου. Μείνε πάντα offline και μην τοποθετείσαι ούτε πρώτος, αλλά ούτε και τελευταίος. Μη στέλνεις αυτοκόλλητα με τριανταφυλλάκια που λένε Καλό Πάσχα, σε εκλιπαρώ.

Επίσης, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως όλες οι συνομιλίες μπορούν να μπουν σε σίγαση. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να τις βάλεις στο αθόρυβο και να μη λαμβάνεις ειδοποίηση κάθε φορά που θα λαμβάνεις ένα μήνυμα, αλλά ταυτόχρονα, όποτε θες, να μπορείς να βρεις όλα όσα στάλθηκαν. Υπόψιν, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς αυτό αν δεν του το πεις εσύ. Άρα και να μην ήθελες να μπεις σε μια κοινή συνομιλία δε χρειάζεται να αποχωρήσεις αν δε θες να προσβάλεις τους δημιουργούς της. Βάλε απλά τη συνομιλία σας σε σίγαση. Επίσης, ανά πάσα στιγμή μπορείς να αποχωρήσεις  ή να διαγράψεις τη συνομιλία, αν είναι δικό σου δημιούργημα.

Όλη μέρα να μιλάς με κάποια ομάδα από κοντά, την ομαδική θα τη φας στη μάπα. Κι όσο κι αν σε ζαλίζει, κάνει και μια ωραία βαβούρα τις στιγμές εκείνες που θέλεις λίγο τζέρτζελο στη ζωή σου. Σίγουρα οι πιο σοβαρές κι επαγγελματικές είναι μανίκι καμιά φορά, όμως, καλώς ή κακώς υπάρχουν και θα υπάρχουν. Οπότε, ας τις εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Let us chat babe!

 

Συντάκτης: Ελένη Μανταδάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου