Κατά καιρούς ακούμε στις παρέες να γίνεται λόγος περί ξεχωριστών διακοπών στα ζευγάρια. Κι είναι φορές που θες να κρυφτείς, άμα τύχει και βρεθείς σε μια τέτοια συζήτηση γιατί δεν ξέρεις μήπως φας και ‘συ καμιά ξώφαλτση, πριν καν προλάβεις να εκφέρεις γνώμη. Μπροστάρηδες οι απόλυτοι, που δε δέχονται να συμβεί στη δική τους σχέση και θα ακούσεις να λένε πως, για να θέλει να πάει ξεχωριστές διακοπές, σημαίνει πως έχει το mindset του single. Κάποιοι, πάλι, επιλέγουν τις ξεχωριστές διακοπές ως bachelor party, ενώ μερικοί, το έχουν σταθερότατο και πλήρως λειτουργικό σύστημα.

Σίγουρα θέλει δουλίτσα κι εμπιστοσύνη, μα οι σχέσεις δεν είναι φυλακή και είναι τρομερά σημαντικό οι χωριστές διακοπές στη σχέση να μη θεωρούνται παραχώρηση. Φυσικά, επίσης, και θα πάτε και τις διακοπές μαζί ως ζευγάρι. Θα ‘ναι απολαυστικά, υπέροχα κι εννοείται πως το θέλεις και το αποζητάς, γιατί αυτός ο χρόνος που θα περάσεις με το άλλο σου μισό σε ένα νησί χαλαρός με θάλασσα, ήλιο, ποτό, ύπνο και καλό φαγητό. Αυτές θα είναι οι ημέρες που θα σας δώσουν δύναμη για όλη τη χρονιά και θα τις αναπολείτε χαζογελώντας, γιατί μόνο εσείς θα γνωρίζετε τι σας συνέβη και θα πειράζεστε. Όλο αυτό, όμως, δεν κάνει τις διακοπές που θα θέλει να πάει με το κολλητάρι, ή τη μεγάλη παρέα απ’ τη σχολή ή  ακόμη και σόλο, λιγότερο σημαντικές. Θα έλεγα, μάλιστα, πως για να τις αποζητά κάποιος, ίσως είναι περισσότερο σημαντικές.

Για να λειτουργήσει καλά, όμως, αυτό το σύστημα, το ζευγάρι θα πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνο, να έχει θέσει τους όρους του, αν αυτό θέλει, και να κλείσει τα αυτιά του στον περίγυρο. Να κατεβάσει τη συζήτηση και την κατάσταση σε ρεαλιστικές βάσεις και σύμφωνα με αυτές, να θέσει όρια, να φτιάξει ένα πλάνο που λειτουργεί για τους δύο και θα είναι στιβαρό απέναντι στην κριτική των έξω. Άλλωστε, το να έχουμε πλήρη επίγνωση του θέλω μας και κάνοντας και το άλλο μας μισό να νιώθει ασφαλές με την επιλογή μας αυτή, μας βγάζει απόλυτα κερδισμένους.

Φυσικά, δεν μπορούμε να έχουμε δυο μέτρα και σταθμά σε αυτή την περίπτωση. Έτσι, αν θέλουμε να φύγουμε με το φιλαράκι μας για διακοπές, θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει πως το ίδιο μπορεί να κάνει και το ταίρι μας και να πάει την ίδια ή άλλη χρονική περίοδο διακοπές χωρίς εμάς, Ακόμη, καλό θα είναι να έχουμε αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούμε, γιατί μπορεί να θες το χρόνο σου ακόμη και γι’ αυτό. Μπορείς π.χ. να ζητήσεις να μιλάτε μία φορά την ημέρα ή ο σύντροφος που θα μείνει πίσω να θέλει να σε καλεί κάθε βράδυ με βιντεοκλήση. Τέλος, μια συνειδητή απόφαση και κοινή απόφαηση, δεν μπορεί να συνοδεύεται από παθητικοεπιθετικές συμπεριφορές για εκείνους που μένουν πίσω. Νόμος.

Πρέπει και οι δύο να σεβαστούμε κάθε κανόνα και να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του άλλου μας μισού. Δε χρειάζεται να πιστεύουμε πως παντού κρύβονται δράκοι που θέλουν να κατασπαράξουν την ευτυχία μας. Στο κάτω κάτω, τι πιο όμορφο από το αληθινό χαμόγελο του συντρόφου μας στη φωτογραφία που θα μας στείλει όταν θα αράζει στην πισίνα ή θα απολαμβάνει τα μπιρόνια με τα φιλαράκια και θα μας σκέφτεται, και θα του λείπουμε και θα μας το δείξει μόλις επιστρέψει;

Να περνάτε καλά και μαζί και χώρια· το καλύτερο. Μη διστάσεις λοιπόν να πας τις διακοπές που θέλεις χωρίς το ταίρι σου. Μπορεί να θέλει κι εκείνο ή να χαρεί τόσο με την επιλογή σου να κάνεις κάτι για σένα, γιατί απλά σε εμπιστεύεται και σε αγαπά.

 

Συντάκτης: Ελένη Μανταδάκη