Όλα αλλάζουν και μάλιστα πολύ γρήγορα πια. Άλλωστε, την εποχή μας τη χαρακτηρίζει η ταχύτητα, αφού είμαστε όλοι πια άρρηκτα συνδεδεμένοι με την εξέλιξη και το πόσο γρήγορα μπορούμε να τη φέρουμε, για να προλάβουμε, πάνω-κάτω τους εαυτούς μας τους ίδιους. Όταν τρέχεις διαρκώς, λοιπόν, την ίδια ταχύτητα θα έχεις και στο dating που κάνεις, το οποίο γίνεται όλο και πιο γρήγορο, όλο και πιο αβέβαιο. Μάλιστα, έχει οριστεί και νέα ορολογία για τη συζήτηση που γίνεται όσο καιρό ψήνεται το situation, αυτή τη συζήτηση που καίει τα νέα ζευγάρια σαν καυτή πατάτα στα χέρια τους και θέλουν να την πετάξουν στον επόμενο. WAW, το όνομά της και What are we η σημασία της.
Ένα ερώτημα που σιγοψήνει κάθε εν δυνάμει ταίρι και δε θα πάψει ποτέ να το κάνει. Γιατί, τι πιο πολύπλοκο από τις ερωτικές σχέσεις τελικά; Τι κι αν στο ξεκίνημά τους είναι τόσο όμορφες και γεμάτες έξαψη, εσύ καταλήγεις στο τέλος κάθε μέρας να αναρωτιέσαι αν είστε, ή όχι, μαζί. Αν θέλεις να βλέπεστε. Αν θέλεις να είστε ζευγάρι. Αν θες να έχετε αποκλειστική ή ελεύθερη σχέση. Και μαζί με σένα, είναι κι άλλοι πολλοί που αναρωτιούνται ακριβώς τα ίδια πράγματα, όπως και κάθε νέο ζευγάρι από αρχής του κόσμου, μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Το θέμα είναι πότε είναι η καλύτερη στιγμή να κάνεις αυτή την κουβέντα και πώς.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα γνωριμιών Hinge «Η συζήτηση WAW είναι απαραίτητη. Τόσο εμείς όσο και το δυνητικό μας ταίρι θα πρέπει να ξέρουμε πού βρίσκεται η μεταξύ μας σχέση. Τουλάχιστον αν θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός πεδίου αβεβαιότητας. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν αυτή τη συζήτηση με κάθε κόστος.» Λογικό, αφού είναι μια συζήτηση άβολη, ίσως, μια συζήτηση που θες να καταλήξει σε απαντήσεις, αλλά φοβάσαι να κάνεις τις ερωτήσεις. Κάποιος όμως πρέπει να πάρει το ρίσκο και να ξεκινήσει τη μεγάλη αυτή κουβέντα. Αυτός ο όρος λοιπόν, είναι αυτή ακριβώς η φάση, που πρέπει να γίνει κουβέντα για το πού το πάτε τέλοσπάντων κι αν υπάρχει προοπτική.
Τρόπος να το ξεπεράσεις αυτό το στάδιο δεν υπάρχει. Πρέπει να καταφέρεις να επικοινωνήσεις όσα προσδοκάς και να μη φοβηθείς να παραδεχθείς όσα αισθάνεσαι. Είναι το πιο τίμιο από όλα, να υπάρχει εξαρχής ειλικρίνεια και να γνωρίζεις τα όρια και τις διαθέσεις του άλλου. Θέλεις λοιπόν μια μόνιμη σχέση; Θέλεις να βλέπεστε πού και πού, χαλαρά; Ό,τι κι αν είναι αυτό θα πρέπει να το δηλώσεις ανοιχτά. Επίσης, κάτι ακόμη που θα χρειαστεί να συζητήσεις είναι η μορφή που θες να έχει η επικοινωνία σας. Θέλεις να επικοινωνείτε με μηνύματα στο whatsup ολημερίς, δεν μπορείς τα πολλά λόγια και δεν είσαι τυπικός με την αποστολή μηνυμάτων; Σου αρέσει να ανταλλάσσεις χιουμοριστικές ή άλλου είδους εικόνες και βίντεο με το ταίρι σου όλη μέρα; Θέλεις να έχετε επικοινωνία μόνο με ένα τηλεφώνημα; Ό,τι και αν είναι αυτό που θες, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να το δηλώσεις.
Ίσως, αν όλοι ήμασταν ευθείς στις σχέσεις μας κι απόλυτα ξεκάθαροι τότε τίποτε δε θα πήγαινε στραβά. Γιατί, αν εσύ θέλεις μια σταθερή σχέση κι είσαι έτοιμος για κάτι μεγάλο κι ο άλλος με τη σειρά του θα θέλει μια ελεύθερη σχέση, τότε κάνοντας αυτή τη συζήτηση, θα ξέρετε και οι δύο τι δρόμο να τραβήξετε. Μπορεί λοιπόν η ωρολόγια να άλλαξε ονομασία, αλλά πάντοτε αυτή η άβολη περίοδος θα σημαίνει το ίδιο επίπονη. Εμείς αλλάζουμε γιατί προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, στη ζωή που τρέχει. Ας μιλάμε, όμως, σε κάθε συνθήκη, στον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει ανοιχτά κι ας αγκαλιάζουμε τα θέλω μας. Το να ρωτάμε τους φίλους μας να μαντέψουν πού το πάει, το πιο πιθανό είναι να μας οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα.
Όταν είσαι πανέτοιμος λοιπόν, άνοιξε τη συζήτηση και να περιμένεις κάθε πιθανό αποτέλεσμα. Στο κάτω-κάτω όσο κι αν δε σου αρέσει αυτό που θα ακούσεις, θα είναι η ειλικρίνεια του εν δυνάμει ανθρώπου σου. Πως θα ξέρεις αν μπορεί να φύγει λοιπόν αυτό το «εν δυνάμει» από τη μέση;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου