«ΧΟΧΟ» τέσσερα γράμματα με τόσο μεγάλη και βαθιά σημειολογία. Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να μην το συνηθίζουμε, μα αυτή η τόσο γλυκιά αλληλουχία γραμμάτων έχει βαθιά ιστορία και είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη στο εξωτερικό. Αν κι εδώ που τα λέμε, ποιος από μας δεν έχει συνδέσει αυτό το «ΧΟΧΟ» με τη σειρά που έσπασε τα κοντέρ της τηλεθέασης, και φυσικά δε θα μπορούσα να αναφέρομαι σε κάποια άλλη πέραν του «Gossip Girl», που βασίζεται στη σειρά βιβλίων που έγραψε η Cecily Von Ziegesar κι έσπασε τα ταμεία.Έτσι, κάθε επίλογος επεισοδίου, έκλεινε με τη φράση «ΧΟΧΟ» από την παιχνιδιάρικη φωνή της Kristen Bell.
Τι σημαίνει όμως αυτός ο επίλογος, αυτή η σφραγίδα; Έτσι θα συναντήσεις να κλείνουν γράμματα, επιστολές, email, ραβασάκια ακόμη και τηλεφωνήματα. Είναι ο τρόπος μας να σφραγίσουμε το τέλος με γλυκό τρόπο και οι ρίζες αυτής της φράσης, πάνε αρκετά πίσω, όταν κάπου στον Μεσαίωνα άρχισαν να τη χρησιμοποιούν, ξεκινώντας με το γράμμα «Χ» ως υπογραφή στο τέλος κάθε επιστολής. Αυτό το Χ είχε την έννοια της προσωπικής τους «σφραγίδας». Στην αρχή ήταν απλά μια υπογραφή όταν ήταν λίγοι αυτοί που ήξεραν να γράφουν και να διαβάζουν, ενώ αργότερα συνειδητοποίησαν πως το γράμμα αυτό έμοιαζε με δύο χείλη που φιλιούνται κι έτσι σταδιακά απέκτησε σημασία, εκείνη του φιλιού. Έτσι, χρησιμοποιήθηκε κατά κανόνα για να υπογράψουν έγγραφα ως ένδειξη πίστης και ειλικρίνειας. Φιλούσαν, επίσης, τον σταυρό ως άλλο σύμβολο αξιοπιστίας: μια κυριολεκτική “σφραγίδα με φιλί”.
Το «Ο» με τη σειρά του πιστεύεται πως προήλθε από την Εβραϊκή κοινότητα, ως υπογραφή μετά τη μαζική μετανάστευσή τους στην Αμερική, για να διαφοροποιηθούν απο το «Χ» των Χριστιανών. Σταδισκά, το «Ο» άρχισε να αντιπροσωπεύει μια «αγκαλιά» και μάλιστα μια αγκαλιά από ψηλά, σαν δύο χέρια που περικυκλώνουν.
Και για να δώσουμε λίγο το λόγο στους ειδικούς, ο Marsel Danesi ως καθηγητής σημειολογίας και γλωσσικής ανθρωπολογίας στο Τορόντο της Αμερικής, και συγγραφέας του βιβλίου «The History of the Kiss: The Birth of Popular Culture» υπερασπίζεται την πεποίθηση πως όσους τρόπους και αν έχουν οι άνθρωποι για να δώσουν αγκαλιές και φιλιά, το «ΧΟΧΟ» έχει έρθει για να μείνει. Συγκεκριμένα λέει ότι «όταν ορισμένες παραδόσεις καθιερωθούν κι έχουν νόημα για εμάς, δεν πρόκειται να φύγουν. Σύμβολα όπως το ΧΟΧΟ παραμένουν και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.» Όσο υπάρχει αυτό το συναίσθημα, το «ΧΟΧΟ» θα είναι εδώ, όπως μας λέει ο Danesi.
Άλλοι χρησιμοποιούν μόνο το «Χ» στέλνοντας ένα φιλί. Άλλοι το «ΧΟ» για ένα φιλί και μια αγκαλιά. Άλλοι το «ΧΟΧ» για μια αγκαλιά και δυο φιλιά και τέλος το πιο διαδομένο για όλους μας, από το 1700 κι έπειτα, «ΧΟΧΟ». Μπορείς λοιπόν να συνεχίσεις να το χρησιμοποιείς και να ‘ναι η γλυκιά σου υπογραφή, ακόμη και στα μηνύματα που συνηθίζεις να στέλνεις σήμερα πιο χαλαρά, μιας και μεταξύ μας τα γράμματα εξάλειψαν και το email το χρησιμοποιούμε μόνο για τη δουλειά.
Πόσο φροντιστικό είναι να στέλνεις φιλιά και αγκαλιές στους έρωτες, στην οικογένεια, στους φίλους σε κάθε σου κλείσιμο στο chat. Πόσο γλυκό μπορεί να είναι ένα μόνο γράμμα; Πόσο αποθεωτικά όμορφη μπορεί να είναι μια αλληλουχία από αυτά; Ας ακολουθήσουμε λοιπόν την παράδοση, αυτή τη φορά αξίζει.
Από μένα,
ΧΟΧΟ.
Πηγές: TheKnot.com, Dictionary.com