Ο ήχος του ξυπνητηριού σου το πρωί σε νευριάζει περισσότερο κι από τη μάνα σου όταν σε ξυπνούσε τις Κυριακές με την παραπλανητική της ανακοίνωση ότι η ώρα είναι 10, ενώ ήταν μόλις 9:15. Καταριέσαι τον εφευρέτη του και σηκώνεσαι από το κρεβάτι δέκα λεπτά μετά όλο μούτρα.

Προχωράς με τα μάτια μισόκλειστα μέχρι το μπάνιο και ρίχνεις καντήλια που κοπανάς στα ντουβάρια κάθε τρεις και λίγο. Ντύνεσαι μηχανικά σαν να κάνεις αγγαρεία και πας στη δουλειά, έτοιμος να διαολοστείλεις ακόμα κι αυτόν που θα σου πει καλημέρα. Όλη μέρα είσαι μέσα στα μούτρα κι αναρωτιέσαι γιατί οι μέρες σου περνάνε έτσι μίζερα.

Οι μέρες σου περνάνε μίζερα, γιατί τις ξεκινάς μίζερα. Η ευτυχία δε θα σου χτυπήσει το τζάμι του αυτοκινήτου για να την αφήσεις να μπει και να θρονιαστεί στη θέση του συνοδηγού. Δε της αρέσει να επαιτεί. Θέλει να νιώθει επιθυμητή κι όχι παρείσακτη. Η ευτυχία είναι επιλογή δική σου και όχι εσύ δική της.

Δεν υπάρχουν κανόνες και οδηγίες για να γίνει κανείς ευτυχισμένος. Υπάρχουν μόνο πράγματα που μπορείς να κάνεις για να έχεις πολλές πιθανότητες να το επιτυχείς.

Δοκίμασε, ας πούμε, αντί να ξυπνάς τελευταία στιγμή, να βάλεις το ξυπνητήρι ένα τέταρτο νωρίτερα. Το ξέρω πως είσαι κουρασμένος, αλλά ένα τέταρτο δε θα σε ξεκουράσει επιπλέον, θα σου δώσει όμως το χρόνο να ετοιμαστείς με την ησυχία σου και να απολαύσεις ένα καλό πρωινό, που θα σε γεμίσει ενέργεια. Δεν γκαρίζουν τσάμπα οι επιστήμονες τόσα χρόνια πως το πρωινό πρέπει να είναι το πιο πλούσιο γεύμα της ημέρας.

Πριν όμως κάνεις οτιδήποτε άλλο, τράβα τις κουρτίνες, άνοιξε ένα παράθυρο κι άσε το φυσικό φως να τρυπώσει μέσα. Ακόμα και αν ο καιρός είναι μουντός, ο χώρος θα έχει πια άλλη δυναμική κι εσύ θα έχεις άλλη διάθεση και μεγαλύτερη όρεξη για δραστηριότητες.

Διάλεξε μια γωνιά που φωτίζεται καλά και αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο σε ό,τι κάνεις. Έστω και 10 λεπτά ηρεμίας πριν ξεκινήσεις την ημέρα σου, παρέα με το δροσερό καφέ και τα δημητριακά σου θα σε κάνει καλύτερο και πιο χαρωπό άνθρωπο. Το αιματοβαμμένο βλέμμα σου σε όσους τολμούν να σου μιλήσουν το πρωί, θα δώσει τη θέση του σε ένα πλατύ ανεπιτήδευτο χαμόγελο. Και τότε θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο να νιώσεις ευτυχισμένος.

Το καλημέρα του βιβλιοπώλη στη γωνία που στρίβεις κάθε μέρα για να πας για δουλειά αν το ανταποδώσεις πρόθυμα θα σου δώσει μια ώθηση να θέλεις να κάνεις κάτι όμορφο. Και κάθε φορά που θα κάνεις κάτι όμορφο είτε για τον εαυτό σου είτε για κάποιον άλλο, η ευτυχία θα φλερτάρει με την ιδέα να έρθει εκείνη τελικά να σου χτυπήσει το τζάμι.

Αν πάλι είσαι από εκείνους που τράκαραν με την ανεργία κι ακόμα τραβιέστε στα δικαστήρια (πράγμα καθόλου απίθανο στις μέρες μας), μην πέφτεις. Ξεκίνα τη μέρα σου με αισιοδοξία. Ό,τι νιώθουμε καθρεφτίζεται στο πρόσωπό και στη στάση του σώματός μας. Το να είσαι θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος θα σε βοηθήσει σίγουρα στο να βρεις εργασία, γιατί αυτό θα το δει ο μελλοντικός σου εργοδότης και θα το ξεχωρίσει. Είναι ένα σπάνιο χαρακτηριστικό που δε μαθαίνεται όσα βιβλία κι αν διαβάσεις, όσα μεταπτυχιακά κι αν κάνεις, και είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε θέση. Ακόμα και το πιο πλούσιο βιογραφικό του κόσμου να έχεις, αν η μιζέρια σου κάνει τους συναδέλφους σου να αγανακτούν, τους πελάτες να αλλάζουν δρόμο και το γάλα να ξινίζει, τότε δύσκολα θα σε προτιμήσει κάποιος!

Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, εκμεταλλεύσου την με τον καλύτερο τρόπο. Και αν είναι δύσκολη και με πολλά δεινά, μην τα κουβαλήσεις και στην επόμενη μέρα σαν δυσβάσταχτο φορτίο, γιατί αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα, όπως είπε και η Σκάρλετ Ο Χάρα, στο «Όσα παίρνει ο άνεμος».

Συντάκτης: Μαριάννα Κουρούπη