Τα social media είναι εδώ και έχουν έρθει για να μείνουν.
Πλέον είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Από μικρές ηλικίες μέχρι ηλικιωμένους ανθρώπους, τα accounts αυξάνονται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα.
Έχουμε accounts εμείς, οι φίλοι μας, οι συνάδελφοί μας, οι εργοδότες μας, η μητέρα μας, ο παππούς μας, ο σκύλος.
Υπολογιστές, smartphones, tablets, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και τα νιώθουμε πλέον ως αναγκαία αγαθά.
Κόκκινες ειδοποιήσεις, διακριτικοί ήχοι, «chats», «groups», «pages», «shares», «uploads», όροι που χρησιμοποιούνται στο καθημερινό μας λεξιλόγιο όπως θα λέγαμε «καλημέρα, «καληνύχτα», «καφέ».
Άρθρα και έρευνες γίνονται για τα αρνητικά των social media και της υπερέκθεσής μας και του εθισμού μας σε αυτά. Αναρίθμητα τα αρνητικά που τους καταλογίζουμε.
Τίποτα, όμως, δεν έχει μόνο μια πλευρά. Όλα είναι απλώς θέμα σωστής χρήσης. Αν χάνουμε το μέτρο και την ουσία και οδηγούμαστε από την ματαιοδοξία, τότε, ναι! Τα αρνητικά μόλις μας έκαναν tag.
Αλλά σκεφτείτε και εκείνο το tag από τον φίλο σας τον Borja που περάσατε μαζί έξι μήνες δουλεύοντας εθελοντικά στο Μαρόκο, ή το private message από τη φίλη σας τη Μάρτα που ταξίδευε στη διπλανή θέση με εσάς στο αεροπλάνο για Μαδρίτη και περάσατε αρκετές μέρες συνταξιδεύοντας, ή το τραγούδι που ανέβασε στο χρονολόγιό σας η συμφοιτήτριά σας η Γιώτα, που χορεύατε «crazy, crazy girl» στην είσοδο της πολυκατοικίας ντυμένοι σαν τον Γεωργίτση και τη Λάσκαρη.
Που θα είχαν πάει όλοι αυτοί οι άνθρωποι και η επικοινωνία σας χωρίς την τεχνολογία και τα social media;
Θα είχατε ίσως ανταλλάξει δυο αράδες, γραμμένες χειρόγραφα μια φορά τον χρόνο φάκελοι –που ίσως να μην έφταναν ποτέ στον προορισμό τους- και θα είχατε τηλεφωνηθεί πέντε-έξι φορές για «χρόνια πολλά» και χαζές αναπολήσεις, που όμως κρατούσαν όσο η σπιρτάδα που μένει για λίγο στον αέρα όταν τρίβεις τη φλούδα από το μανταρίνι.
Ενώ τώρα η επικοινωνία σας μπορεί να είναι καθημερινή, γρήγορη και άμεση. Χωρίς δεύτερη σκέψη, στο διάλειμμα σας από τη δουλειά, πληκτρολογείτε δυο λεξούλες και ήδη νιώθετε πιο κοντά.
Μαθαίνοντας ο ένας τα νέα του άλλου πιο συχνά, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να ψυχραθείτε, εκτός κι αν το επιτρέψετε εσείς. Άσε που μειώνεται το κόστος στο ελάχιστο. Ούτε να κάνετε χρυσά τα ΕΛ. ΤΑ., ούτε τις εταιρίες τηλεφωνίας.
Το έδαφος για να διατηρήσετε δυνατές τις φιλίες σας γίνεται ακόμα πιο πρόσφορο με τη χρήση βιντεοκλήσεων.
Φτιάχνετε καφέ και τον πίνετε παρέα, με μόνο διαμεσολαβητή μια οθόνη (εντάξει, ίσως και μερικά χιλιόμετρα). Και δωσ’ του οι γκριμάτσες, και δωσ’ του το μπίρι-μπίρι και το κους κους, νιώθετε πως δε λείπετε ούτε μια μέρα ο ένας από τη ζωή του άλλου και τα σχέδια σας για μελλοντικές συναντήσεις, είναι πιο έντονα και πιο εύκολα πιστευτά.
Όμως πέρα από τις φιλίες που συντηρούνται αρκετά πιο εύκολα με την αμεσότητα αυτή που προσφέρουν τα social media, μην ξεχνάτε και όλες εκείνες τις νέες ενδιαφέρουσες γνωριμίες που κάνετε.
Ο τύπος που γνωρίσατε στο πάρτυ της Ελβίρας και που έψαχνε ένα δίωρο να βρει το προφίλ σας ώστε απλά να σας ρωτήσει αν φτάσατε καλά στο σπίτι και αν χρειάζεστε κάτι και που μετά έγινε έρωτας τρικυμιώδης, η κοπέλα που δίνατε μαζί ΑΣΕΠ και έχετε τόσα κοινά, το group εκείνο όπου υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι που μοιράζονται ίδια ενδιαφέροντα με εσάς.
Τους τελευταίους μπορεί ποτέ να μην τους γνωρίσετε, αλλά σας δένει το ίδιο ενδιαφέρον για κάτι. Μοιράζεστε ιδέες και απόψεις, ενώ οι φίλοι σας δεν ασπάζονται την αγάπη σας για τα βιβλία παραδείγματος χάριν και βρίσκετε τοίχο κάθε που πάτε να ανοίξετε κουβέντα φιλοσοφικού περιεχομένου μαζί τους.
Και πόσα δε μάθατε μέσα σε αυτές τις ομάδες; Ή ψάχνοντας pages διαφόρων sites που σας φαίνονται ενδιαφέροντα και διαβάζοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται εκεί. Γιατί κακά τα ψέματα, υπάρχουν άρθρα σχεδόν για τα πάντα. Όλοι μας έχουμε μάθει κάτι που μέχρι χθες δε ξέραμε, απλά επειδή το αναζητήσαμε ή πέσαμε πάνω του τυχαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Και όπως τα sites προωθούν τα άρθρα τους, έτσι κι εμείς παίρνοντας παράδειγμα μπορούμε άνετα και πολύ εύκολα να προωθήσουμε τα δικά μας ενδιαφέροντα, τη δική μας δουλειά, τη δική μας επιχείρηση. Εύκολα, γρήγορα και με ελάχιστο έως μηδενικό κόστος, δημιουργούμε το δικό μας page και το διαχειριζόμαστε από το σπίτι ή το γραφείο, αυξάνοντας έτσι τα rates της επιχείρησής μας.
Έχουν πολλά αρνητικά τα social media, δε λέω. Μα και πόσα θετικά έχουν αν το καλοσκεφτείς.
Όλα έχουν να κάνουν με τη σωστή διαχείριση. Να κρατάμε μεν τους δεσμούς μας πιο ζωντανούς, να τα χρησιμοποιούμε ως πηγές γνώσης και πολύτιμα εργαλεία δουλειάς, μα να μη ζούμε από αυτά, σε κόσμους ψεύτικους, ψηφιακούς.
Να μην αποβλακωνόμαστε και προωθούμε τη ματαιοδοξία μας βλακωδώς παρασυρμένοι από τη likeολατρεία και likeοθηρία που τείνουν να γίνουν απαραίτητα όσο το νερό και η τροφή για το σώμα.
Όταν περπατάμε ας κοιτάμε πάνω, όταν πίνουμε καφέ με φίλους ας είμαστε εκεί και όχι πάνω από το smartphone μας περιμένοντας για μια ακόμα ειδοποίηση.
Έτσι, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι και τα social media θα έχουν συμβάλλει θετικά στη καθημερινότητά μας.