Άπαξ κι ένας άνθρωπος γίνει γονιός και δεν έχει μόνο τον εαυτό του να είναι υπεύθυνος. Κάπως έτσι ξεκινάει μια άλλη εποχή για τον ίδιο, όπου μπορεί ο εγκέφαλος να κάνει random συνδέσεις και να του έρχονται διάφορες σκέψεις για κάθε στιγμή της ζωής των παιδιών του. Μερικές από αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως φλασιές αυτογνωσίας, αυτοκαταστροφής και στιγμές που ο εγκέφαλος του γονιού παθαίνει black out.
1. «Αχ το παιδάκι μου με τι άτομο θα μπλέξει»
Βλέπετε το παιδάκι σας να παίζει στις κούνιες, να είναι παρέα σ’ ένα παιδικό πάρτι κι αμέσως γίνονται συνδέσεις με νυφικά, κουστούμια και μελλοντικά πεθερικά. Αυτά, πολύ συχνά μπορεί να πετάγονται ως random σκέψεις και να μας αγχώνουν για το πώς θα είναι το παιδί μας ως μελλοντικός σύντροφος κάποιου. Αντί βέβαια να μας τρώει η αγωνία, θα μπορούσαμε να στραφούμε ενεργά στην καλλιέργεια τέτοιων ποιοτήτων στον χαρακτήρα των παιδιών μας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται, ούτε να ταλαιπωρούν καθημερινά τους κοντινούς τους ανθρώπους.
2. «Μα καλά, τι αστέρι παιδί έχω εγώ;»
Στιγμές από τη βράβευσή του. Οι βαθμοί του. Η ένταξή του στο πανεπιστήμιο. Μια διάκριση σε αθλητικά ή καλλιτεχνικά μονοπάτια. Μια σπιτική συνταγή για μπισκότα. Ακόμα και μια μέτρια χειροτεχνία με μακαρόνια. Μια άλλη φοβερή κατάσταση σκέψεων, είναι κι οι μελλοντικές στιγμές από βραβεύσεις, απονομές Νόμπελ, Όσκαρ και λοιπών διακρίσεων, οι ξεχωριστές στιγμές στη μελλοντική ζωή των μοναδικών και καταπληκτικών παιδιών μας.
Συνήθως επακολουθείται από σκέψεις για τρομακτικές πράξεις τις οποίες μπορεί να κάνει το παιδί μας επειδή το είδαμε να μαλώνει μ’ ένα παιδάκι ή μας φωνάζει όταν θέλει κάτι επειγόντως, ζητώντας μας με επιμονή. Μετά τη βράβευσή του και τα πρωτοσέλιδα με τη φωτογραφία μας, ως «ιδού ποιος κρύβεται πίσω από τη μεγάλη επιτυχία, τη μοναδική προσωπικότητα» έρχονται άλλα πρωτοσέλιδα πάλι στο μυαλό μας με τη φωτογραφία μας, με λεζάντες τύπου «ιδού, ο υπεύθυνος πίσω από τον παγκοσμίου φήμης μαφιόζο».
3. Καλεσμένοι σε εκπομπή
Αντίστοιχα με τα πρωτοσέλιδα, το μυαλό μας μπορεί να μας βάλει να πρωταγωνιστούμε σε εκπομπές σειρές, ταινίες κι άλλα τηλεοπτικά events, όπου το δίπολο μεταξύ ανφάς συνέντευξης ως ο γονιός της χρονιάς, ή με συνέντευξη με πλάτη και τετραγωνάκια ως προς το ποιος ευθύνεται για την κατάντια του παιδιού του, είναι τόσο γρήγορα εναλλασσόμενο που μπορεί να μας προκαλέσει σύγχυση, έως και πανικό.
4. Η κηδεία μου
Εντάξει, παραδεχτείτε ότι το έχετε σκεφτεί. Όταν κάνουμε virtual πνευματική περιήγηση στην κηδεία μας, παρακολουθούμε ποιοι είναι παρόντες και τι λένε για εμάς. Πόσο κλαίνε και πόσο μας αγαπούσαν- αλλά δε μας το εκδήλωσαν. Εκεί φυσικά είναι και το τέκνο μας, το οποίο εκφράζει όλη την αγάπη του με λόγια ποιητικά. Φυσικά, υπάρχει και η έκδοση μ’ ένα φέρετρο και κανέναν να είναι παρών. Συνήθως συνδυάζεται με τη διάθεσή μας, εάν έχουμε κόσμο ή όχι να παραβρίσκεται στην κηδεία μας. Τα παιδιά μας, επίσης, απεικονίζονται στη σκέψη μας αναλόγως της επάρκειας που νιώθουμε ως γονείς εκείνη τη στιγμή.
5. Ηλικιωμένη έκδοση
Φυσικά κι ένα κλασικό εγκεφαλικό φλας είναι, εμείς να είμαστε σε φάση μπαστούνι, κάτασπρα μαλλιά ή με πλήρη απώλεια μαλλιών και το βλαστάρι μας να μας στηρίζει και να μας πηγαίνει βόλτα. Κα εδώ έρχονται σκέψεις και φόβοι με την αντίθετη έκδοση να πρωταγωνιστεί και με απόλυτη μοναξιά στο τοπίο, εάν είμαστε σε φάση αυτοκριτικής και νιώθοντας τα γονεϊκά αποθέματα επάρκειας σε φθίνουσα κατάσταση.
Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μυαλό του γονιού μπορεί συνέχεια και με διαφορετικές αφορμές να κάνει εικόνες από ένα ονειρεμένο ή δυσοίωνο μέλλον. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτόμαστε είναι να είμαστε ρεαλιστές και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε καθημερινά για τον εαυτό μας και τα παιδιά μας. Όλα είναι μαζί στη ζωή κι οι δυσκολίες πάνε παρέα με τις στιγμές χαράς και ευτυχίας. Ας τα αγκαλιάσουμε όλα κι ας στοχεύσουμε στο πόσο επηρεάζουμε το τώρα των παιδιών, μα κατανοώντας ότι κανείς δε γεννήθηκε γονιός να τα ξέρει όλα. Κάθε στιγμή μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα θέματα παιδιών και γονεϊκότητας.
Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου