Μας έχει συμβεί να έχουμε χωρίσει από έναν δυνατό έρωτά μας, ίσως και χωρίς δικιά μας πρωτοβουλία και μετά από μήνες, εκεί που είμαστε ήρεμοι κι ανυποψίαστοι, ξαφνικά να δεχόμαστε ένα μήνυμα. «Σε παρακαλώ επικοινώνησε μαζί μου, είναι κάτι σημαντικό».
Πολλές σκέψεις και συναισθήματα κατακλύζουν το μυαλό μας. Χαρά από τη μια γιατί ένα πρόσωπο που θέλαμε πολύ, ακόμα επικοινωνεί μαζί μας και μάλιστα με δικιά του πρωτοβουλία, αμηχανία για το τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο μήνυμα, ίσως εκνευρισμός, ιδιαίτερα εάν έχουμε προχωρήσει, ακόμα και άγχος για την πιθανή αντίδραση από το νέο μας ταίρι σε περίπτωση που καταλάβει την εξέλιξη αυτή.
Τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο μήνυμα; Θέλει τη βοήθειά μας, κάτι σημαντικό συμβαίνει κι εμείς διαδραματίζουμε κάποιο ρόλο σε αυτό. Τι να κάνουμε τώρα; Να επικοινωνήσουμε και να βοηθήσουμε; Να πάρουμε μια ετεροχρονισμένη εκδίκηση και να μην απαντήσουμε ποτέ; Μήπως έγινε λάθος και δεν ήταν για εμάς το μήνυμα; Μήπως είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουμε ξανά, να μας προσεγγίσει ερωτικά, ακόμα και να μας απορρίψει σε δεύτερο χρόνο για να νιώσει καλύτερα;
Ας εξετάσουμε κάποιες πιθανές εκδοχές κι ας αποφασίσει ο καθένας τι θα κάνει. Το να μην απαντήσουμε καθόλου είναι μια πιθανή αντίδραση καθ’ όλα δικαιολογημένη, καθώς το ότι έχουμε χωρίσει κατατάσσει το συγκεκριμένο πρόσωπο στη λίστα των ανθρώπων με τους οποίους δε θέλουμε να έχουμε επαφή και να γνωρίζουμε τι κάνουν, ακόμα και το να είμαστε αδιάφοροι απέναντί τους. Είναι δικαιολογημένη αντίδραση, καθώς, όπως λένε, «το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, αλλά η αδιαφορία».
Εκεί όμως μια μικρή φωνούλα ακούγεται. Είναι η φωνή της προσφοράς βοήθειας προς τον άλλο, η οποία βασίζεται στην ενσυναίσθηση. Άλλοι την έχουν πιο αναπτυγμένη, άλλοι είναι μερικά βήματα πίσω στην καλλιέργειά της. Η δεύτερη επιλογή, λοιπόν, είναι η ανταπόκριση στην επικοινωνία που ξεκίνησε. Μια πιθανή εκδοχή, εφόσον ανταποκριθούμε είναι η προσφορά βοήθειας στο πρώην αγαπημένο μας πρόσωπο, με όποιο κόστος, ρισκάροντας την εξέλιξη, είτε με μια πιθανή αναθέρμανση κι επανασύνδεση, είτε απολαμβάνοντας την ικανοποίηση μέσω της παροχής βοήθειας σε κάποιον άνθρωπο ο οποίος μάς το ζητάει.
Μπορεί να είναι θέμα υγείας, παροχή οικονομικής βοήθειας, επίλυση προβλήματος, συναισθηματική στήριξη, συμβουλές, διαμεσολάβηση για κάποιο θέμα, ακόμα και φιλοξενία. Σε όποια περίπτωση, το να βοηθήσουμε και να επικοινωνήσουμε με το συγκεκριμένο πρόσωπο, απαιτεί από εμάς αρκετή ψυχική αντοχή και δυναμισμό. Εάν είναι κάτι το οποίο θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, το αναλαμβάνουμε κι απαντάμε στο μήνυμα ή παίρνουμε τηλέφωνο αποδεχόμενοι το ρίσκο.
Σημαντικό σημείο στη δικιά μας αντίδραση είναι η κατανόηση των προθέσεων του άλλου προσώπου, βάσει της εμπειρίας μας από τη σχέση και συναναστροφή μας. Είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να θέλει να μας εκμεταλλευτεί; Είναι ειλικρινές στις προθέσεις του; Για να επικοινωνεί μαζί μας είναι όντως κάτι σημαντικό ή το έχει επαναλάβει κι αποσκοπεί κάπου αυτή η συμπεριφορά; Υπάρχει περίπτωση να είναι ένα μοτίβο επικοινωνίας, προς τις πρώην περιπτώσεις για να νιώσει καλύτερα, ακόμα και για να μας απορρίψει σε μια επόμενη φάση και να ικανοποιηθεί σε σχέση με τον εγωισμό και την αυταρέσκειά του, εάν ανταποκριθούμε θετικά;
Ζυγίζουμε τις καταστάσεις, θυμόμαστε, συγκρίνουμε, ακολουθούμε την παρόρμηση, το ένστικτο και την εσωτερική μας φωνούλα, η οποία μας προειδοποιεί σε περίπτωση κινδύνου κι αποφασίζουμε. Τελικά θα απαντήσεις στο μήνυμα ή όχι;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου