Πιθανό να σας έχει τύχει ένα πρώην πρόσωπο να βρίσκεται συνεχώς στο παρασκήνιο, να μαθαίνετε απέξω απ’ έξω ότι κάπου συναντήθηκε με τη σχέση σας τυχαία, από κάπου ξετρύπωσε και χαιρετήθηκαν, ακόμα κι ενώ είστε μαζί όλως τυχαίως να εμφανίζεται και να λένε ένα γεια. Ackward σίγουρα, καθόλου τυχαίο δε.
Σίγουρα υπάρχουν πρώην, ιδιαίτερα εάν η σχέση τους τερματίστηκε χωρίς να το επιδιώκουν αυτοί, οι οποίοι δεν είναι τόσο άνετοι με τη νέα κατάσταση, τους κάνει φοβερή εντύπωση πώς το μέχρι πρότινος αγαπημένο τους πρόσωπο προχώρησε τόσο γρήγορα σε επόμενη περίπτωση κι αυτό τους δημιουργεί υπερβολικές αντιδράσεις.
Ένα ποσοστό πρώην μπορεί, ξεχνώντας προσωρινά τις δυσκολίες κι ασυνεννοησίες οι οποίες τους οδήγησαν στον χωρισμό κι εάν δοκιμάσει κάτι άλλο το οποίο θα εξελιχθεί σε αποτυχία, να ξαναγίνει ενεργή σχέση. Φυσικά, για να οδηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε τελικό κι οριστικό χωρισμό. Όλα αυτά τα ξέρουμε και γι’ αυτό όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιες συμπεριφορές νιώθουμε ότι κάτι γίνεται πίσω από την πλάτη μας. Και δεν είναι πάντα λάθος ένστικτο ή φοβία.
Ακόμα χειρότερη κατηγορία, οι πρώην από τον ίδιο χώρο, επαγγελματικό ή ευρύτερο κύκλο, οι οποίοι συναντιούνται αναγκαστικά συχνά. Η πλέον όμως αμήχανη κατηγορία, είναι οι πρώην που είναι -και καλά φίλοι- και σύμβουλοι, τύπου «είμαστε υπεράνω και πολιτισμένοι και τα λέμε όλα και δίνουμε κι ερωτικές συμβουλές, γιατί έτσι κάνουμε εμείς οι πολιτισμένοι». Εάν η σχέση σας διατηρεί ενεργή μια από τις παραπάνω κατηγορίες πρώην, σίγουρα διαβάζοντας τις σειρές αυτές ήδη νιώθετε έναν κόμπο στο στομάχι.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν όταν αυτό το πρώην πρόσωπο, κοντεύει να εμφανίζεται πίσω από δέντρα, να παραμονεύει σε κοινά στέκια και σας έχει γίνει μόνιμος εφιάλτης, αφού ξεπετάγεται από παντού και διεκδικεί χώρο, συναντήσεις και προσοχή;
Ας το δούμε σταδιακά και σε όλες τις διακυμάνσεις. Το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι δεν είναι δικό μας θέμα και θα πρέπει να το λύσει η σχέση μας. Το να αδιαφορήσουμε περιμένοντας να ατονήσει, όπως όλες οι αρνητικές συμπεριφορές, είναι μια προσέγγιση. Δε δίνω ενίσχυση σε μια αρνητική συμπεριφορά. Περιμένω υπομονετικά να δω πώς θα εξελιχθεί και να ατονήσει από μόνη της. Παράλληλα, εγώ φροντίζω τη σχέση μου και περνάω όσο καλύτερα μπορώ, με απόλυτη αυτοπεποίθηση κι αισιοδοξία, εφόσον ότι εγώ είμαι το καινούργιο κι ανεξερεύνητο.
Κάποιοι όμως δεν αντέχουν και δε διαθέτουν τόση υπομονή. Τότε, το επόμενο στάδιο αντιμετώπισης είναι να εκφράσουμε τα συναισθήματα που μας προκαλεί αυτή η κατάσταση, με την ελπίδα ότι η σχέση μας διαθέτει κάποιον βαθμό ενσυναίσθησης. «Όταν εσύ μιλάς και συναντιέσαι τυχαία μ’ αυτό το πρόσωπο, νιώθω αμήχανα και δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Θα ήθελα την επόμενη φορά, να με προστατεύσεις από αυτά τα συναισθήματα».
Μια άλλη αλάνθαστη μέθοδος είναι να ξεκινήσουμε μια αντίστοιχη συμπεριφορά κι εμείς, ανέμελα και χωρίς επιτήδευση, ώστε να καταλάβει το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει ότι είναι φοβερά ενοχλητικό. Ίσως μια αναφορά σε μια συνάντηση με κάποιον πρώην- καλό βέβαια είναι να εστιάσουμε σε κάτι υπαρκτό κι όχι σε σενάρια φαντασιακά. «Α είδα κι έναν παλιό γνωστό κι είπαμε τα νέα μας, του μίλησα φυσικά και για σένα και χάρηκε πολύ». Κάτι που ν’ αφήνει υπονοούμενο ότι κάποιο πρόσωπο από το παρελθόν βρίσκεται ξανά σε επικοινωνία μαζί μας, είτε τυχαία είτε εσκεμμένα. Το ζιζάνιο της αμφιβολίας έχει ήδη εμφυτευθεί.
Το τελικό στάδιο για όσους στα προηγούμενα δεν είδαν αποτέλεσμα ή η συμπεριφορά αυτή παραμένει, κάνουν κίνηση ξεκαθαρίσματος προς το ίδιο το πρώην πρόσωπο ή ακόμα πιο προχωρημένο επικοινωνούν με κάποιον τον οποίο συνδέεται και δείχνουν τη δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά αυτή, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι εμείς είμαστε μαζί και μας ενοχλείς. Ιδανικά αυτή τη συζήτηση ξεκαθάρισμα θα πρέπει να τη ζητήσουμε να γίνει από το αγαπημένο μας πρόσωπο, καθώς σε περίπτωση διαφορετική είναι μικροπρέπεια συν του ότι θα φέρουμε το ταίρι μας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και θα πράξουμε μην υπολογίζοντας τη θέση του.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται η συζήτηση «υπάρχει πρώην φάντασμα ανάμεσά μας» σε κάθε περίπτωση. Είναι σημαντικό να γίνει με τέτοιο τρόπο και να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εκφράσεις που να μη μας φέρουν αντίπαλους, δηλαδή να μαλώσουμε με τη σχέση μας, καθώς έτσι, το πρώην πρόσωπο μπορεί και να επιτύχει τον σκοπό του να μας δημιουργήσει πρόβλημα, δίνοντάς του υπερβολικά μεγάλη σημασία.
Θεωρώ ότι μια ισορροπία αδιαφορίας και διεκδίκησης, φροντίζοντας παράλληλα τη δική μας σχέση και σύνδεση, θα λύσει το θέμα και το πρώην πρόσωπο θα παρατήσει σταδιακά να δηλώνει παρουσία. Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση το τι θα γίνει είναι αποτέλεσμα της επιλογής και της συμπεριφοράς του αγαπημένου μας ανθρώπου. Εάν η σχέση μας είναι δυνατή και ξεχωριστή, κανένα πρώην πρόσωπο δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο πέραν του ότι μας δημιουργεί άσχημα συναισθήματα κι ανασφάλεια. Ας νιώθουμε ισχυροί και σίγουροι για τη σχέση μας κι όλα σύντομα θα ομαλοποιηθούν. Ο καθένας θα μπει στη θέση του εάν δε βρει χώρο κι ανταπόκριση να τρυπώσει σε μια άλλη.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου