Δύσκολη ερώτηση. Δύσκολη κι η απάντηση. Αν ρωτήσεις δέκα ανθρώπους, πιθανότατα οι μισοί να είναι με την πλευρά του «γνωρίζω κάποιον κι εφόσον με καλύπτει σε όλα προχωράω και κάνω το μεγάλο βήμα να παντρευτώ». Αυτούς θα τους χαρακτηρίζαμε ως αθεράπευτα ρομαντικούς! Οι άλλοι μισοί, ίσως και παραπάνω, θα απαντούσαν πως θα ήθελαν να ζήσουν τη ζωή τους, να αποκτήσουν αρκετές εμπειρίες κι αν τους προκύψει στην πορεία να βρουν τον άνθρωπό τους τότε μόνο θα προχωρήσουν σε γάμο. Κάθε μια από τις δυο πλευρές έχει τα επιχειρήματά της ανάλογα πάντα με το περιβάλλον που μεγάλωσε και τις καταστάσεις που έχει βιώσει.
Η ρομαντική πλευρά μπορεί κάλλιστα να σου πει πως αν είσαι πολύ τυχερός και συναντήσεις τόσο νωρίς τον άνθρωπο που θα σε μαγέψει, που θα ταυτιστείς απόλυτα μαζί του σε κάθε έκφανση της ζωής σου είτε λέγεται συναίσθημα, είτε επικοινωνία, είτε ερωτική χημεία, τότε γιατί να θέλεις να γνωρίσεις κάτι παραπάνω; Εφόσον σε καλύπτει γιατί να «ψαχτείς» πώς θα ήταν αν θα τολμούσες να επεκτείνεις τους ορίζοντές σου και σε μερικές ακόμα εμπειρίες, στις οποίες δε σου εγγυάται κανείς ότι θα κέρδιζες και κάτι.
Έτσι, βλέπεις ζευγάρια που είναι μαζί απ’ τα εφηβικά τους χρόνια και πορεύονται δίχως αναζητήσεις περαιτέρω και δίχως αμφιβολίες για την επιλογή τους. Μεγαλώνουν μαζί, ωριμάζουν μαζί και δεν τους τρομάζει τίποτα. Στα εύκολα και στα δύσκολα. Στις χαρές και στις λύπες. Με το πέρασμα του χρόνου δένονται ακόμα περισσότερο και βλέποντάς τους κάποιος από την άλλη πλευρά, ενδόμυχα μπορεί και να τους θαυμάζει ή να τους ζηλεύει, αλλά σίγουρα θα αναρωτιέται πώς δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία να δοκιμάσουν κάτι παραπάνω!
Απ’ την άλλη πλευρά βέβαια είναι κι εκείνοι που λένε πως αν δε δοκιμάσεις, αν δε γευτείς, αν δεν πειραματιστείς, αν δεν αποκτήσεις εμπειρίες, πώς θα καταλήξεις αν σου αρέσει κάτι ή όχι. Αν υπάρχει κάτι που σου αρέσει περισσότερο από εκείνο που ήδη έχεις δοκιμάσει. Το κλασικό επιχείρημα είναι ότι αν σου προσφέρεται το ίδιο φαγητό καθημερινά, συνηθίζεις στην ικανοποίησή σου με το συγκεκριμένο πιάτο, γιατί είναι το μόνο που γνωρίζεις. Γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή ακόμα και αν το βαρεθείς κάποια στιγμή. Αν δε δοκιμάσεις ανάμεσα σε δέκα-δεκαπέντε φαγητά, πώς μπορείς να πεις με σιγουριά πως αυτό το ένα είναι εκείνο που σου άρεσε περισσότερο; Εδώ που τα λέμε δεν έχουν κι άδικο!
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πάντα κι οι εξαιρέσεις. Μπορεί για παράδειγμα να ένιωσες ότι βρήκες τον άνθρωπό σου, να είναι η μοναδική σου ερωτική εμπειρία και να προχωρήσεις με εκείνον τον πρώτο σου έρωτα εις γάμο κοινωνία. Στην πορεία όμως να βγουν στην επιφάνεια όλα τα ερωτηματικά κι οι αναζητήσεις που μπορεί να σου προκύψουν, διότι οι πειρασμοί γύρω σου είναι πολλοί και θρασύτατοι κι εσύ να μην ικανοποιείσαι πια με τη μια και μοναδική εμπειρία που έχεις καταγεγραμμένη στο ιστορικό σου.
Έτσι αρχίζεις να πιέζεσαι, να μπαίνεις σε διλήμματα, να ψάχνεσαι και πολλές φορές να καταλήγεις ότι κακώς προχώρησες χωρίς να γευτείς τον έρωτα με διαφορετικούς συντρόφους ώστε να καταλήξεις να αναγνωρίσεις κι εσύ ο ίδιος τα θέλω και τα όριά σου.
Απ’ την άλλη πλευρά υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν αρκετές ερωτικές εμπειρίες ώστε να είναι κατασταλαγμένοι και γεμάτοι από κάθε άποψη κι έρχεται η στιγμή που γνωρίζουν πιθανότατα τι θα πει χημεία κι έρωτας με αποτέλεσμα να τους ανατρέπονται όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα τους. Αυτούς, τους κατά τα άλλα έμπειρους, μπορεί και να τους ακούσεις να λένε πως αν γνώριζαν το συγκεκριμένο σύντροφο πρώτο δε θα ήθελαν να γνωρίσουν τίποτε άλλο στη ζωή τους. Το λένε και το πιστεύουν.
Δεν υπάρχουν κανόνες και καλούπια. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σε καθοδηγήσει πέρα από τον ίδιο σου τον εαυτό, τις επιθυμίες σου, τις δικές σου, κατάδικές σου αναζητήσεις. Υπάρχει όμως κάτι σημαντικό και βοηθάει πολύ όσους τολμούν να ζήσουν τον έρωτα.
Καλύτερα να μετανιώνεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που θέλησες και δεν το έκανες ποτέ! Καλύτερα να τολμάς. Να τολμάς να ζεις. Να μη φοβάσαι να τσαλακωθείς. Είτε με τον έναν και μοναδικό σου σύντροφο είτε με τον τέταρτο, έκτο, δέκατο ένατο στη σειρά που συνάντησες και βρήκες αυτό το κάτι μαγικό. Ο έρωτας θέλει τόλμη!
Αν το ζήσεις έστω και μια φορά είσαι απ’ τους τυχερούς! Αν καταφέρεις να το κρατήσεις και στη ζωή σου, τότε μάλλον έχεις κερδίσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου γιατί τότε μόνο αντιλαμβάνεσαι τι θα πει «είμαι ευτυχισμένος»!
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη