Talking stage: Είναι το διάστημα στο οποίο γνωρίζεις λίγο παραπάνω τον άλλον και προσπαθείς να επικοινωνήσεις μαζί του στην καθημερινότητα σου για να δεις εάν πράγματι ταιριάζετε σαν προσωπικότητες. Τα red flags βέβαια όπως πάντα παραμονεύουν και κάποιες φορές δε χρειάζεται καν να αντικρίσεις και να μιλήσεις από κοντά με το άλλο πρόσωπο για να καταλάβεις πως πρέπει να τρέξεις μακριά. Όλα αυτά μπορεί να αφορούν σε περιπτώσεις όπου ψάχνουμε κάτι πιο σοβαρό, αλλά και σε περιπτώσεις που αναζητούμε μονάχα κάτι χαλαρό, όπως ένα situatioship.

 

1. Εάν σου πει πως «χώρισα πρόσφατα»

Το πρόσφατα βέβαια έγκειται και στην προσωπική κρίση του καθενός αλλά σίγουρα μια-δύο εβδομάδες είναι αρκετά νωρίς για να ψάχνει ένας άνθρωπος αμέσως να ξαναβγεί ραντεβού και να γνωρίσει νέα άτομα και να επενδύσει σ’ αυτά. Η περίοδος “healing” μετά απ’ οποιαδήποτε σχέση, όσο καλή ή κακή και εάν ήταν αυτή, είναι απαραίτητη και δεν είναι θετικό σημάδι αν κάποιος την προσπερνάει. Οπότε εάν συνεχίσουμε να μιλάμε μ’ εκείνο το άτομο είναι πολύ πιθανό να μας συγκρίνει στο μυαλό του συνεχώς με την πρώην σχέση του και να θέλει να την «αντικαταστήσει» με κάποιον τρόπο χρησιμοποιώντας εμάς -δε νομίζω ότι στη φόρμα συμμετοχής σ’ αυτήν τη συνομιλία ανέφερε κάτι τέτοιο.

 

2. «Ο/ Η πρώην μου έκαναν, έλεγαν…»

Μιας και έχουμε πιάσει τη θεματική ενότητα «πρώην», ν’ αναφέρουμε ότι το άτομο που μιλάμε μπορεί να έχει χωρίσει εδώ και καιρό, αλλά το μυαλό του για κάποιον λόγο είναι κολλημένο στο παρελθόν και δε λέει να το αφήσει. Ποιοι είμαστε εμείς να το πάρουμε από εκεί; Μπορεί για εκείνο το άτομο, το πρώην ταίρι του να ήταν ο τέλειος άνθρωπος ή αντίθετα να το κακολογούν συνέχεια. Όλο αυτό όμως δείχνει μια μικρή (όχι και τόσο) εμμονή με το πρόσωπο των πρώην. Στην τελική εάν θέλουν τόσο τα παλιά, ας γυρίσουν πίσω σ’ αυτά, εμείς δε φταίμε -εκτός αν τα καταλάβουμε όλα αυτά και πάλι ασχοληθούμε.

 

3. «Μωρό μου, αγάπη μου, ματάκια μου» και λοιπά υποκοριστικά

Μπορεί να φαίνονται γλυκούλικα στην αρχή, και ναι στο άκουσμά τους προφέρουν μια τρυφερότητα αλλά είναι και κομματάκι ύποπτα στην αρχή. Μπορεί πράγματι να ταιριάζετε και να θέλετε να βρεθείτε από κοντά για να διαπιστώσετε εάν είναι αληθινή αυτή η χημεία ή είναι έτσι μονάχα από τα μηνύματα αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν όλα είναι καλά μέχρι στιγμής, το «μωρό μου» την πρώτη εβδομάδα, πρέπει να σας χτυπήσει ένα καμπανάκι. Είναι too good, too soon και μπορεί στο τέλος να καταλάβεις πως δεν είστε και τόσο «πλασμένοι» ο ένας για τον άλλον και το άλλο άτομο να έχει ήδη θεωρήσει πως είστε μαζί κι ευτυχισμένοι.

 

4. Σου μιλάει όλη την ημέρα

Απλά όχι. Αρχικά έχουμε και δουλειές αλλά και να μην είχαμε, είναι too much. Ούτε οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι δε στέλνουν ο ένας στον άλλον όλη μέρα, ούτε τα ήδη υπάρχοντα ζευγάρια. Όπως έχουμε ανάγκη από προσωπικό χώρο, έχουμε και από προσωπικό χρόνο, όχι πως είμαστε υποχρεωμένοι ν’ απαντήσουμε, αλλά όλο αυτό δείχνει πως το άλλο άτομο δεν έχει ενδιαφέροντα κι ανάγκη να μένει και λίγο μόνο. Οπότε δεν είναι απαραίτητο να μας θέλει στην πραγματικότητα, μάλλον θέλει να «γεμίσει» με κάποιον τρόπο τον χρόνο του και εμείς τυχαίνει να του τραβήξαμε την προσοχή.

 

5. Θα μιλήσουμε και ποτέ δε μιλάμε

Στον αντίποδα της προηγούμενης κατάστασης που περιγράψαμε, υπάρχει μια εξίσου αρνητική συνθήκη όπου ο άνθρωπος με τον οποίο προσπαθούμε να συνομιλήσουμε ή έχει τσακωθεί με το κινητό του πολύ άσχημα ή δε μας θέλει αρκετά -και δε λέμε να το χωνέψουμε. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, χωρίς να ζητάμε να μιλάμε 24/7, το 2023 δε γίνεται να μην έχει κάποιος δυστυχώς ή ευτυχώς το κινητό πάνω του ή κάπου κοντά του, κι ένα μήνυμα δεν παίρνει πάνω από 1 λεπτά -οπότε δεν είναι τόσο τρομερό αυτό που ζητάμε. Τώρα αυτό μπορεί  ν΄ακούγεται κάπως παράλογο, αλλά ρε παιδιά αφού είμαστε στο talking stage (το λέει και η λέξη). Αν θέλαμε θα ήμασταν σκέτο στο stage -και δεν είμαστε η Taylor Swift, δυστυχώς.

 

6. Οι συνομιλίες σας ξεκινούν μετά τις 10-11 το βράδυ

Εκτός και εάν είστε βρικόλακες και τότε είναι οι ώρες που ξυπνάτε, το να μιλάτε μόνο όταν το φεγγάρι φαίνεται, είναι red flag. Εάν μάλιστα θέλετε να επιδιώξετε να γνωρίσετε έναν άνθρωπο με τον οποίο θα μπορούσατε να κάνετε μια σοβαρή σχέση, είναι πολύ λάθος να δέχεστε μια τέτοια συμπεριφορά. Μπορεί να έχετε τα ίδια γούστα στη μουσική, να κάνετε τρομερές συζητήσεις τα βράδια αλλά αν δεν έχει καμία διάθεση να σας συμπεριλάβει στην καθημερινότητα του ή να σας δώσει παραπάνω χρόνο εκτός από δύο τρεις ώρες το πολύ το βράδυ, δεν είναι για σένα.

 

7. «Φαίνεσαι πολύ καλός/ή για εμένα»

Εδώ μπορούμε να πούμε ένα «ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση» και να φύγουμε διακριτικά. Μπορεί άλλωστε να μην έχουμε ταυτοποιηθεί ως μαζοχιστές αλλά εάν δεν αποφασίσουμε να φύγουμε, τότε δεν ξέρω σε τι μπορούμε να ελπίζουμε για την όποια επικοινωνία μ’ έναν τέτοιο άνθρωπο. Ο άνθρωπος αυτός μας λέει ξεκάθαρα πως δεν έχει κανέναν σκοπό να ψαχτεί με τον εαυτό του και μας αναγνωρίζει ως αυτομάτως «καλύτερους» με αποτέλεσμα να μας φορτώνει το βάρος του να προσπαθούμε συνεχώς με αυτήν τη δικαιολογία να δώσουμε περισσότερα. Μπορεί λοιπόν να είμαστε πράγματι καλοί για εκείνο το άτομο, οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να φύγουμε.

 

8. «Μιλάω μόνο σε εσένα»

Εδώ γελάμε. Όχι πολύ δυνατά, γιατί μπορεί να κάνουμε τα ίδια, αλλά γελάμε. Αυτό είναι μεγαλύτερο ψέμα και από το «δεν έχω χαλάσει όλο το ζεστό νερό στο ντους» και μερικές φορές πράγματι μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστούς, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν ισχύει και το ξέρουμε. Το να δεσμεύστε άλλωστε χωρίς κάποιον λόγο πέραν από ανούσιο, είναι και πολύ «γρήγορο» καθώς σκεφτείτε πως δεν έχετε βρεθεί καν από κοντά, οπότε εάν ο ένας το απαιτεί από τον άλλον, δείχνει πως δεν ξέρει ακριβώς πού κινείστε και δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση.

 

9. Απαιτεί πράγματα χωρίς να είναι η θέση του

«Πού είσαι και δεν απαντάς;», «Γιατί δε μου γράφεις πίσω κατευθείαν;», «Τι έκανες όλη μέρα;» και άλλες τέτοιες ερωτήσεις που δεν έχουν καμία θέση στο talking stage και δε μας κάνουν να θέλουμε να επενδύσουμε και πολύ σε αυτό. Είναι και ένα δείγμα πως ο άλλος θέλει να μας ελέγχει με κάποιον τρόπο αλλά και να μας δημιουργήσει ενοχές που δεν του δίνουμε όση προσοχή μας δίνει εκείνος, τη στιγμή μάλιστα που το παρουσιάζει και σαν ενδιαφέρον από την πλευρά του. Εμείς τότε φαινόμαστε οι αδιάφοροι που ουσιαστικά δημιουργούμε το πρόβλημα στην επικοινωνία. Δεν ξέρουμε εάν αξίζει τόση ταλαιπωρία για μια συζήτηση αλλά από εμάς είναι «όχι».

 

10. Δεν ξέρει τι θέλει

Ίσως αυτό θα μπορούσε να αποτελεί τον τίτλο όλων των παραπάνω: Θέλει πίσω τον πρώην του ή κάποιον να πει τα παράπονα του για εκείνον, θέλει σχέση ή ψυχολόγο , θέλει να μείνει μόνος ή θέλει απεγνωσμένα να νιώθει πως κάποιον τον θέλει, ζητάει τον χρόνο μας αλλά εκείνος αρνείται να δώσει λίγο από τον δικό του. Μπορεί απλά να μην ξέρει τι ζητάει ακόμα και απ’ αυτήν τη φαινομενικά απλή «επαφή» αλλά εάν εμείς δε βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση, όπου υποθετικά θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε παρέα τι θέλουμε, θα πρέπει να το αντιληφθούμε και να απομακρυνθούμε. Άλλωστε ακόμα κι αν έχουμε την ίδια νοοτροπία με εκείνον πέραν του ότι ο κάθε άνθρωπος μας γεννά διαφορετικά συναισθήματα, εμείς οι ίδιοι πρέπει να ψαχτούμε και να δούμε τι θέλουμε να επιδιώξουμε από τους άλλους ώστε να συμπεριφερόμαστε και αντίστοιχα.

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου