Ένας άγραφος κανόνας για τις ανθρώπινες σχέσεις είναι ο εξής: «Ποτέ δε χωρίζεις με γράμμα ή μήνυμα». Στις μέρες μας, πολλοί το υποστηρίζουν, θεωρώντας πως φανερώνει δειλία να τερματίσεις μια οποιαδήποτε σχέση γραπτά. Φαίνεται άσχημο, σαν να μην υπολογίζεις τον άλλο, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα κι ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε αυτό τον μύθο. Παρακάτω θα αναλύσουμε 5 περιπτώσεις που το να χωρίσεις μέσω μηνύματος ίσως και να ‘ναι καλύτερο.

 

1. Έχεις αγχώδη διαταραχή 

Εάν αγχώνεσαι και μόνο στην ιδέα πως πρέπει να πεις στον άλλον κάτι που θα τον δυσαρεστήσει και πιθανότατα θα τον στεναχωρήσει, εάν σε πιάνει ταχυπαλμία και μόνο που προβάρεις τα λόγια σου για το πώς θα το πεις, με ποιον τόνο, με ποια αφορμή, για το αν απλώς θα το ξεφουρνίσεις στο άκυρο, το μήνυμα είναι η σωτηρία σου. Έχεις τη δυνατότητα να πεις όσα θέλεις, όπως τα θέλεις, χωρίς να δώσεις λεπτομέρειες αναφορικά με την απόφασή σου. Εφόσον φοβάσαι πως δε θα μπορέσεις να ελέγξεις τον εαυτό σου, πως ίσως λυγίσεις και πάρεις την απόφαση πίσω, κάτι φαινομενικά πιο «απρόσωπο» θα σε βοηθήσει.

 

2. Ξέρεις πως μια κουβέντα δε θα βγάλει πουθενά 

Μιας και μιλήσαμε για άγχος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε και σχέσεις που μπορεί να είναι κακοποιητικές, χειριστικές, να μην υπάρχει επικοινωνία, να μην αφήνουν περιθώρια για πολλές συζητήσεις με σκοπό την επίλυση προβλημάτων. Αν το ταίρι σου ήταν έτσι στη σχέση, δε θα μπορέσει να ακούσει ήρεμα τι έχεις να πεις, ενώ εσύ μπορεί να φοβηθείς ή να διστάσεις να μιλήσεις κι έπειτα να μη χωρίσετε ποτέ. Οπότε, με ένα μήνυμα μπορείς να θέσεις τα όριά σου και να μην αφήσεις άλλα περιθώρια στο ταίρι πέρα απ’ το να το δεχτεί.

 

3. Έχετε χαλαρή «ελεύθερη» σχέση

Εάν έχετε μια πιο χαλαρή σχέση που μπορεί να μην είναι αποκλειστική ή αν δεν έχετε ξεκαθαρίσει ακόμα τι είστε και τι κάνετε, δεν είναι αναγκαίο να πεις πολλά για να υποστηρίξεις την απόφασή σου. Αν και εφόσον δεν έχετε επενδύσει συναισθηματικά, δε χρειάζονται και πολλές λεπτομέρειες για τον λόγο, αφού στόχος δεν είναι να λύσετε κάτι ή να ξαναπροσπαθήσετε. Ξεκινώντας με μια περί ανέμων και υδάτων συζήτηση -εντάξει, μην είσαι και αγενής- μπορείς να πεις όμορφα αυτό που θες. Εδώ όλα είναι θέμα εγωισμού και όχι ζήτημα «ραγισμένης καρδιάς». Εάν δε σας απασχολεί και πολύ που θα χάσετε ο ένας τον άλλο, δεν είστε υποχρεωμένοι να βγείτε να το συζητήσετε.

 

4. Όταν δεν ξέρεις γιατί χωρίζεις

Νιώθεις πως θέλεις ένα διάλειμμα ή να τελειώσετε οριστικά, αλλά δεν μπορείς να προσδιορίσεις τι πάει λάθος. Εάν βρισκόσασταν πρόσωπο με πρόσωπο σίγουρα θα σε ρωτούσε τον λόγο αλλά μέσω μηνυμάτων μπορείς άνετα να το αποφύγεις ή να μην το αναφέρεις καν και απλώς να ανακοινώσεις την απόφασή σου -όσο άβολο κι αν ακούγεται. Μπορεί απλώς να θες να γίνει ανώδυνα και χωρίς πολλές ερωτήσεις και απαντήσεις ή όντως να μην έχεις κάτι να πεις στο -πρώην- ταίρι σου και να μη θες να το φέρεις σε δύσκολη θέση, νομίζοντας πως κάτι κρύβεις.

 

5. Ξέρεις πως από κοντά θα «ενδώσεις»

Ας παραδεχτούμε πως όταν βλέπεις έναν άνθρωπο που έχετε περάσει όμορφες στιγμές μαζί και έχετε αναμνήσεις, μπορεί να κάνεις ένα βήμα πίσω και να το ξανασκεφτείς. Αυτό μπορεί να μην είναι η απόφαση που πραγματικά θέλεις να πάρεις αλλά να «αναγκαστείς» λόγω συναισθηματικής φόρτισης. Σημαντικό είναι επίσης πως εάν συναντηθείτε σε σπίτι μπορεί πάντα να παίξει και το χαρτί του σ3ξ της επανένωσης και εκεί να είναι πιο δύσκολο να συγκρατηθείς -ειδικά εάν σε αυτό το κομμάτι ταιριάζατε. Ακόμα, μπορεί να μη θέλεις να στεναχωρήσεις τον άλλο ή να σκεφτείς πως καλύτερα να μη χωρίσετε, γιατί οι λόγοι ίσως να μην είναι τελικά και τόσο σημαντικοί.

 

Καθόλου απίθανο όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας να βρεθήκαμε στη θέση του αποστολέα ή του παραλήπτη ενός μηνύματος χωρισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάναμε κάτι λάθος και στις δύο περιπτώσεις. Όσο γρήγορα και με ενθουσιασμό μπορεί να αρχίσει μια σχέση ή μια γνωριμία, το ίδιο απότομα μπορεί να τελειώσει. Τα μηνύματα είναι ο πιο λειτουργικός τρόπος για να το πετύχεις αυτό, χωρίς να κληθείς να αντιμετωπίσεις τον άλλο δια ζώσης. Οπότε, δεν είναι απαραίτητο να δαιμονοποιούμε τον χωρισμό μέσω μηνυμάτων γιατί σε πολλές περιπτώσεις μάς σώζει από άβολες καταστάσεις. Ας δεχτούμε πως είναι ένας κοινά αποδεκτός πια τρόπος να χωρίζεις. Εξάλλου, ποια η διαφορά στο αποτέλεσμα;

Συντάκτης: Ελένη Τσεπελίδη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου