Ένα ζευγάρι transgender και non binary πόσταρε δύο φωτογραφίες, μία το 2021 και μία το 2022 προβάλλοντας το στήθος με τις ρώγες καλυμμένες, η Meta αποφάσισε πως καταπατούν τους κανόνες την πλατφόρμας και το ζευγάρι έκανε έφεση στο εποπτικό συμβούλιο. Το αποτέλεσμα; Το συμβούλιο επανέφερε τα ποστ κι υποστήριξε πως θα προσπαθήσουν να κάνουν τον διαδικτυακό χώρο αυτό περισσότερο safe για άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Με την προσπάθεια των δύο αυτών ατόμων να κάνουν έναν έρανο για να συγκεντρώσουν χρήματα για την επέμβαση στήθους του ενός από τα δύο, το κίνημα που προσπαθούν εδώ και χρόνια να επιτύχουν οι γυναίκες, trans και non-binary άτομα έγινε πραγματικότητα.
Πλέον το στήθος που δεν είναι αυστηρώς ανδρικό δε χρειάζεται να καλύπτεται για να μην «προκαλεί», για να μη θεωρείται ερωτική εικόνα ή για να μη δείχνει ασέβεια προς τους κανόνες της κοινότητας. Οι ρώγες στο γυναικείο σώμα δε θα πρέπει να θεωρούνται πλέον κάτι διαφορετικό από τις αντίστοιχες ανδρικές, ούτε είναι κάτι που πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλητικό για έναν κοινωνικό κι υποκριτικό πουριτανισμό που μας διακατέχει κι εμφανίζεται διάχυτα ιδιαίτερα στο ίντερνετ. Ίσως κι αυτό να είναι η πραγματική ανάγκη για ν’ «αποποινικοποιηθεί» κι η θηλή.
Αυτό που ζητά το κίνημα #freethenipple δεν είναι τίποτ’ άλλο πέρα από την ισότητα ανάμεσα σε όλα τα φύλα και σε όλες τις σεξουαλικότητες, σεβασμός στον τρόπο με τον οποίο κάθε άτομο θέλει να εκφράσει τον εαυτό του, ενδυνάμωση σε όλα τα άτομα που αισθάνονται καταπιεσμένα και κυρίως ζητά την ελευθερία. Ελευθερία απέναντι σ’ ένα μισογυνιστικό σύστημα όπου με κάθε ευκαιρία σεξουαλικοποιεί τη γυναικεία φύση, η οποία ως γνωστόν υπάρχει για την ικανοποίηση του ανδρικού βλέμματος. Το ποσοστό όπου μια γυναίκα αποκαλύπτει το σώμα της καθορίζει και τον χαρακτήρα της αλλά και την ηθική της, το πόση αξιοπρέπεια έχει ή όχι αλλά και κατά πόσο «στα σοβαρά» μπορούμε να λάβουμε τις απόψεις της. Ένας άνδρας, όμως, αν παρουσιαστεί γυμνός από τη μέση και πάνω δε θα μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, ακόμα κι αν βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες.
Η οποιαδήποτε γυναικεία θηλή είναι μια σκανδαλώδης εικόνα, κάτι που παλαιότερα σε έργα τέχνης απαγορευόταν, τώρα υπάρχουν τα σχόλια κάτω από τα ποστ, τα επιφωνήματα στους δρόμους κι οι διαχειριστές των εφαρμογών που κατεβάζουν τις μη επιτρεπτές φωτογραφίες. Οι άνδρες, βέβαια, μπορούν να κυκλοφορούν δημοσίως χωρίς μπλούζα αλλά αν μια γυναίκα θέλει να θηλάσει το μωρό της σε δημόσια θέα θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει τα περίεργα βλέμματα, την άμεση, επικριτική τους στάση κι αρνητικά σχόλια. Όμως, και μόνο μια γυναίκα να βγάλει την μπλούζα της, η κοινωνία συμπεριφέρεται λες κι έκανε το πιο ειδεχθές έγκλημα.
Συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητα με μια φοβικότητα μήπως και δει κάποιος τις ρώγες στο γυναικείο στήθος γιατί για κάποιο λόγο θα στιγματιστεί για πάντα! Στον κινηματογράφο η γυναίκα μπορεί να είναι όσο γυμνή θέλει, αρκεί να κρύβεται αυτό το σημείο, στα βίντεο κλιπ δεν επιτρέπεται να φανεί, στις φωτογραφίες πρέπει να τις καλύπτει αλλιώς θα διαγράφονται, στις συναυλίες πρέπει να φοράει κάτι από πάνω τους μήπως και ξεφύγουν και το κοινό σοκαριστεί. Το my body, my choice ισχύει, απλώς με την προσυπογραφή της κοινωνίας. Η αρχή όμως έγινε και η κοινωνία θα πρέπει να καταλάβει κάποια στιγμή πως δεν μπορεί να καλύπτει αιωνίως όλα εκείνα που την κάνουν να κοκκινίζει και να παρουσιάζει μια φαινομενική αιδώ, ενώ για εκείνα που πραγματικά θα έπρεπε να ντρέπεται, κοιτάει αλλού. Όλα τα σώματα εξάλλου είναι υπέροχα και κανένας λογαριασμός δε θα έπρεπε να μας κάνει να τα καλύπτουμε χωρίς τη θέλησή μας. Οπότε free the nipple, κανείς δε θα σας διαγράψει!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου