Μετά από μια τραυματική εμπειρία κανείς μας δε θα μπορούσε να είναι ίδιος· το σώμα μας δεν είναι αυτό που ήταν και το μυαλό μας δε σκέφτεται πλέον με τον τρόπο που επεξεργαζόταν τα πράγματα, κάποιες φορές μάλιστα παύει να σκέφτεται γενικά και μπαίνει σε ένα νοητό survival mode. Αλλά ο καιρός κι οι άνθρωποι γύρω μας, βοηθούν κάθε τραύμα, όσο βαθύ και εάν είναι, να ξεπεραστεί και να νιώσουμε πως κάθε μέρα ίσως γίνεται και λίγο καλύτερη. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες ενδείξεις πως πράγματι συμβαίνει αυτό το healing.
1. Συνειδητοποιείς τι κάνεις και γιατί
Πλέον δε χρειάζεται να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση άμυνας ή απορίας για το πώς να κινηθείς, τι να κάνεις ή πώς να συμπεριφερθείς στους γύρω σου γιατί δεν έχεις αυτό το αίσθημα του χάους πως όλα κινούνται πέρα από εσένα, ή πως κάνεις τα πράγματα μηχανικά. Πλέον έχεις συνείδηση του ποιος είσαι και του τι θέλεις. Μπορεί να μην είσαι ακόμα πλήρως σίγουρος για το πώς θα φτάσεις εκεί, αλλά έχει γίνει η αρχή του να βρίσκεσαι πιο «μέσα» στα πράγματα και να μη νιώθεις σαν να συμβαίνουν γεγονότα στη ζωή σου που εσύ να τα παρακολουθείς ναι μεν από κοντά, αλλά να μη σε αγγίζουν στην πραγματικότητα.
2. Το σώμα σου αντιδρά ξανά
Μπορεί να νιώθεις ακόμα και το σώμα σου ξένο, ενώ σε απωθεί η σκέψη και του πιο απλού αγγίγματος, ακόμα κι από τον εαυτό σου. Όταν όμως περνάς στο επόμενο στάδιο και οι αισθήσεις γίνονται ξανά δικές σου, σου επιτρέπεις να αγχωθείς, να κλάψεις, να νιώσεις πόνο και γιατί όχι να χαρείς που επιτέλους κάτι βλαβερό για σένα τελείωσε. Μπορεί το σώμα σου να αισθανόταν πως κάτι δεν πήγαινε καλά, -σχεδόν πάντα, άλλωστε, δείχνει προειδοποιητικά σημάδια-, μα τώρα ήρθε η ώρα να φύγεις επιτέλους από αυτή την αίσθηση πάγου που δε σε άφηνε να ζήσεις συγκινήσεις. Επιτρέπεις πλέον και στους άλλους να εισέρχονται στον προσωπικό σου χώρο χωρίς να νιώθεις κάποια απειλή, κι η αγκαλιά τους πλέον δε σου φαίνεται ξένη ή περιττή.
3. Δεν απομονώνεσαι
Πολύ πιθανόν, όταν είσαι σε μια κατάσταση που σου έχει αλλάξει τα δεδομένα σου και πιστεύεις πως δεν είσαι ίδιος, να απομακρύνεσαι από τους κοντινούς σου ανθρώπους, γιατί πιστεύεις πως δε σε βλέπουν όπως ήσουν παλαιότερα, αλλά μέσα από ένα πρίσμα μιας τραυματικής εμπειρίας. Όταν αρχίζει πλέον και φεύγει αυτή η σκέψη από μέσα σου, τότε μπορείς να συναναστρέφεσαι τους ανθρώπους που σου κάνουν καλό, να συμμετέχεις στις παρέες σου, να μη νιώθεις περιττός και να αισθάνεσαι άνετα να μοιραστείς τις σκέψεις σου με εκείνους.
4. Ξέρεις τι σου κάνει trigger
Η συνειδητότητα περιλαμβάνει κάθε τι το οποίο μπορεί να επαναφέρει μια μνήμη και να κάνει το σώμα σου να αντιδράσει σε εκείνη, όμως ξέρεις πως αυτό είναι σαν «alarm» για εσένα, ώστε να το διαχειριστείς. Όταν γνωρίζεις κι έχεις κατανοήσει τι ήταν πραγματικά εκείνο που σε δυσκόλεψε σε αυτή τη συνθήκη, θα έχεις τη δυνατότητα όχι μονάχα να το αποφύγεις αλλά και να το καταπολεμήσεις στοχευμένα. Όταν δεν εθελοτυφλείς και βλέπεις ξεκάθαρα πλέον τι μπορεί να σε πληγώσει και τι δε σου κάνει καλό, τότε κατανοείς και σέβεσαι τις ανάγκες του εαυτού σου κι έτσι τον προστατεύεις.
5. Θυμάσαι και πλέον μπορείς να θρηνήσεις
Όσο τραυματικό και εάν ήταν κάτι που έζησες, υπήρξε μέρος της καθημερινότητάς σου. Θα έχεις τη δύναμη να το ξεπεράσεις, όταν αυτή η «θολούρα» ξεθωριάσει από το μυαλό σου, κι έτσι θα θυμηθείς όλα όσα έγιναν με μια πιο καθαρή ματιά. Τότε θα δεις πως θα μπορείς να στεναχωρηθείς χωρίς να νιώθεις τύψεις, όχι επειδή έληξε μια κατάσταση που ήταν βλαβερή για εσένα, αλλά επειδή δεν ήθελες να εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο. Για να μπορέσεις να φτάσεις στην αποδοχή και στην κατανόηση, ώστε να μη σου μείνει «βαρίδι», έχεις κάθε δικαίωμα κι ίσως την υποχρέωση, να θρηνήσεις.
6. Κατανοείς τον εαυτό σου καλύτερα
Αν βρίσκεσαι στο στάδιο της «επούλωσης» τότε έχεις μάθει τι ανέχεσαι και τι όχι, μέχρι πού μπορείς να φτάσεις και πόσο καλά οριοθετείς τις καταστάσεις και τους ανθρώπους. Μαθαίνεις πώς να συμπεριφέρεσαι υπό πίεση αλλά και πόσο σε φθείρει να βρίσκεσαι συνεχώς σε μια πιεστική κι αγχωτική συνθήκη. Ξέρεις πλέον τι πρέπει να αποφύγεις, παρατηρείς στους ανθρώπους όλα εκείνα τα σημάδια που ίσως προηγουμένως αγνοούσες, αλλά τώρα με κάποιον τρόπο εμφανίζονται ξεκάθαρα απέναντί σου. Καταλαβαίνεις ίσως και καλύτερα τι μπορείς να συγχωρέσεις σε κάποιον άνθρωπο, άρα και τι σου φαίνεται σημαντικό εσένα, ποιες είναι οι προτεραιότητές σου.
7. Κοιτάς το παρελθόν με λιγότερο φόβο ή ντροπή
Το να κοιτάς πολλές φορές το παρελθόν δεν είναι ευχάριστο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορείς να κλείνεις συνεχώς τα μάτια σε αυτό και να φοβάσαι να το αντικρίσεις. Γυρίζοντας πίσω δε σημαίνει πως γυρίζεις πίσω και σε κάποιον άνθρωπο ή σε κάποια κατάσταση σε πλήγωσε. Ωστόσο, ένα νοητό ταξίδι σαν αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθείς τα λάθη που έγιναν και τι μπορείς να κάνεις στο μέλλον. Η ανασκόπηση αυτή δε χρειάζεται να γίνεται με ντροπή για όσα συνέβησαν ή με ενοχές επειδή δεν «πρόλαβες» κάποια κατάσταση. Αν είσαι σε μια φάση όπου κάνεις αυτό το ξέρεις και σε ανακουφίζει.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου