Οι υγιείς ερωτικές σχέσεις έχουν το πολύ όμορφο και γενναιόδωρο χαρακτηριστικό της απελευθέρωσης: μας επιτρέπουν να είμαστε ο εαυτός μας, να συμπεριφερόμαστε δίχως να περιοριζόμαστε σε τυπικότητες. Οι σχέσεις μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως επειδή αφορά τον εαυτό μας, θα τις φροντίζουμε πάντα και θα τις δίνουμε ό,τι της αξίζει. Γιατί κάποιες φορές η αγάπη και ο έρωτας και η κτητικότητα μπερδεύονται σε ένα κουβάρι και συχνά προστίθενται περισσότερα προβλήματα από όσα μπορούμε να διακρίνουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε απευθείας αλλά πρέπει να φύγουμε, να απομακρυνθούμε και να επανέρθουμε σε προσωπική σταθερότητα. Σε μια υγιή σχέση, ο άλλος θα μας άφηνε να πράξουμε με αυτόν τον τρόπο, παρά τα όσα παράπονα, κλάματα και λυπημένα βλέμματα είχαν προηγηθεί. Αλλά μακάρι να ήταν πάντα έτσι.
Σε κάποιους ανθρώπους όταν λες την φράση «θέλω να χωρίσουμε» είναι σαν να καταστρέφεται ολόκληρο το δημιούργημα και η κοσμοθεωρία που είχαν φτιάξει. Λίγο ο εγωισμός, λίγο το απρόοπτο, λίγο η απαίτηση, λίγο η έλλειψη πρωτοβουλίας από μέρους του οδηγούν συχνά σε μια χειριστική συμπεριφορά. Αρχίζουν να ακούγονται οι φράσεις «πόσο θα μου λείψεις» και «η ζωή μου θα είναι άδεια χωρίς εσένα», «δεν μπορώ μακριά σου», οι οποίες μπορεί να καταλήξουν και σε απειλές για την υγεία και την προσωπική ακεραιότητα του «θα πεθάνω ή θα αυτοκτονήσω». Οι υπερβολές αυτές θα επεκταθούν και σε μεταμεσονύχτιες, δίχως λόγο κλήσεις, σε πιεστικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα, σε απρόσμενες επισκέψεις στο σπίτι. Όλα αυτά χτυπούν ένα καμπανάκι που μας λέει «φύγε». Κόκκινος συναγερμός, πολλά θαυμαστικά, σημάδια επικινδυνότητας και οτιδήποτε μπορούμε να σκεφτούμε που θα μας κρατήσει μακριά από το να πέσουμε στην παγίδα της όλης προσπάθειας περί επανασύνδεσης. Γιατί θα είναι πραγματικά σπουδαία η παράσταση που θα δοθεί.
Εσύ πόσο ασφαλής νιώθεις στη σχέση σου;
Κάνε τώρα το τεστ!
Θα υπάρχουν εξωφρενικά δώρα και επαναφορά υποσχέσεων που στο παρελθόν φάνταζαν αδύνατες να πραγματοποιηθούν, τώρα θα είναι πρώτες στη λίστα. Θα μιλούν για αιώνια και καρμική αγάπη (σχεδόν σαιξπηρική η όλη κατάσταση), για έναν έρωτα που δε γίνεται να χαθεί έτσι απλά αλλά και για να εντείνουν τα επιχειρήματα αυτά θα μιλήσουν για την αλλαγή τους. Αυτή η λέξη πιστεύουν πως είναι και πιο δυνατή από τη συγγνώμη από την στιγμή που θα την ξεστομίσουν. Είναι κάτι σαν το εισιτήριο τους για την Γη της επαγγελίας μέσα στη σχέση. Όπου αφού χρησιμοποιείται σαν αιτιολόγηση, λειτουργεί και σαν δικαιολογία για τις επόμενες πράξεις τους. Αφού η πολυπόθητη «αλλαγή» απαιτεί χώρο, χρόνο και κόπο πάλι εμείς θα βρισκόμαστε να τα δίνουμε όλα αυτά με το σκεπτικό της υπόσχεσης. Αλλά προφανώς δε θα φαίνονται όλα τόσο αρμονικά. Θα τσεκάρει συνεχώς για το πού είμαστε, με ποιους, τι κάνουμε, τι ώρα θα γυρίσουμε, θα λέει ψέματα για να διαπιστώσει εάν λέμε την αλήθεια για το οτιδήποτε. Από την ελλιπή επικοινωνία θα μεταβούμε σε μια άλλου είδους επαφή η οποία θα μοιάζει περισσότερο με ανάκριση. Μπορεί να φτάσει μέχρι και στο σημείο να πουν πως για όλα φταίμε εμείς, πως εκείνοι δεν έκαναν κανένα λάθος, πως τους αδικούμε ή πως θα μείνουμε μόνοι δίχως αυτούς δίπλα μας. Δύο λέξεις παρουσιάζουν εν συντομία αυτή τη συνθήκη: red flag!
Αυτή η συμπεριφορά θυμίζει κάπως μια ηλεκτρική σκούπα (για αυτό ονομάζεται και hoovering): όπως ρουφά τα σκουπίδια, έτσι και εκείνοι θα κάνουν τα πάντα για να μας «ρουφήξουν» τη χαρά, την ανεξαρτησία και το αίσθημα της ασφάλειας από μέσα μας. Η όψη τους σίγουρα δε θα είναι τερατώδης, όπως φανταζόμαστε να μας καταβροχθίζουν υπερφυσικά πλάσματα στις ταινίες αλλά θα γίνει απλά και μεθοδικά, θα αντιδράσουν γρήγορα μόλις παρατηρήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια απομάκρυνσης μας για να μη μας αφήσουν. Το ζήτημα είναι όμως πως παρόλες τις μεγάλες ιδέες, βαρύγδουπες λέξεις και επιβλητικές υποσχέσεις που χρησιμοποιούν και φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, θα ήταν λάθος από μέρους μας (για εμάς) να υποκύψουμε σε αυτή τη χειριστική συμπεριφορά. Εάν ανησυχούμε για το πού μπορούν να φτάσουν όσον αφορά τις απειλές για αυτοτραυματισμό καλύτερα θα ήταν να επικοινωνήσουμε με ένα πρόσωπο του περιβάλλοντος του που γνωρίζουμε πως θα μας πει την αλήθεια ή με έναν αρμόδιο φορέα. Η επιστροφή μας όμως σε εκείνους είναι βέβαιο πως θα βλάψει και τους δυο μας. Κανείς μας δεν μπορεί να «σώσει» τον άλλον, ούτε να τον αλλάξει με μαγικό τρόπο γιατί η αγάπη δε γιατρεύει τα πάντα δυστυχώς.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.