Το τελευταίο διάστημα στο Tik Tok, το πλέον trend – making μέσο διαδικτύωσης, «κυκλοφορεί» μια νέα τάση που αφορά τις σχέσεις. Η γενιά Gen z δε θα μπορούσε να μη δώσει την άποψή της πάνω σε ένα ζήτημα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ειδικά τους νέους τώρα καλούνται να εισχωρήσουν στον κόσμο των σχέσεων. Σε περίπτωση όμως που δεν έχετε ακόμα καταφέρει να βρείτε κάποιον άνθρωπο να σας κεντρίζει το ενδιαφέρον, μην ανησυχείτε, καθώς το κίνημα του «boy sober» σας προτρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω. Όπως λέει και η φράση σημαίνει να είσαι «νηφάλιος από αγόρια» και παρ’ όλο που τα περισσότερα βίντεο αναφέρονται στη γυναικεία προσέγγιση, το θέμα αυτό αφορά και τους άνδρες και μας προτρέπει όλους να μείνουμε μακριά από σχέσεις. Αλλά δεν είναι τόσο απλό.
Η Hope Woodard που ξεκίνησε να μιλάει για αυτό το θέμα ανεβάζοντας ένα βίντεο στο Tik Tok εξήγησε πως οι στρέιτ γυναίκες έχουν συνηθίσει να ασχολούνται πάντα με έναν άνδρα ή τουλάχιστον έχει επικρατήσει αυτή η νοοτροπία κι αναγκάζονται να πράττουν με αυτόν τον τρόπο και να σκέφτονται πως χρειάζονται κάποιον για να απασχολούν το μυαλό τους με αυτόν. Για εκείνη, αυτό είναι μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει κι έτσι σημειώνει ορισμένους κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν απ’ όσους θέλουν να ακολουθήσουν αυτή τη λογική που προτείνει. Το να είσαι «boy sober» σημαίνει να μη χρησιμοποιείς dating apps, να μη βγαίνεις ραντεβού, να μην έχεις situationships, να μη φασώνεσαι με κανέναν, να μην έχεις τον νου σου εάν θα σου στείλει κάποιος μήνυμα. Ουσιαστικά να είσαι απόλυτα single γιατί όπως παραδέχεται κι εκείνη μπορεί να μην είχε κάποιον σύντροφο, αλλά πάντοτε υπήρχε κάποιος στη ζωή της -ακόμα και περιστασιακά-, σαν φλερτ. Η νοοτροπία επομένως του «boy sober» είναι να έχεις ένα «sober look» για την ερωτική σου ζωή κι εν μέρει είναι παραγωγικό.
Μπορεί πράγματι να απασχολούμαστε λίγο παραπάνω κάποιες φορές με ένα άτομο που να μας ενδιαφέρει κι αυτό να μας τρώει όλη μας την ενέργεια ή να σπαταλάμε αυτή την επιθυμία μας για σύνδεση με ανθρώπους που δε βρίσκονται στην ίδια φάση με εμάς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το «κίνημα» μας ωθεί στο να μείνουμε λίγο μόνοι μας, χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας από άτομα που μπορεί να «σπαταλήσουμε» τον χρόνο μας και στο τέλος να μη γίνει κι αυτό που εμείς επιθυμούμε. Ίσως, είναι και μια καλή ευκαιρία να εξερευνήσουμε παλιές μας συνήθειες και να δούμε αν μας ταιριάζουν ή συνεχίζουμε να τις κάνουμε επειδή δεν έχουμε κάτσει ποτέ να σκεφτούμε πως θα είχαμε τη δυνατότητα να δράσουμε διαφορετικά. Μπορεί όμως να είναι και ένα «σημάδι των καιρών» καθώς οι σύγχρονες τάσεις αποδεικνύουν πως οι μόνιμες-σταθερές σχέσεις δεν παραμένουν και τόσο μόνιμες πλέον.
Μια έρευνα, μάλιστα, στο Bumble (site γνωριμιών) στην Αγγλία ανέφερε πως το 47% των νέων (από 18 μέχρι 24 χρονών) έδειξαν πως προτιμούσαν περισσότερο τις πλατωνικές φιλίες από τις ρομαντικές σχέσεις κι αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε κι από την αλλαγή των «πρακτικών» που εντωπίζονται στις σχέσεις. Παλαιότερα, για παράδειγμα, ο γάμος ήταν μια συνήθης επιλογή των ζευγαριών που ήταν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στις σημερινές κοινωνίες αυτός ο θεσμός αρχίζει να φθίνει ή αντίθετα οι σχέσεις είχαν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό μας, ενώ σήμερα είναι πιο ρευστές όπως κι οι καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Αυτό αντανακλάται και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού (εκτός κι αν δε μας ενδιαφέρει καθόλου το κομμάτι των ερωτικών σχέσεων) φαίνεται πως το «boy sober» θα μπορούσε να είναι μια «παύση» από μια ατελείωτη προσπάθεια για να βρούμε έναν άνθρωπο που να μας ταιριάζει ή για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό και να μείνουμε λίγο μόνοι με τον εαυτό μας. Είναι ίσως μια έμπρακτη απόδειξη προς τον εαυτό μας πως δε χρειάζεται να έχουμε πάντοτε κάποιον να μας αρέσει ή να του αρέσουμε, και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον χρόνο για εμάς. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να βάλει «φρένο» στο συναίσθημα ή στην έλξη, αλλά είναι από τα ζητήματα που εξαρτώνται από το κάθε άτομο ξεχωριστά και σε ποια φάση της ζωής του βρίσκεται και με ποιον είναι διατεθειμένος να περάσει αυτή τη φάση.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου